Ηλιακός θερμοσίφωνας με επιδότηση: Αίτηση από το Μάιο – Σε θέση μάχης η αγορά

ηλιακός-θερμοσίφωνας-με-επιδότηση-αί-1672635

Εντός του Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικού θερμοσίφωνα μέσα από την ενεργοποίηση της σχετικής ψηφιακής πλατφόρμας.

Προκειμένου να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται, είτε από την 1η κατοικία είτε από την εξοχική.

Μέσω του νέου προγράμματος τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επιδότηση για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους σύγχρονης τεχνολογίας ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Οι επιχειρήσεις έχουν λάβει ήδη θέσεις, προκειμένου να διεκδικήσουν μερίδιο από την πίτα των 100 εκατ. ευρώ που είναι σε πρώτη φάση ο προϋπολογισμός του προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται πολλαπλοί στόχοι. Υπολογίζεται ότι από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» θα επωφεληθούν άμεσα τουλάχιστον 120000 νοικοκυριά, για τα οποία θα υπάρξει μείωση τουλάχιστον 210 εκατ. τόνων CO2 ανά έτος. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού κατά περίπου 65%. Προκειμένου να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών ηλεκτρικών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται.

Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες είναι:

Να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρσή τους, το οποίο θα επιβεβαιωθεί μετά από γενικό έλεγχο.

Πριν την αντικατάστασή τους, να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία, η οποία δηλώνεται στην αίτηση του Προγράμματος.

Να είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων.

Προϋποθέσεις ένταξης ωφελούμενων στο πρόγραμμα

 • Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.
 • Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
 • Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση.
 • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
 • Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά, που έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

Για παράδειγμα για μία 4μελής οικογένεια που έχει εισόδημα 20.000 ευρώ, διαιρώντας το διά του 4, μπορεί να προσδιορίσει το ατομικό οικογενειακό εισόδημά της. Το ποσοστό της επιδότησης σε αυτή την περίπτωση είναι το 60%.

Κριτήρια κατάταξης

Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων:

 • Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας.
 • Οικογένειες με μέλη ΑμεΑ.
 • Μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο.
 • Οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη.

Ύψος ενίσχυσης

 • Η επιδότηση ανέρχεται έως 60% της δαπάνης αγοράς κάθε νέου ηλιακού θερμοσίφωνα.
 • Κάθε ωφελούμενος θα λάβει επιταγή (voucher), την οποία μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του.
 • Στο ανώτατο ποσό επιχορήγησης για τους δικαιούχους συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης.
 • Η τελική αξία της κάθε επιταγής εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ηλιακού θερμοσίφωνα (χωρητικότητα δεξαμενής ζεστού νερού), την τιμή αγοράς του.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις λιανεμπορίου που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλιακών θερμοσιφώνων έχουν ήδη αρχίσει να διαφημίζουν το πρόγραμμα και να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τα οφέλη μέσω των ιστοσελίδων τους. Μάλιστα αναδεικνύονται τα ποσά που γλυτώνουν οι καταναλωτές αντικαθιστώντας τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με τον ηλιακό και υπολογίζεται σε πόσο χρόνο γίνεται απόσβεση του ποσού που θα δαπανηθεί. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η απόσβεση κόστους γίνεται σε δύο χρόνια με το καθαρό κέρδος στα 25 χρόνια να ανέρχεται σε 17.610 ευρώ. Το κόστος της ενέργειας για κάθε ντους υπολογίζεται στο 1,15 ευρώ.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook