«Ιnfluencers», γιατροί, φαρμακοποιοί και παπάδες για το εμβόλιο

ιnfluencers-γιατροί-φαρμακοποιοί-και-παπάδ-1154925

Οι εμβολιασμοί, το τείχος ανοσίας και τα τρία μέτωπα της κυβέρνησης

Έναν δύσκολο αγώνα, είκοσι ημερών, έχει μπροστά της η κυβέρνηση για να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς από το επίπεδο στο οποίο θα έχουν φτάσει οι εμβολιασμοί πανελλαδικά μέχρι το 15αύγουστο, θα κριθούν τα πάντα τόσο σε σχέση με το εύρος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού όσο και με το γενικότερο κλίμα υπό το οποίο θα εισέλθει η χώρα στο φθινόπωρο.

Τις τελευταίες ημέρες, το κυβερνητικό επιτελείο έχει επιδοθεί σε μία μάχη, τριών επιπέδων:

– Nα πείσει, με την παρουσίαση επιδημιολογικών στοιχείων, ότι παρότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι ήδη εδώ, ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων παραμένει σε πολύ μικρότερα επίπεδα από το αντίστοιχο τρίτο κύμα και αφορά σχεδόν σε ποσοστό 100% ανεμβολίαστους πολίτες

– Να ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους ότι η ζωή των ανεμβολίαστων από τον Σεπτέμβριο θα γίνει πολύ δύσκολη, με πολλούς περιορισμούς και σημαντικό οικονομικό κόστος για τη διεξαγωγή των απαραίτητων αυτοδιαγνωστικών τεστ, και

– Να αποσαφηνίσει με κατηγορηματικότητα ότι ούτε νέο γενικό lockdown θα υπάρξει, ούτε πολύ περισσότερο οριζόντια μέτρα οικονομικής στήριξης των πληγέντων.

Στη μάχη της αυτή, της οποίας ηγείται ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, εκτός από το επιτελείο του Μαξίμου και μια σειρά υπουργών με υψηλό βαθμό δημοφιλίας, εσχάτως έχει επιστρατεύσει και «influencers» που έχουν ήδη κινητοποιηθεί, ενώ συνεχίζεται καθημερινά η προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των προσώπων που διαθέτουν επιρροή στην κοινωνία, που θα ταχθούν δημοσίως υπέρ των εμβολιασμών.

«Η χώρα και η οικονομία δεν αντέχει νέο, οριζόντιο lockdown», ξεκαθαρίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει κατ επανάληψη ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι «και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη».

Ενώ και χθες, από το Υπουργικό Συμβούλιο προανήγγειλε περαιτέρω περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους από το φθινόπωρο, κάνοντας εκ νέου έκκληση στους διστακτικούς πολίτες να κλείσουν άμεσα ραντεβού. «Ο εμβολιασμός γίνεται συλλογικό καθήκον. Το μέτωπο της αλήθειας και της λογικής πρέπει να επικρατήσει μέσα στο καλοκαίρι και από το φθινόπωρο η χώρα μας θα συνεχίσει την πορεία της έτσι ή αλλιώς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η Πολιτεία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις εξάρσεις της πανδημίας όπου αυτό είναι απαραίτητο με τοπικές και μόνο παρεμβάσεις.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία, τα οποία επικαλέστηκε χθες και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, στο 3ο κύμα της πανδημίας (στοιχεία Απριλίου) με 25.355 ενεργά κρούσματα είχαμε 813 διασωληνωμένους και κατά μέσο όρο 79 θανάτους ημερησίως. Σήμερα, 4 εβδομάδες από την έναρξη του 4ου κύματος (στοιχεία Ιουλίου) και λόγω του εμβολιασμού, με 24.353 ενεργά κρούσματα έχουμε 125 διασωληνωμένους (μείωση 85%) και 8 θανάτους ημερησίως, δηλαδή 90% λιγότερους θανάτους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ως την Κυριακή είχαν πραγματοποιηθεί 10,2 εκ. εμβολιασμοί με το 53,3% του γενικού πληθυσμού και το 61,3% του ενήλικου πληθυσμού να έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση, ενώ το 53,29% του πληθυσμού (61,33% του ενήλικου πληθυσμού) έχουν κάνει την πρώτη δόση. Τα προγραμματισμένα ραντεβού που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή είναι 806.000.

Κυβερνητικά στελέχη ευελπιστούν ότι θα αποδώσουν καρπούς και τα οικονομικά κίνητρα που δόθηκαν πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, καθώς ιδιαίτερα στην περιφέρεια, αλλά και σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, οι πολίτες ακούνε τη γνώμη τους και είναι δυνατόν να επηρεαστούν θετικά. Ανάλογη αισιοδοξία διατηρούν και για τα αποτελέσματα της παρέμβασης της Εκκλησίας της Ελλάδας προς τους πιστούς για να εμβολιαστούν.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι αυτή που θα δείξει αν η παραπάνω αισιοδοξία είναι ρεαλιστική, ή όχι. Κι αν αποδειχθεί αβάσιμη, τότε από τα μέσα του επόμενου μήνα και μετά, τα πάντα θα σχεδιαστούν από την αρχή.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook