Ηλεκτρικό ρεύμα: Ξανά το ακριβότερο στην Ευρώπη η Ελλάδα

ηλεκτρικό-ρεύμα-ξανά-το-ακριβότερο-στ-1423380

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσει έχουν βυθιστεί σε μια άνευ προηγουμένου ακρίβεια και την ίδια ώρα η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στη χειρότερη δυνατή θέση στην Ευρώπη όσον αφορά στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως καταγράφει ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας η Ελλάδα καταγράφει νέο ορόσημο αφού αγγίζει τα 259.70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (€/MWh), αποτελώντας και πάλι την ακριβότερη στην Ευρώπη.

Πίνακας:

Όπως καταγγέλλει ο Σωκράτης Φάμελλος σε ανάρτησή του στο Facebook, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει πλάτη στο καρτέλ της ενέργειας και μεταφέρει όλο το κόστος στους καταναλωτές!».

Ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προέβη στην παραπάνω τοποθέτηση εξ αφορμής και του νέου ρεκόρ στην χονδρεμπορική τιμή. «Και σήμερα, ακόμα μία μέρα στην 1η θέση ακρίβειας στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη», τονίζει ο ίδιος.

«Η ανατροπή τους είναι μονόδρομος», επισημαίνει ο κ. Φάμελλος.

Κατρούγκαλος: «Τα νοικοκυριά στενάζουν και ο πρόεδρος της Επιτροπή Θεσμών παίζει καθυστερήσεις»

Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ ζήτησαν να συνεδριάσει αμέσως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να κληθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να βρεθούν λύσεις στο φλέγον πρόβλημα της αισχροκέρδειας εν μέσω της ενεργειακής ακρίβειας που έχει γονατίσει επιχειρήσεις νοικοκυριά.

Η απάντηση, όμως, του προέδρου της Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ήταν «μετά το Πάσχα», όπως αναφέρει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, καταγγέλλοντας αναλγησία μες στην ανεπανάληπτη κρίση ακρίβειας που πλήττει βαριά επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

«Με επιστολές τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών, προκειμένου να κληθεί ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε σχέση με την έκρηξη των τιμών ενέργειας, τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας και την παρουσία πρακτικών χειραγώγησης της αγοράς», τονίζει ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και προσθέτει:

«Η ΔΕH και οι άλλοι πάροχοι ενέργειας από το 2020 εφαρμόζουν μία απαράδεκτη τιμολογιακή πολιτική σε βάρος των καταναλωτών, με ακραία φαινόμενα αισχροκέρδειας και υπερκερδών και με διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους εις βάρος όλων των καταναλωτών, από την οποία προκύπτουν υψηλά λειτουργικά κέρδη, όπως τα 871,7 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ το 2021 και τα υπερκέρδη των άλλων παρόχων. Και σαν να μην ήταν τα βάρη ήδη ασήκωτα, η ΔΕΗ αποφάσισε αυτή την εβδομάδα την περαιτέρω αύξηση των σταθερών τιμολογίων της κατά 36,1%».

«Η σύγκληση της Επιτροπής κατόπιν του κοινού αιτήματος των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι αναγκαστική, βάσει του Κανονισμού της Βουλής. Παρά όμως την απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συζητηθεί το θέμα στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση, ο πρόεδρος προτίμησε να παίξει »καθυστερήσεις», προαναγγέλλοντας σύγκληση της Επιτροπής για μετά το Πάσχα», καταλήγει τέως Υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook