Ιράν: Χάος στους δρόμους της Τεχεράνης για 10η ημέρα – Βία, συλλήψεις και 57 νεκροί

ιράν-χάος-στους-δρόμους-της-τεχεράνης-1532636

Για 10η συνεχόμενη ημέρα οι Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά του θανάτου της 22χρονης Mahsa Amini, αλλά και για την κλιμάκωση της βίας, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις του δικαστικού σώματος της ώρας για «αποφασιστική δράση χωρίς επιείκεια».

Στα επεισόδια που σημειώνονται καθημερινά στην πρωτεύουσα του Ιράν και σε μεγάλες πόλεις της χώρας, έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 41 άνθρωποι. Ο αριθμός αυτός όμως, σύμφωνα με άλλες πηγές, είναι πολύ μεγαλύτερος, με την οργάνωση «Ιράν Ανθρώπινα Δικαιώματα» να ανεβάζει τους νεκρούς σε τουλάχιστον 57.

Η «διακοπή» του Ίντερνετ καθιστά, ωστόσο, όλο και πιο δύσκολη την επιβεβαίωση του αριθμού των νεκρών.

«Θάνατος στον δικτάτορα»

Και το βράδυ της Κυριακής για 10η συνεχόμενη ημέρα επικράτησε χάος στους δρόμους της Τεχεράνης, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν «θάνατος στον δικτάτορα».

Πώς ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου, όταν πέθανε η Μαχσά Αμινί, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη επειδή φορούσε «ακατάλληλη ενδυμασία», δεν τηρούσε δηλαδή τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα. Είναι οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί στη χώρα μετά από εκείνες του Νοεμβρίου του 2019, οι οποίες προκλήθηκαν από την αύξηση της τιμής της βενζίνης εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Τότε, είχαν σκοτωθεί 230 άνθρωποι, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό ή περισσότεροι από 300, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Συγκλονίζει η δολοφονία «του κορίτσιου με την αλογοουρά»

Εδώ και λίγα 24ωρα ακόμη μια δολοφονία συγκλονίζει το Ιράν.

Θύμα είναι η Χαντίς Νατζαφί, 20 ετών, η οποία έπεσε νεκρή από έξι σφαίρες, στο λαιμό, το πρόσωπο και την καρδιά.

Η νεαρή που συμμετείχε στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί στην Τεχεράνη ήταν τουρκικής καταγωγής και δολοφονήθηκε την περασμένη Πέμπτη από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν κατά την διάρκεια διαδηλώσεων στην πόλη Καράτζ, 36 χλμ. δυτικά της Τεχεράνης.

Η διαδηλώτρια είχε εμφανιστεί τις προηγούμενες μέρες σε βίντεο που έγινε viral και την απεικόνιζε να στέκεται με θάρρος απέναντι στους άνδρες της ιρανικής αστυνομίας, χωρίς να φορά την υποχρεωτική από την «Αστυνομία Ηθών» χιτζάμπ ενώ παράλληλα έπιανε τα μαλλιά της σε αλογοουρά και είχε γίνει γνωστή ως «το κορίτσι με την αλογοουρά, σύμβολο των διαδηλώσεων».

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook