Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» μέσω… του Ταμείου Ανάκαμψης – Big Brother στην εφορία έως και αποθήκευση δεδομένων σε…cloud

ηλεκτρονικό-φακέλωμα-μέσω-του-ταμ-1200409

Αν κάτι καθίσταται σαφές μέσα από το Εθνικό Σχέδιο για την Ανάκαμψη είναι ότι μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, οποιαδήποτε συναλλαγή με το Δημόσιο θα γίνεται μέσα από έναν υπολογιστή. Πως τα ιατρικά δεδομένα κάθε πολίτη θα αποθηκεύονται σε… cloud. Ότι θα καταγράφεται κάθε χιλιόμετρο που διανύει ένα όχημα μέσω ηλεκτρονικών διοδίων. Και ότι για την αγορά ακόμη και μιας εφημερίδας θα ενημερώνεται η Εφορία.

Από τη μια λοιπόν ο κάθε πολίτης θα διεκπεραιώνει υποθέσεις που του «έτρωγαν» αμέτρητες εργατοώρες μέσα σε λίγα λεπτά και η ιατρική αντιμετώπιση -για παράδειγμα- ενός έκτακτου περιστατικού θα είναι πολύ πιο εύκολη, από την άλλη όμως το ηλεκτρονικό «μάτι» του κράτους θα «βλέπει» και θα ξέρει τα πάντα: Ψηφιοποίηση κάθε πτυχής της δημόσιας διοίκησης φέρνει η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ηλεκτρονικοί φάκελοι για κάθε Έλληνα πολίτη στην Εφορία, στα νοσοκομεία, την Πολεοδομία, το Κτηματολόγιο, τα δικαστήρια, τον ΕΦΚΑ, ακόμη και στα… διόδια. Αλλά και ηλεκτρονικοί φάκελοι για τους αλλοδαπούς στα γραφεία μετανάστευσης. Ας δούμε λοιπόν τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας εφόσον υλοποιηθούν οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με τις ανατροπές να φαντάζουν… τεράστιες, αφού θα «σκανάρονται» τα πάντα.

Big Brother στην Εφορία

Ο… απόλυτος φάκελος δεδομένων για κάθε πολίτη θα βρίσκεται στην Εφορία. Εκεί θα είναι καταγεγραμμένο από το τι χρήματα βάζει στην τσέπη μέχρι και το πόσα ξοδεύει και πού. Όλα θα καταγράφονται ηλεκτρονικά και μάλιστα θα επιδοτηθούν και επιχειρήσεις για να μπουν στο «παιχνίδι» της ψηφιοποίησης των συναλλαγών τους. Η υπηρεσία θα «εμπλουτίσει» το περιεχόμενο των φακέλων που διατηρεί και θα ενισχύσει την παρεμβατικότητά της με τις εξής κινήσεις:

  • Ψηφιακά συστήματα με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και άλλων προηγμένων μεθόδων ανάλυσης δεδομένων, ώστε να αξιοποιηθούν οι μεγάλοι όγκοι δεδομένων και να διευκολυνθεί ο ψηφιακός έλεγχος των οικονομικών συναλλαγών.

· Aπλοποίηση των διαδικασιών επικοινωνίας μεταξύ επιχειρήσεων και ΑΑΔΕ, μέσω των ηλεκτρονικών βιβλίων (myData), ηλεκτρονικών τιμολογίων.

· Επιτάχυνση επιστροφών ΦΠΑ με περιορισμένη ανθρώπινη παρέμβαση και την μέγιστη δυνατή αυτοματοποίηση.

· Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των POS αλλά και των τιμολογήσεων εν γένει με τις φορολογικές και ελεγκτικές αρχές, με θέσπιση κινήτρων για την προσαρμογή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις νέες απαιτήσεις και στη προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού.

  • Επιδοτήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασίας από απόσταση, ψηφιακού γραφείου (διαχείριση εγγράφων, έργων κ.λπ.), digital marketplace, κυβερνοασφάλειας κ.λπ.

Ψηφιακό… ολόκληρο το κράτος

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προωθείται συνολικά η ψηφιοποίηση καίριων αρχείων σε διαφόρους τομείς (δικαιοσύνη, πολεοδομίες, κτηματολόγιο, μετανάστευση, ΕΦΚΑ κα) και ενσωμάτωση τους σε αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα. Επίσης προχωρά η ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών ΚΕΠ έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τους πολίτες και από απόσταση (με τηλεδιάσκεψη) και ανάπτυξη νέων εφαρμογών (συστήματα αξιολόγησης, υπηρεσίες κινητών, αυτόματες μηχανές εισιτηρίων κα).

Ατομικός ιατρικός φάκελος για κάθε πολίτη

Ο ψηφιακός Μετασχηματισμός του Συστήματος Υγείας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • ανάπτυξη Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του Πολίτη

· βελτίωση της ψηφιακής ετοιμότητας των Νοσοκομείων με έμφαση την ανάπτυξη κλινικών πληροφοριακών συστημάτων και την τροφοδότηση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας

· πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού για την διαχείριση του καρκίνου και

  • ενίσχυση δράσεων τηλεϊατρικής

Κάρτες αναπηρίας και κάρτες εργασίας

Δρομολογείται η κατασκευή μιας Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης για την πρόσβαση στην Κοινωνική Προστασία, αλλά και ψηφιακής Πύλη για την αναπηρία και Κάρτα Αναπηρίας. Επίσης, προβλέπονται ψηφιακά έργα για την εφαρμογή των διατάξεων της μεταρρύθμισης του εργατικού νόμου, όπως την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Καταγραφή δεδομένων και… μέσω διοδίων

Και αν όλα τα παραπάνω από την μια διευκολύνουν, αλλά από την άλλη καταγράφουν τις οικονομικές δοσοληψίες κάθε Έλληνα, τις δικαστικές του «περιπέτειες», τα ιατρικά του δεδομένα, ακόμη και το τι ώρα πάει ή φεύγει από την δουλειά του, η ανάπτυξη ενός διαλειτουργικού συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων για όλη την Ελλάδα, ανοίγει τον δρόμο στο να «περνά» στο κεντρικό σύστημα ο «χάρτης» με τις διαδρομές που διανύει με το όχημά του.

Έρχεται και… ψηφιακό άσυλο

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης προβλέπει και ψηφιοποίηση των διαδικασιών μετανάστευσης και του αρχείου ασύλου, ώστε να γίνει αποτελεσματική διαχείριση των αιτήσεων και να επιτευχθεί ταχύτερη ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών και προσφύγων. Το έργο θα βοηθήσει στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών αλλά και θα διευκολύνει εκείνους που νομίμως θέλουν να μεταναστεύσουν στην χώρα μας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αγγίζει κάθε πτυχή δραστηριότητας, ο κατάλογος είναι μακρύς: Ψηφιακά συστήματα υιοθετούνται ακόμη και για τον «έλεγχο» των δανείων με τη δημιουργία «μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης αφερεγγυότητας ιδιωτικών χρεών», μέχρι και για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα ως και τον… Στρατό!

enikonomia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook