Ισλανδία: Εντυπωσιακό βίντεο από drone καταγράφει ποτάμια λάβας

ισλανδία-εντυπωσιακό-βίντεο-από-drone-κατ-1195874

Οι εικόνες μοιάζουν να έρχονται από άλλο πλανήτη, ίσως από τα ηφαίστεια της ζοφερής Αφροδίτης.

Κάτω από έναν ουρανό σκοτεινιασμένο από τα σύννεφα και τα ηφαιστειακά αέρια, το drone πετά πάνω από ποτάμια λάβας που ξεχύνονται από το ηφαίστειο Φαγκρανταλσφιάλ της Ισλανδίας, το οποίο ξύπνησε την περασμένη εβδομάδα έπειτα από 9 αιώνες ησυχίας.

Κάπου στη μέση του βίντεο, το drone μοιάζει να αποφεύγει παρά τρίχα κομμάτια λιωμένων πετρωμάτων που εκτινάσσονται από τον κρατήρα.

Η έκρηξη που ξεκίνησε την Παρασκευή και σύντομα καταλάγιασε ήρθε έπειτα από τρεις εβδομάδες συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας, κατά την οποία καταγράφηκαν περίπου 50.000 σεισμοί, άλλοι ασθενείς και άλλοι πάνω από τους 5 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ.

«Πραγματικά παίρνει την ανάσα» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ούλβαρ Κάρι Γιόχανσον, μηχανικός 21 ετών, που έστειλε το drone σε πτήση πάνω από το ηφαίστειο.

Αν και το ηφαίστειο βρίσκεται μόνο μερικά χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρόμιο Κέφλαβικ και το ψαροχώρι του Γκρίνταβικ, η ροή λάβας δεν θεωρείται επικίνδυνη.

Και αυτό γιατί η λάβα ρέει από μια σχισμή στο Φαγκρανταλσφιάλ πλάτους 500 μέτρων, αντί να συσσωρεύεται μέσα στον κρατήρα μέχρι να αυξηθεί η πίεση αρκετά για να προκαλέσει έκρηξη.

Οι πτήσεις διακόπηκαν μόνο για λίγες ώρες, σε αντίθεση με αυτό που είχε συμβεί το 2010, όταν η έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ στην Ισλανδία οδήγησε στην ακύρωση 900.000 πτήσεων.

Ο κίνδυνος στην περίπτωση του Φαγκρανταλσφιάλ προέρχεται από τις εκπομπές διοξειδίου του θείου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει θάνατο σε υψηλές συγκεντρώσεις. Όμως η ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία διαβεβαιώνει ότι οι κοντινοί πληθυσμοί δεν απειλούνται, αρκεί να κρατούν τα παράθυρα κλειστά.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, το ηφαιστειακό σύμπλεγμα στο οποίο ανήκει το Φαγκρανταλσφιάλ στη Νότια Χερσόνησο της Ισλανδίας παρέμενε σε λήθαργο από την προηγούμενη ενεργοποίησή του το 1210 μ.Χ.

Ωστόσο ο γεωφυσικός Μάγκνους Τούμι Γκούντμουντσον προειδοποίησε μιλώντας στο BBC ότι η έκρηξη της Παρασκευής μπορεί να ήταν η αρχή μιας περιόδου ηφαιστειακής έξαρσης «η οποία μπορεί να διαρκέσει αιώνες με εκρήξεις ανά 10 έως 100 χρόνια».

Συνολικά 32 ενεργά ηφαίστεια υπάρχουν στην Ισλανδία, η οποία βρίσκεται στα όρια των τεκτονικών πλακών της Ευρασίας και του Βόρειου Ειρηνικού. Οι δύο πλάκες απομακρύνονται με ταχύτητα γύρω στα 2 εκατοστά το χρόνο, επιτρέποντας σε μάγμα να ανεβεί στο διάκενο και να σχηματίσει μια υποβρύχια οροσειρά, γνωστή ως μεσοωκεάνια ράχη, που χωρίζει στα δύο τον Ατλαντικό από βορρά προς νότο.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook