ΚΡΗΤΗ

Ήρθε η “άνοιξη” στον τουρισμό – Αφίξεις και πληρότητες του 2019 στο Ηράκλειο

Ικανοποίηση επικρατεί στους ξενοδόχους και τους τουριστικούς φορείς της Κρήτης από την τουριστική κίνηση που προσομοιάζει σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις του 2019, προ πανδημίας. Οι αυξημένες αφίξεις στα αεροδρόμια της Κρήτης και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία δεν αρκούν, πάντως, για να απομακρύνουν τις ανησυχίες που εκφράζονται εμφαντικά αναφορικά με τα αυξημένα κόστη και την έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία.

Πολύ ικανοποιημένος, δεδομένων των συνθηκών, για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν εμφανίστηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων νομού Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης. Όπως είπε, οι τουρίστες που φτάνουν καθημερινά στο αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” του Ηρακλείου είναι 4.000 – 5.000 ενώ τα Σαββατοκύριακα ανεβαίνουν στις 15.000 – 16.000. “Είναι νούμερα καλά, του 2019. Από την άλλη, όμως, έχει αυξηθεί το κόστος, από τη μια στην ενέργεια κατά 70% και από την άλλη στα τρόφιμα και στα ποτά κατά 38% και στο προσωπικό κατά 15% – 20%. Μιλάμε για τεράστιες αυξήσεις, οι οποίες δεν ξέρουμε στο τέλος τι θα αφήσουν και πώς θα ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας”.

Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, έχουν ανοίξει το 75%-80% των ξενοδοχείων και οι πληρότητες φτάνουν το 65% – 70%. “Κινούμαστε περίπου στα επίπεδα του 2019” ανέφερε. Και πρόσθεσε: “Και οι επόμενοι μήνες βαίνουν καλώς, η ροή των κρατήσεων είναι καλή και μπορεί να καλύψουμε και τις απώλειες από τη Ρωσία και την Ουκρανία” συνέχισε, επιβεβαιώνοντας ότι το καλοκαίρι θα υπάρχει το φαινόμενο του overbooking σε αρκετά ξενοδοχεία καθώς και την αυξημένη ζήτηση στα αεροδρόμια για slots ακόμη και τα ξημερώματα. “Όμως τα κόστη είναι τεράστια. Τα συμβόλαια είναι του 2019, δε μπορούμε να κάνουμε αυξήσεις τώρα και θα είναι μεγάλο το οικονομικό έλλειμμα που θα έχουμε στο τέλος. Το θέμα είναι να μείνει και κάτι στο τέλος, γιατί μην ξεχνάτε ότι τα ξενοδοχεία χρειάζονται συντηρήσεις και για να γίνουν αυτές σε μεγάλα κτίρια απαιτούνται πολλά χρήματα” σημείωσε.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν ακόμη πάρα πολλές θέσεις στα ξενοδοχεία που δεν έχουν καλυφθεί από προσωπικό. “Όλοι προσπαθούμε να τις καλύψουμε σιγά σιγά. Καθημερινά βρίσκεται προσωπικό, όμως με αργούς ρυθμούς. Μας είπαν από την κυβέρνηση ότι θα προσπαθήσουν μέσω δομών προσφύγων να εξευρεθεί προσωπικό. Περιμένουμε και προσπαθούμε καθημερινά” κατέληξε ο ίδιος.

ertnews.gr

Recent Posts

Χανιά | Θλίψη στον Δήμο Πλατανιά – Πέθανε πρώην πρόεδρος κοινόητας

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κος Γιάννης Μαλανδράκης, στο άκουσμα του θανάτου του πρώην προέδρου της κοινότητας…

6 λεπτά ago

Έρχεται στα Χανιά το 24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος θα πραγματοποιήσει την 24η του διοργάνωση στις αίθουσες Αθήνας, Θεσσαλονίκης,…

11 λεπτά ago

Άστραψε και βρόντηξε επιζήσασα των Τεμπών: Αφού είναι τόσο καλός ο Καραμανλής γιατί δεν είναι ακόμη υπουργός; | Video

Βολές τόσο κατά του Κώστα Αχ. Καραμανλή όσο και κατά του Γιώργου Φλωρίδη εξαπέλυσε η…

16 λεπτά ago

«Με βίαζε επί 5 χρόνια από 11 ετών» – Συγκλονίζει 21χρονη που καταγγέλλει μεγαλογαιοκτήμονα στη Θεσσαλία

Ανατριχίλα και αποτροπιασμό προκαλούν όσα καταγγέλλει μια 21χρονη σήμερα γυναίκα από την Θεσσαλία. Όπως λέει…

25 λεπτά ago

5 ύποπτα σημάδια που δείχνουν ότι τρώτε πολύ αλάτι

Αν πασπαλίζετε με αλάτι τα πάντα, από τον πουρέ πατάτας και τη μπριζόλα μέχρι την…

25 λεπτά ago

Παραλίγο τραγωδία σε σχολείο: 17χρονος μαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο

Παραλίγο τραγωδία στην Πάτρα, όπου ένας 17χρονος μαθητής της τρίτης Λυκείου Δεμενίκων, υπέστη ηλεκτροπληξία όταν…

29 λεπτά ago