Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το μεγαλύτερο λιμάνι της Κρήτης

ισχυρό-επενδυτικό-ενδιαφέρον-για-το-μ-980003

Η αξιοποίηση δέκα περιφερειακών λιμανιών της χώρας (Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Ελευσίνα, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Καβάλα, Κέρκυρα, Λαύριο, Πάτρα και Ραφήνα) είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του κυβερνητικού έργου.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης έχει τονίσει πως υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα λιμάνια και έχει δώσει το σήμα για την ανάπτυξή τους.

Ειδικότερα, τώρα, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan /ADP) του ΤΑΙΠΕΔ, η μέθοδος που θα ακολουθηθεί είναι η παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης λιμενικών δραστηριοτήτων/υπηρεσιών των λιμανιών ή και η πώληση μετοχών. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένοι Οργανισμοί Λιμένος έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση των αντίστοιχων λιμανιών έως το 2042. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 100% των μετοχών.

Τον ρόλο του χρηματοοικονομικού συμβούλου έχει αναλάβει η E&Y, του νομικού η KLC Δικηγορική Εταιρεία, του τεχνικού η εταιρεία Doxiadis Associates και του εμπορικού η εταιρεία Rotterdam Port Consultants. Η τελευταία θεωρείται σημαντική για την εκπόνηση του έργου, καθώς θα εκτιμήσει το επιχειρηματικό και εμπορικό προφίλ του κάθε λιμανιού και τη δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτών στη διοίκηση. Άλλωστε, ο σχεδιασμός αναφέρει ότι θα υπάρξει παραμετροποίηση για την αξιοποίηση του κάθε λιμανιού, προκειμένου να αναδειχτούν οι δυνατότητες του καθενός ξεχωριστά.

Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ ανέθεσε τον Σεπτέμβριο 2019 στους συμβούλους του έργου, την εκπόνηση μελέτης διερεύνησης μεταξύ τριών εναλλακτικών προτάσεων αξιοποίησης, δηλαδή μέσω: (α) υπο-παραχώρησης δραστηριοτήτων, (β) ολικής παραχώρησης ή (γ) πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, για κάθε Οργανισμό Λιμένα.

Σε συνάντηση που είχε ο κ. Πλακιωτάκης με τη διοίκηση του Ταμείου στα τέλη του Νοεμβρίου, παρουσιάστηκε το πρώτο σκέλος της στρατηγικής μελέτης βιωσιμότητας των δέκα περιφερειακών λιμένων της χώρας.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επιλογή της κυβέρνησης είναι να αλλάξει την πολιτική φιλοσοφία για την αξιοποίηση των εν λόγω περιφερειακών λιμανιών μέσα από μελέτες αξιολόγησης, οι οποίες υποδεικνύουν ποιο μοντέλο θα ακολουθηθεί κατά περίπτωση.

«Οι εναλλακτικές προσεγγίσεις αφενός αναδεικνύουν την υπεραξία κάθε περιουσιακού στοιχείου και αφετέρου το καθιστούν πιο ελκυστικό στο μελλοντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, πάντα με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον» σημειώνεται από το υπουργείο.

Αναφορικά τώρα με τα επόμενα βήματα, στόχος είναι η τροποποίηση του νόμου 4597, ώστε να καλύπτει τις εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησης παραχώρησης, δηλαδή μέσω: α) υπο- παραχώρησης δραστηριοτήτων, ή β) ολικής παραχώρησης δραστηριοτήτων, για κάθε Οργανισμό Λιμένα. Παράλληλα, το σχέδιο επιδιώκει την προτεραιοποίηση λιμένων και έναρξη διαγωνιστικών διαδικασιών από το ΤΑΙΠΕΔ, με βάση τις εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησής τους.

Επιδίωξη των αρμοδίων είναι μέσα στο 2020 να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες και οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί για τις ιδιωτικοποιήσεις ή τις παραχωρήσεις.

Πηγή: reporter.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook