Ήλιος και θάλασσα σε… «κινούμενη άμμο» ο φετινός τουρισμός – Εκδήλωση του ΣΕΤΕ στα Χανιά | Photos + Videos

ήλιος-και-θάλασσα-σε-κινούμενη-άμμο-1437016

«Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά» για τον τουρισμό στην Κρήτη φέτος, όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση με θέμα «Εθνική Στρατηγική για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030» που διοργάνωσε το πρωί, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων.

Επιστροφή στην κανονικότητα με το βλέμμα στο μέλλον και την σκιά του «απρόοπτου» ετοιμάζει φέτος ο τουριστικός κλάδος σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ στην Κρήτη σε βάθος δεκαετίας αυτό που απαιτείται είναι ανασχεδιασμός και εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, εκτεταμένες συνέργειες, ψηφιακός μετασχηματισμός και στοχευμένο μάρκετινγκ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το σχέδιο  δράσης για τους προορισμούς της Περιφέρειας Κρήτης και τοποθετήθηκαν οι: Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος ΣΕΤΕ, ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου, Ευτύχης Βασιλάκης, η  Ιωάννα Δρέττα, διευθύνουσα σύμβουλος Marketing Greece, ο Ηλίας Κικίλιας, γενικός διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ ενώ την παρουσίαση του σχεδίου δράσης για την Κρήτη έκανε ο   επιστημονικός διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ, Άρης Ίκκος.

Ο κ. Ίκκος, ανέφερε πως το κυρίαρχο τουριστικό προϊόν παγκοσμίως είναι το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» συνεπώς οι περιορισμοί της εποχικότητας υπάρχουν σε όλους τους δημοφιλείς προορισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κρήτη είναι ο 3ος δημοφιλέστερος προορισμός στην Ευρώπη σε όσους επιλέγουν «ήλιο και θάλασσα» συνεπώς αυτό που απαιτείται είναι εμπλουτισμός του προϊόντος με στοιχεία γαστρονομίας και πολιτισμού,  ενίσχυση των υποδομών, εκτεταμένες συνέργειες και ψηφιακό μετασχηματισμό ώστε να παραμείνει κυρίαρχη σε διεθνές επίπεδο.

Στην παρουσίασή του, εξήγησε πως λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών βόρειας και νότιας Κρήτης, το νησί εξετάζεται σαν δύο προορισμοί.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε πως η Κρήτη αποτελεί έναν από τους κορυφαίους και πλέον αναγνωρίσιμους τουριστικούς προορσιμούς τόσο ως πρoς το προϊόν «ήλιος και θάλασσα» όσο και ως προς το πολιτιστικό προϊό

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφερόμενος στις προτεραιότητες των Περιφερειών για την στήριξη του τουρισμού σημείωσε πως οφείλουν να εστιάσουν στη βελτίωση και ανάπτυξη των υποδομών, στην ψηφιακή αναβάθμιση των τουριστικών επιχειρήσεων, στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ευτύχης Βασιλάκης, ανέφερε πως «φέτος είναι μια χρόνια που όλοι οφείλουμε να είμαστε αρκετοί χαρούμενοι και έτοιμοι να γιορτάσουμε την επιστροφή στην κανονικότητα, μόνο που η κανονικότητα αλλάζει και θα συνεχίσει να αλλάζει με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους από αυτούς που είχαμε φανταστεί». «Γι΄αυτό πρέπει να κοιτάμε μπροστά και να έχουμε ένα πλάνο και μία προοπτική ώστε να είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε οποιεσδήποτε συνθήκες» τόνισε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Χανίων, Μανώλης Γιαννούλης, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως «αυτό που χρειάζεται πάντα, είναι βασική προϋπόθεση η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός πρέπει να προχωρήσει, το μάρκετινγκ των προορισμών, πρέπει να στηριχθούν οι υποδομές» και κάλεσε ακόμα περισσότερους φορείς να μπουν στο cluster του τουρισμού που έχουν δημιουργήσει η Περιφέρεια Κρήτης, η Fraport, η Aegean, η Marketing Greece και η Ένωση Ξενοδόχων ώστε να γίνει μία ενιαία και συντονισμένη προσπάθεια για την ανάπτυξη του τουρισμού.

«Χρονιά γεμάτη εκπλήξεις»

Ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, αναφέρθηκε σε μια τουριστική χρονιά που ξεκινά με καλές προϋποθέσεις αλλά σε έδαφος αβεβαιότητας που έχει καλλιεργηθεί την τελευταία τριετία:

«Όπως όλα τα τελευταία χρόνια, η χρονιά φέτος θα είναι γεμάτη εκπλήξεις. Η Ελλάδα έχει τρομερή δυναμική, ωστόσο έχουμε ακόμα πόλεμο στην γειτονιά μας, έχουμε ακόμα πανδημία. Οπότε όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Όσο δεν θα με εκπλήξει αν δούμε το 2022 τα έσοδα του 2019, άλλο τόσο δεν θα με εκπλήξει να γίνει πάλι κάποια ανατροπή που θα φέρει ένα δυσμενές σενάριο.

Ωστόσο θέλουμε να είμαστε θετικοί, ο κόσμος θέλει πολύ να ταξιδέψει και διατηρούμε την αισιοδοξία μας» ανέφερε ο κ. Ρέτσος.

«Το τουριστικό προϊόν πρέπει να γίνει πιο σύνθετο και πιο μελετημένο. Να περάσουμε σε ένα υψηλότερο ποιοτικό επίπεδο. Ένα πιο οργανωμένο προϊόν, που θα αξιοποιεί με σύγχρονο τρόπο τα μεγάλα μας πλεονεκτήματα, τον πολιτισμό και την γαστρονομία» τόνισε  ο Ηλίας Κικίλιας, γενικός διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ.

zarapnews.gr

One thought on “Ήλιος και θάλασσα σε… «κινούμενη άμμο» ο φετινός τουρισμός – Εκδήλωση του ΣΕΤΕ στα Χανιά | Photos + Videos

  1. Δρόμοι για γέλια υποδομές ΑΦΡΙΚΗΣ.
    Κάντε και ένα γκάλοπ πως βρίσκουν οι επισκέπτες μας τους δρόμους,τα πεζοδρομια μας,την σημανση και την ασφαλεια των δρομων, τα νοσοκομεία μας όσοι χρειάστηκαν να πάνε…να δούμε κάτι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook