Ήρθαν και στα φαρμακεία των Χανίων τα διπλά self test γρίπης-κορονοϊού – Αυξημένο το ενδιαφέρον για τα αντιγριπικά εμβόλια

ήρθαν-και-στα-φαρμακεία-των-χανίων-τα-δ-1547915

Διαθέσιμα προς πώληση είναι και στα φαρμακεία των Χανίων τα διπλά self test, τα οποία ανιχνεύουν ταυτόχρονα τον κορονοϊό αλλά και την γρίπη των τύπων Α και Β, όπως γνωστοποίησε μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, Μανώλης Κατσαράκης.

Τα συγκεκριμένα self test πωλούνται από 4 έως 8 ευρώ και προορίζονται μόνο για προσωπική χρήση στο σπίτι.

«Έχουν έρθει και στα Χανιά αυτά τα τεστ, έχουν κυκλοφορήσει πανελλαδικά. Πρόκειται για ένα κιτ στο οποίο η ταμπλέτα η οποία περιέχει, έχει δυο θέσεις για την ανίχνευση και του κορονοϊού και της γρίπης. Αυτά διατίθενται προς πώληση στο κοινό σαν ιατροτεχνολογικό προϊόν για χρήση από τον ενδιαφερόμενο στο σπίτι. Τα φαρμακεία εξακολουθούν και κάνουν πιστοποιημένα μόνο το τεστ για τον κορονοϊό, το οποίο επίσης υποχρεούνται να το δηλώσουν και να το καταχωρήσουν στην σχετική πλατφόρμα».

Πώς χρησιμοποιούνται τα διπλά self test

Τα διπλά self test λειτουργούν ακριβώς όπως αυτά που έχουν συνηθίσει για τον κορονοϊό. Διαθέτουν την μπατονέτα προκειμένου ο χρήστης να πάρει το επίχρισμα από τη μύτη, στη συνέχεια να τη βουτήξει στο ειδικό υγρό και μετά να ρίξει τις απαιτούμενες σταγόνες, αυτήν τη φορά σε δύο διαφορετικές θυρίδες που βρίσκονται πάνω στην πλακέτα. Η μία θυρίδα είναι για τον Covid-19 και η άλλη για τη γρίπη.

Έτσι, στην περίπτωση που προκύψει θετικό αποτέλεσμα στην πρώτη θυρίδα του κορονοϊού, θα εμφανιστεί μια κόκκινη γραμμή κάτω από το γράμμα Τ. Στην περίπτωση της γρίπης, εάν είναι τύπου Β η γραμμή θα εμφανιστεί στο συγκεκριμένο γράμμα και εάν είναι τύπου Α στο αντίστοιχο γράμμα.

Αυξημένο ενδιαφέρον για τα αντιγριπικά εμβόλια

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη, το ενδιαφέρον είναι αυξημένο αυτή την περίοδο για τα αντιγριπικά εμβόλια, λέγοντας παράλληλα πως η διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων ξεκίνησε φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά:

«Από 15 Σεπτεμβρίου είναι διαθέσιμα φέτος τα αντιγριπικά εμβόλια. Υπήρχε ενδιαφέρον από την αρχή, το οποίο βέβαια λόγω και των καιρικών συνθηκών που πάντα παίζουν ρόλο στην ζήτηση, έχει ανέβει κατακόρυφα μιας και είμαστε ήδη στις 20 Οκτώβρη. Από μέσα Οκτώβρη μέχρι μέσα Νοέμβρη είναι η κατεξοχήν περίοδος κατά την οποία οι ομάδες υψηλού κινδύνου οφείλουν να εμβολιάζονται κάθε χρόνο, κάτι το οποίο γίνεται και φέτος, με συνταγογράφηση του εμβολίου από τον γιατρό και διενέργεια του εμβολίου στο φαρμακείο».

Ταυτόχρονος εμβολιασμός γρίπης – κορονοϊού

Όσοι πολίτες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε διπλό εμβολιασμό ταυτόχρονα, και για την γρίπη και για τον κορονοϊό σε μια επίσκεψη, σύσταση που έχει δοθεί επίσημα από τους ειδικούς: «Είναι γνωστό πως είναι διαθέσιμες οι επικαιροποιημένες δόσεις εμβολίων για τον κορονοϊό, τα οποία καλύπτουν τα καινούρια στελέχη του κορονοϊού, τα οποία τώρα κυκλοφορούν και πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι παράλληλα με το αντιγριπικό εμβόλιο κλείνουν ή διενεργούν και το ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα για την αναμνηστική δόση του κορονοϊού, η οποία καλύπτει και τις τελευταίες μεταλλάξεις. Είναι ευκαιρία, από την στιγμή που μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα, όπως λένε οι ειδικοί, σε διαφορετική περιοχή του σώματος τα δυο εμβόλια, κάποιοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, να φροντίσουν να κάνουν και τα δυο».

Ομαλοποιείται η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων 

Ομαλοποιείται η κατάσταση με τις ελλείψεις βασικών σκευασμάτων από τα ράφια των φαρμακείων, όπως επισήμανε ο κ. Κατσαράκης, λέγοντας πως υπάρχει αυτή τη στιγμή επάρκεια στα ευρείας κυκλοφορίας, όπως παυσίπονα με παρακεταμόλη αλλά και γνωστές αντιβιώσεις:

«Πάντα υπάρχει έντονο το πρόβλημα των ελλείψεων, εντούτοις όταν αναδεικνύεται υπάρχει βελτίωση. Το θέμα έλλειψης των αντιβιώσεων έχει ομαλοποιηθεί, χωρίς ωστόσο να έχουμε επάρκεια την οποία θα θέλαμε στις πολύ γνωστές αντιβιώσεις. Αυτή την στιγμή σε όλα τα φαρμακεία είναι διαθέσιμες από την φαρμακαποθήκη μας ποσότητες αντιβιοτικών και ευελπιστώ ότι και στο επόμενο χρονικό διάστημα, γιατί χειμώνας είναι μπροστά, δεν θα έχουμε πρόβλημα όσον αφορά την αντιβίωση. Έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση και για τα φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας. Παραμένουν οι ελλείψεις των πρωτότυπων φαρμάκων, τα οποία εισάγονται στην χώρα για την θεραπεία άλλων ασθενειών, τα οποία έχουμε αναδείξει ».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook