Ιωάννης Σαρμάς: Ποιος είναι ο πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης

ιωάννης-σαρμάς-ποιος-είναι-ο-πρωθυπου-1698379

Σε νέες εκλογές οδηγείται η χώρα ενώ μέχρι τη νέα λαϊκή ετυμηγορία θα συγκροτηθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Ιωάννη Σαρμά. Ποιος όμως είναι ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός;

Το βιογραφικό του

Ο Ιωάννης Σαρμάς (Κως, 1957) είναι Έλληνας δικαστικός λειτουργός, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου από τις 4 Νοεμβρίου 2019, ενώ θα διατελέσει Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός από τις 25 Μαΐου 2023 προκειμένου να οδηγηθεί η Ελλάδα εκ νέου σε Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές και να αναδειχθεί νέα Κυβέρνηση.

Γεννήθηκε στη Κω το 1957 και σπούδασε νομικά στην Αθήνα (1975-1979) και στο Παρίσι (1980-1984).

Υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία (1984-1986). Από τον Ιανουάριο 1987 εργάζεται ως δικαστικός λειτουργός, αρχικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας (1987-1993) και, με μετάταξη, στο Ελεγκτικό Συνέδριο (1993-σήμερα).

Επί δώδεκα έτη, διετέλεσε και πρόεδρος Τμήματος στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (2002-2013). Επανερχόμενος στην Αθήνα (2014) διεύθυνε ως Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου τις εργασίες του ΙΙΙ Τμήματος του Δικαστηρίου (2014-2019).

Στις 4 Νοεμβρίου 2019 ορίστηκε πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τετραετή μη ανανεώσιμη θητεία, όπως ορίζεται στο Σύνταγμα.

Στις 24 Μαΐου 2023, του δόθηκε εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, μετά την αποτυχία σχηματισμού κανονικής από τους πολιτικούς αρχηγούς που βγήκαν στις τρεις πρώτες θέσεις των Βουλευτικών Εκλογών Μαΐου 2023.

Οι σταθμοί της καριέρας του

1996-2001

– Εισηγητής στις υποθέσεις προσυμβατικού ελεγχου. Κατά τις απαρχές της άσκησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο του προσυμβατικού ελέγχου (1996-1999), που τότε ήταν προαιρετικός για τη Διοίκηση, αφορούσε μόνο τις δημόσιες προμήθειες και διεξήγετο από ad hoc κλιμάκια, ο Πρόεδρος κ. Απ. Μπότσος τον όριζε σχεδόν αποκλειστικά ως εισηγητή. Εισήχθη τότε με πρωτοβουλία του η μέθοδος και η προσέγγιση του ελέγχου αυτού, που, βασιζόμενη στην ιδέα «ούτε τροχοπέδη, ούτε άλλοθι», οδήγησε στην αναζήτηση μόνον ουσιωδών πλημμελειών. Η επιτυχία του ελέγχου ήταν τέτοια που στη συνέχεια κατέστη υποχρεωτικός, επεκτάθηκε στα δημόσια έργα και τις υπηρεσίες και εν τέλει, το 2001, «συνταγματικοποιήθηκε».

2002-2013

– Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κατά τη 12ετή θητεία του, μεταξύ των άλλων, εισήχθη με πρωτοβουλία, εισήγηση και προσωπική του εργασία το κεφάλαιο «GETTING RESULTS» της Ετήσιας Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου το Συνέδριο προσεγγίζει την όλη ενωσιακή διαχείριση υπό το πρίσμα στόχων, μέσων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων. Απόπειρες εισαγωγής ενός τέτοιου κεφαλαίου είχαν γίνει ανεπιτυχώς στο παρελθόν. Προηγουμένως, είχε οργανώσει και εκτελέσει τον έλεγχο για την Ειδική Έκθεση με τίτλο «GETTING RESULTS» σχετικά με τους Οργανισμούς της Ένωσης.

– Πρόεδρος Τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Διοίκησε και πρόηδρευσε στο ΙVο (ενωσιακές Τράπεζες και Οργανισμοί, δαπάνες των Θεσμών) και το Ιο Τμήμα (αγροτικές δαπάνες) του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τα Τμήματα, εκτός από τα Μέλη τους, συγκροτούνται και από πολυάριθμο ελεγκτικό και διοικητικό προσωπικό. Εξελέγην Πρόεδρος Τμήματος δύο φορές με την ψήφο των συναδέλφων του.

2014-2019

– Πρόεδρος του ΙΙΙου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αγωγές και προσφυγές συνταξιούχων στρατιωτικών). Παρέλαβε το Τμήμα στις 2.1.2014 με εκκρεμότητα άνω των 30.000 υποθέσεων, από τις οποίες περί τις 7.000 εκκρεμούσαν από το 2006 και περί τις 10.000 από το 2007. Σε αυτές προστέθηκαν και άλλες 6.000 περίπου στα μεσολαβήσαντα έτη. Κατηγοριοποιώντας και συνεκδικάζοντας τις όμοιες υποθέσεις, και χρησιμοποιώντας τη διαδικασία εν συμβουλίω και την «πιλοτική» δίκη, οι εκκρεμούσες δικογραφίες έχουν περιορισθεί σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμματείας, σε λιγότερες από 8.500.

– Πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την εκπόνηση της Δικονομίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με εντατική εργασία, η Επιτροπή υπό την προεδρία του, εκπόνησε εντός 5 μηνών – όση προθεσμία είχε τάξει η σχετική υπουργική απόφαση – ένα πλήρες, ολοκληρωμένο σχέδιο. Πολλές τέτοιες προσπάθειες είχαν γίνει χωρίς αποτέλεσμα τα τελευταία 30 έτη. Η Δικονομία ψηφίστηκε με τον ν. 4700/2020.

– Πρόεδρος της Ομάδας εργασίας για την εκπόνηση του ελεγκτικού και διοικητικού Κανονισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η Ομάδα αυτή λειτούργησε από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, και εκπόνησε το σχέδιο Κανονισμού, που στη συνέχεια υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με την εφαρμογή του Κανονισμού, το Συνέδριο μεταβλήθηκε σε έναν από τους πλέον σύγχρονους ελεγκτικούς θεσμούς.

Ποιοι ακούγονται για την υπηρεσιακή κυβέρνηση – Ονόματα

Με το «σταγονόμετρο» προκύπτουν οι πληροφορίες αναφορικά με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Ιωάννη Σαρμά. Μέχρι στιγμής μόνο η παρουσία της Αναστασίας Κοτανίδου στο υπουργείο Υγείας πρέπει να θεωρείται σίγουρη. Η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ δέχθηκε την πρόταση και είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, «ναι».

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο αναφορικά με τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών είναι εκεί να δούμε τον πρέσβη ε.τ. Βασίλη Κασκαρέλη, ενώ για τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εθνικής Άμυνας τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης και ο πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Πληροφορίες, επίσης, αναφέρουν ότι για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκρίνεται η επιλογή του Χαράλαμπου Λαλούση, του πρώην Αρχηγού του ΓΕΣ, ενώ ο Ευάγγελος Τουρνάς δείχνει ο επικρατέστερος για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Ορκίζεται αύριο πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς

Αύριο το απόγευμα, στις 16:00, αναμένεται η ορκωμοσία του Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος θα βρίσκεται στη θέση του μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έλαβε στη 13:00 από την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου την εντολή να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

«Κυρία Πρόεδρε ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή, είναι συνταγματική υποχρέωση και καθήκον μου ως πολίτης, σας ευχαριστώ πολύ, εύχομαι να πάνε όλα καλά», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπως ορίζει το Σύνταγμα, σε μια τελευταία προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας προτού οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, διήρκησε μόλις μισή ώρα.

Την Παρασκευή, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα γίνει η ορκωμοσία των υπουργών και θα ακολουθήσουν οι παραδόσεις – παραλαβές των υπουργείων.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook