ΗΠΑ: Ξεκινάει η δίκη Τραμπ στη Γερουσία – Στην έπαυλή του στη Φλόριντα ο τέως πρόεδρος

ηπα-ξεκινάει-η-δίκη-τραμπ-στη-γερουσία-1133368

Απόντος του Ντόναλντ Τραμπ, ξεκινάει σήμερα η ιστορική δίκη του στη Γερουσία με την κατηγορία της «υποκίνησης σε ανταρσία», με αφορμή το ρόλο του στην αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου. Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο μόνος στην ιστορία των ΗΠΑ που έχει παραπεμφθεί δύο φορές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η ακροαματική διαδικασία προβλέπεται σύντομη, όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ με την απόφαση της Γερουσίας να γίνεται γνωστή τις επόμενες ημέρες.

Οι 100 γερουσιαστές – 50 Δημοκρατικοί και 50 Ρεπουμπλικάνοι- οι οποίοι βάσει του συντάγματος θα δικάσουν τον Τραμπ, ήταν παρόντες στα πρωτοφανή έκτροπα της 6ης Ιανουαρίου , όταν πολιορκήθηκαν στο κτίριο του Καπιτωλίου από τους ταραξίες – υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανού δισεκατομμυριούχου.

Το κατηγορητήριο θα υποστηρίξουν εννέα Δημοκρατικοί βουλευτές, σε ρόλο εισαγγελέα, ενώ ο αντίλογος θα έρθει από την ομάδα δικηγόρων του τέως προέδρου. Ο ίδιος ο Τραμπ δεν προτίθεται να παρουσιαστεί στη δίκη, ούτε καν να στείλει απολογητικό υπόμνημα. Έχοντας αποσυρθεί στην έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, από τις 20 Ιανουαρίου, όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, δεν έχει προβεί μέχρι τώρα σε πολιτικές δηλώσεις, ομιλίες ή συνεντεύξεις.

Η ομάδα των δικηγόρων του, η οποία χαρακτήρισε χθες τη δίκη του «πολιτικό θέατρο», θα στηρίξει την υπερασπιστική της γραμμή επιμένοντας ότι δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα η καταδίκη ενός τέως προέδρου από τη Γερουσία. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να συσπειρωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι, ακόμη και πολλοί από εκείνους που εξοργίστηκαν με την προκλητική στάση του Τραμπ.

Για να καταδικαστεί ο Τραμπ, χρειάζεται η κατά το σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, δηλαδή 67 ψήφοι. Πενήντα οι ψήφοι των Δημοκρατικών και 17 ψήφους από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, πράγμα απίθανο. Παράλληλα σήμερα, θα τεθεί θέμα συνταγματικότητας της δίκης.

Οι δικηγόροι του Τραμπ θα αμφισβητήσουν ότι η Γερουσία μπορεί να διεξάγει δίκη κατηγορίας για πρόεδρο μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα. Όπως αναφέρει το CNN, οι Γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος αναμένεται να επικρατήσουν στην σημερινή ψηφοφορία για τη συνταγματικότητα της δίκης.

Τα επιχειρήματα της δίωξης και της υπεράσπισης θα ξεκινήσουν αύριο το μεσημέρι. Η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει πάνω από τέσσερις ημέρες καθώς οι γερουσιαστές θα έχουν χρόνο να αμφισβητήσουν και τις δύο πλευρές.

Πάντως, η υπεράσπιση του Τραμπ εμμένει στο επιχείρημα ότι ο πρώην πρόεδρος άσκησε το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου προτρέποντας τους υποστηρικτές του να «παλέψουν» για να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Ο πρόεδρος δεν θα καταθέσει σε μια αντισυνταγματική διαδικασία» ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ο σύμβουλος του Τραμπ, Τζέισον Μίλερ. Αν όντως ο Τραμπ καταδικαστεί από τη Γερουσία, τότε οι δικαστές με νέα ψηφοφορία θα μπορούν να φρενάρουν την πιθανότητα να διεκδικήσει εκ νέου δημόσιο αξίωμα το 2024. Στη δεύτερη ψηφοφορία, αρκεί μία απλή πλειοψηφία για να κρατήσει τον Ντόναλντ Τραμπ μακριά από την πολιτική. Για να γίνει κάτι τέτοιο, αρκούν οι ψήφοι των 50 Δημοκρατικών Γερουσιαστών και της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook