Ιστορικό ντοκουμέντο: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος βιντεοσκοπεί ομιλία του στα αγγλικά

Ένα ιστορικό βίντεο όπου φαίνεται ο Ελευθέριος Βενιζέλος να καταγράφει μια ομιλία του στα αγγλικά, ήρθε στην δημοσιότητα.

Το δημοσίευσε στο προφίλ του στο facebook ο Πάνος Σωτηρίου, φοιτητής Ιστορίας, ο οποίος το ανακάλυψε στις συλλογές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Στο ιστορικό ντοκουμέντο φαίνεται ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης της Χάγης το 1929, όπου κινηματογραφεί έναν λόγο στα αγγλικά.

Στο τέλος του βίντεο μάλιστα, ο Βενιζέλος κάνει ένα «σαρδάμ», χάνει τα λόγια του, και ξεσπά σε γέλια, λέγοντας κάτι στον άνθρωπο πίσω από την κινηματογραφική μηχανή.

Ο Βενιζέλος πέτυχε στη Χάγη το 1929, με αριστοτεχνικούς διπλωματικούς χειρισμούς και με όπλο το διεθνές του κύρος, να γίνει η Ελλάδα ο κύριος δικαιούχος των ανατολικών πολεμικών επανορθώσεων από τις ηττημένες χώρες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (Γερμανία, Αυστρία κ.λπ.) και μάλιστα σε ποσοστό 75%. Παράλληλα, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της Γαλλίας, ανέτρεψε προηγούμενη συμφωνία που είχε συναφθεί από την Οικουμενική Κυβέρνηση και επέβαλε νέα ευνοϊκή ρύθμιση των ελληνογαλλικών χρεών.

Οι διακανονισμοί αυτοί αποτελούν μοναδική περίπτωση στην ιστορία της νεότερης Ελλάδος, αφού για πρώτη και τελευταία φορά τα έσοδα της χώρας από τις πολεμικές επανορθώσεις ξεπέρασαν κατά πολύ τα έξοδα για την εξυπηρέτηση των πολεμικών δανείων που είχε συνάψει η Ελλάδα με τους συμμάχους.

Η σημασία της επιτυχίας του Βενιζέλου στη Χάγη και η ανακούφιση που επέφερε αυτή στην οικονομία μπορεί να γίνει αντιληπτή αν ληφθεί υπόψη ότι την περίοδο εκείνη το 37% των ετήσιων τακτικών εσόδων διοχετεύονταν στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, με συνέπεια τη δραματική μείωση των διαθέσιμων πόρων για ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική.

Η σταθεροποίηση του νομίσματος και η εξυγίανση της οικονομίας ήταν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να λάβει η χώρα δάνεια ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα τα οποία είχε ανάγκη. Προς την κατεύθυνση αυτή στράφηκε η Κυβέρνηση Βενιζέλου, σε συνδυασμό με την περιστολή των δαπανών με πρώτο θύμα τις τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες, τις οποίες εξακολουθούσε να πραγματοποιεί ακόμα η Ελλάδα.

protothema.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Να σημειώαουμε ότι δεν κάνει κάποιο σαρδάμ στο τέλος της εκφώνησης. Απλά έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον μεγάλο πολιτικό μας ως άνθρωπο που μάλλον αισθανόταν αμηχανία μπροστά στην κάμερα.
    Αυτό που πραγματικά συγκινεί, είναι η τελευταία πρόταση του Βενιζέλου που τη λέει γελώντας, θυμίζοντάς μας, επαναλαμβάνω, πως ο μεγάλος πολιτικός υπήρξε και άνθρωπος.

    Σε σχετικά ελεύθερη μετάφραση, τον ακούμε να λέει:

    “Πάντα επιθυμούσα να επισκεφθώ την Ολλανδία, μια χώρα που είναι το λίκνο της ελευθερίας και επί μακρόν το καταφύγιο της ελευθερίας της σκέψης και που εξακολουθεί να είναι ένα από τα μεγάλα καταφύγια του κλασικού πολιτισμού και της οικονομικής δραστηριότητας. Διά των αρετών των κυβερνώντων και του λαού της, η Ολλανδία δίνει το παράδειγμα στα μικρά έθνη. Από διεθνούς απόψεως, η Ολλανδία αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά καταφύγια της διεθνούς συνεργασίας και το, ευρισκόμενο στην πρωτεύουσά της, Μέγαρο της Ειρήνης είναι επίσης η έδρα του Ανώτατου Διεθνούς Δικαστηρίου. Συνεπώς, πιστεύω ότι επιλογή της Χάγης ως τόπου διεξαγωγής αυτής της διάσκεψης είναι ένας εξαίρετος οιωνός για την επιτυχία της αποστολής της.
    Ελπίζω ότι τώρα τελειώσαμε.” (γελάει).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ