Ιστορική επίσκεψη Τσίπρα στη Χάλκη: Μήνυμα φιλίας η επαναλειτουργία της Σχολής

ιστορική-επίσκεψη-τσίπρα-στη-χάλκη-μή-809091
epa07347207 Greek Prime Minister Alexis Tsipras (R), his partner Betty Peristera Baziana (L) and Greek Orthodox Patriarch Bartolomew I (C) visit the Theological School of Halki in Heybeliada Island in Istanbul, Turkey, 06 February 2019. Tsipras is in Turkey for a two-day official visit. EPA/ERDEM SAHIN

Την Κωνσταντινούπολη επισκέπτεται σήμερα, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε τη λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, στη Θεολογική σχολή της Χάλκης, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ενώ στη συνέχεια έστειλε ισχυρό μήνυμα υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής, ως μήνυμα φιλίας, αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στη Χάλκη συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα, τους οποίους υποδέχτηκε στην είσοδο της Μονής, ο Ηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος. Μαζί με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης.

Τσίπρας: Ο ελληνισμός πληγώθηκε και κυνηγήθηκε αλλά δεν έχασε τις ρίζες του

Πέραν της ιστορικότητας αυτής της επίσκεψης, που συμπίπτει με μία σημαντική γιορτή για τη Χάλκη και τη Θεολογική Σχολή και την ελληνορθόδοξη μειονότητα, ο πρωθυπουργός, ανέφερε ότι είχε τη χαρά να ανακαλύψει πως η παρουσία όλων ημών εδώ, δεν υπήρξε αντικείμενο διχόνοιας, αλλά υπήρξε αντικείμενο ελπίδας, χαράς. Αντικείμενο θετικής ανταπόκρισης «από τους απλούς πολίτες του ιστορικού αυτού τόπου, τους Τούρκους πολίτες που έσπευσαν στην αποβάθρα μόλις έφτασαν τα πλοία μας, κατά δεκάδες, εκατοντάδες, για να μας χαιρετίσουν, να μας σφίξουν το χέρι, να μας εκφράσουν την αγάπη τους, αγάπη που είναι ειλικρινής και είναι η καρδιά της ελληνοτουρκικής φιλίας που θέλουμε να οικοδομήσουμε».

«Το μήνυμα που θέλουμε να αναδείξουμε σήμερα εδώ, από τον ιστορικό αυτό τόπο, είναι ότι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης δεν θα αποτελέσει αντικείμενο ή μήνυμα διχόνοιας ή διενέξεων, διαφοροποιήσεων ή διχασμών. Αλλά θα αποτελέσει ένα μήνυμα φιλίας, αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Βαρθολομαίος: Υψηλός ο συμβολισμός της επίσκεψης Τσίπρα

Στη συνέχεια πέρασαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, όπου χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης διατύπωσε τη δέηση να ζήσουμε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Μίλησε για τον υψηλό συμβολισμό της παρουσίας του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστήριζε πάντα την άρση της αδικίας εις βάρος της Σχολής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για να ευχηθεί να μην αργήσει η μέρα που η Σχολή θα ανοίξει πάλι τις πύλες της.

Κατά την υποδοχή στη Χάλκη, υπήρχαν και αρκετοί ομογενείς, ενώ για την κάλυψη της επίσκεψης παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον και από τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Ξενάγηση στην Αγιά Σοφιά

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στην Αγία Σοφία, ενώ έφτασε στο μνημείο συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον αν. υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υφ. Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη και τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα.

Τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Δημοκρατίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος συνόδευσε τον έλληνα πρωθυπουργό στην ξενάγηση. Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση, λέγοντας μόνο ότι είναι πολύ χαρούμενος που βρίσκεται σε ένα τόσο ιστορικό μέρος.

Συνάντηση με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ

Μετά τη Χάλκη ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το μουσείο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη και θα ξεναγηθεί μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας και νυν πρόεδρο της Βουλής, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί του αξιώματός του ώστε να είναι υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στις εκλογές της Άνοιξης.

Στις 18.30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο οποίο στεγάζεται και το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook