Ημικρανία: Αυτός είναι ο απλούστερος τρόπος ανακούφισης

ημικρανία-αυτός-είναι-ο-απλούστερος-τ-962896

Πάλι κρίση ημικρανίας; Και τώρα τι κάνετε; Ο καλύτερος τρόπος ανακούφισης μπορεί να υπάρχει ήδη στο φαρμακείο του σπιτιού σας και να μην το γνωρίζετε.

Αυτό υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές που προτείνουν αντί της λήψης ειδικών αναλγητικών φαρμάκων για την ημικρανία, την απλή ασπιρίνη που όλοι έχουμε σπίτι μας.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο The American Journal of Medicine, επιστημονική ομάδα του Κολεγίου Ιατρικής του Ατλαντικού Πανεπιστημίου της Φλόριντα έκανε ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, η ασπιρίνη συγκριτικά με άλλα ακριβότερα σκευάσματα είναι αποτελεσματική και ασφαλής για την οξεία ημικρανία και την πρόληψη των επαναλαμβανόμενων επεισοδίων της.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ασφαλής και αποτελεσματική δοσολογία κυμαίνεται μεταξύ 900 και 1.300 mg και πρέπει να λαμβάνεται κατά την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Ενώ ως προληπτικό μέσο μπορεί κανείς να λαμβάνει 81-325 mg ασπιρίνης.

«Η ασπιρίνη είναι μια πιθανή λύση σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ημικρανίας και την πρόληψη των επαναλαμβανόμενων επεισοδίων της. Το προφίλ ασφαλείας της και το χαμηλό κόστος της συνηγορούν επίσης υπέρ της συνταγογράφησής της έναντι της ημικρανίας», υποστηρίζει ο Charles H. Hennekens συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στην έδρα Sir Richard Doll του Κολεγίου Charles E. Schmidt της Φλόριντα.

Οι ημικρανίες είναι η τρίτη συχνότερη αιτία νοσηρότητας παγκοσμίως, καθώς αφορούν σε έναν στους επτά ανθρώπους. Είναι συχνότερες από τον διαβήτη, την επιληψία και το άσθμα και είναι μεταξύ των διαταραχών που βλέπουν συχνότερα οι επαγγελματίες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ημικρανίες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Για την πρόληψη και αντιμετώπισή τους υπάρχουν πολλές και αποτελεσματικές λύσεις. Ωστόσο, πολλές φορές το κόστος αλλά και η πρόσβαση στους ειδικούς μπαίνουν εμπόδιο στην επαρκή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ημικρανιών.

«Αν η ασπιρίνη είναι έστω και κατά το ήμισυ αποτελεσματική, δέκα φορές ακριβότερη και συνταγογραφούμενη, τότε ίσως ασθενείς και γιατροί να την θεωρούσαν εξίσου υπολογίσιμη θεραπεία έναντι της ημικρανίας», υποστηρίζει ο Δρ. Hennekens.

Ενώ ο Joseph S. Alpert αρχισυντάκτης του The American Journal of Medicine και καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα συμπληρώνει σε συνοδευτικό άρθρο ότι «το μήνυμα της μελέτης είναι ότι οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να δοκιμάσουν πρώτα απλές και ανέξοδες λύσεις, όπως η ασπιρίνη, στην διαχείριση των ημικρανιών. Αν όντως η ασπιρίνη μπορεί να προλάβει ή και να αντιμετωπίσει μια κρίση ημικρανίας, τότε θα πρέπει να έχει θέση στην διαχείριση των εξουθενωτικών αυτών πονοκεφάλων που γίνονται αιτία απώλειας ωρών εργασίας και αναπηρίας ατόμων παραγωγικής ηλικίας».

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook