Ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου: Ένοχος για παράβαση του αντιρατσιστικού νόμου ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος

ιστορική-απόφαση-του-αρείου-πάγου-ένο-1067416

Ένοχος και με τη «βούλα» του Αρείου Πάγου, για παράβαση των διατάξεων του αντιρατσιστικού νόμου, κρίθηκε ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος.

H υπόθεση αφορά στο ομοφοβικό παραλήρημα του Μητροπολίτη Αμβρόσιου το 2019, όταν σε κείμενό του έγραφε: «Ε, λοιπόν αυτούς τους ξεφτιλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με διανοητική διαταραχή! Δυστυχώς αυτοί είναι τρισχειρότεροι και πολύ πιο επικίνδυνοι από κάποιους που ζουν στα τρελοκομεία!».

Ο Αμβρόσιος είχε κριθεί ένοχος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου για τα δύο αδικήματα τα οποία τον βάρυναν. Πρόκειται για την κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος και τη ρητορική μίσους -που εμπίπτει στις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου. Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων, ωστόσο, άσκησε αίτηση αναίρεσης της καταδικαστικής απόφασης, για την οποία απεφάνθη σήμερα ο Άρειος Πάγος.

Ο Άρειος Πάγος τελικά δέχθηκε την πρόταση του αντεισαγγελέα, ο οποίος κατά τη διαδικασία ακρόασης τον περασμένο Ιανουάριο είχε προτείνει να παραμείνει ένοχος ο Αμβρόσιος σε όσα αδικήματα αφορούν στον αντιρατσιστικό νόμο. Σχετικά με την κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, πρότεινε την αθώωσή του λόγω αλλαγής του Ποινικού Κώδικα.

Παπαπαντολέων: Πρόκειται για ιστορική απόφαση, μπαίνουν όρια στον ρατσιστικό λόγο

Μιλώντας στο iefimerida.gr, η Κλειώ Παπαπαντολέων, μια εκ των τριών δικηγόρων της πολιτικής αγωγής που «στρίμωξαν» τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο (Κώστας Κοσμάτος, Χρήστος Λαμπάκης οι άλλοι δύο), υποστήριξε ότι πρόκειται για μια «ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου, καθώς για πρώτη φορά μπαίνουν όρια στον ρατσιστικό, εμπρηστικό, ομοφοβικό λόγο, σε όσους υποκινούν τη ρατσιστική βία και το μίσος».

Σύμφωνα με την κυρία Παπαπαντολέων, «δεν έχει σημασία η ποινή, είναι καθαρά συμβολικής σημασίας η απόφαση. Είναι μια απόφαση εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με την οποία μπαίνουν οι βάσεις για την προστασία της ισότητας και της ελευθερίας».

Η δικηγόρος, που είχε μιλήσει και προ έτους στο iefimerida.gr για την υπόθεση, είχε υποστηρίξει ότι θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα κρατούσε η Εκκλησία μετά την αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου.

«Εχει ένα ενδιαφέρον το τι θα κάνει η Εκκλησία. Είναι λογικό να περιμένει την αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου. Όμως πέρα από την οποιαδήποτε ποινή ή κύρωση, η Εκκλησία θα πρέπει να τοποθετηθεί στο ζήτημα, να καταδικάσει, έστω με μια ανακοίνωση. Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμβρόσιος εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο, ούτε και είναι ο μόνος», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: iefimerida.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook