Ιερέας καταγγέλλει τραμπουκισμό από αστυνομικούς: «Σταμάτα ρε αρ..δι – Έρχεται κόσμος να εξομολογηθεί σε σένα;»

ιερέας-καταγγέλλει-τραμπουκισμό-από-1213789

Ιερωμένος προχώρησε σε καταγγελία στο υπ. Προ.Πο. και στον Συνήγορο του Πολίτη, αναφέροντας πως για ασήμαντη αφορμή υπέστη μισή ώρα «ψυχολογικού βιασμού και τρομοκρατίας» από ένστολους που τον έβριζαν σκαιά και τον απειλούσαν. «Κατάλαβα πολύ καλά ότι όλα αυτά που ακούμε κατά καιρούς δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά βίας και παραβατικότητας, αλλά μια πολύ καλά εμπεδωμένη στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας νοοτροπία, την οποία ενισχύει και το αίσθημα πλήρους (συν-)κάλυψης, ατιμωρησίας και ανωνυμίας» τονίζει ο ιερέας.

Αν είσαι και παπάς με την αράδα σου θα πας – φαίνεται πως οι ένστολοι αυτής της χώρας δεν κάνουν διακρίσεις και, αν μη τι άλλο, φέρονται αυταρχικά σε κάθε πολίτη, ακόμα και σε έναν ιερωμένο! Ο ιερέας που επικοινώνησε μαζί μας και προχώρησε χθες ταυτόχρονα σε καταγγελία προς τον υπουργό αστυνόμευσης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Συνήγορο του Πολίτη έζησε από πρώτο χέρι τι σημαίνει αστυνομική αυθαιρεσία την Παρασκευή 23 Απριλίου στην Κυψέλη, ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν για ιατρικό ραντεβού στα Πετράλωνα. Τώρα ζητά την έρευνα και την επιβολή διοικητικών και πειθαρχικών κυρώσεων στον αστυνομικό, που πρωταγωνίστησε στο περιστατικό, εγκαλώντας τον για κατάχρηση εξουσίας, εξύβριση, αυταρχική και παραβατική συμπεριφορά.

Σεβόμενοι την επιθυμία του δεν παραθέτουμε τα στοιχεία του, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της ΕΦ.ΣΥΝ. Ο ίδιος θέλησε να δημοσιοποιήσει τη μικρή περιπέτειά του γιατί, όπως γράφει, «κατάλαβα πολύ καλά, και στο πετσί μου πλέον, ότι όλα αυτά που ακούμε κατά καιρούς δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά βίας και παραβατικότητας, αλλά μια πολύ καλά εμπεδωμένη στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας νοοτροπία, την οποία ενισχύει και το αίσθημα πλήρους (συν-)κάλυψης, ατιμωρησίας και ανωνυμίας, με απώτερο σκοπό την αποθάρρυνση του οποιασδήποτε ιδιότητας πολίτη να σηκώσει ψηλά το κεφάλι του και να κάνει την παραμικρή σκέψη για δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Επειδή, όμως, πιστεύω και υπηρετώ την αλήθεια, το περιστατικό που βίωσα δεν μπορεί να με τρομάξει, αλλά με κάνει ακόμα περισσότερο να αγαπώ την αλήθεια και την ελευθερία. Αστυνομία που αρνείται να αλλάξει νοοτροπία και να σταθεί δίπλα στον πολίτη με επαγγελματισμό, ευγένεια και σεβασμό, είναι και θα είναι ανεπιθύμητη στις γειτονιές μας»!

Το περιστατικό

«Νωρίτερα εκείνο το απόγευμα γινόταν στην πλατεία Κυψέλης, όπου και κατοικώ, κάποια συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη “νέα κανονικότητα” και στα περιοριστικά μέτρα, αν κατάλαβα καλά. Εγώ γύρω στις 18:50 κατέβαινα την οδό Κυψέλης με το αυτοκίνητό μου, έχοντας όλα τα παραστατικά και δικαιολογητικά μετακίνησης μαζί μου, πηγαίνοντας στον γιατρό. Παρατήρησα τουλάχιστον σε τρία σημεία πολύ ισχυρές και πάνοπλες συγκεντρωμένες δυνάμεις της αστυνομίας ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ και Τροχαία στις συμβολές των οδών Κυψέλης με Σύρου, Κεφαλληνίας, Πιπίνου και πιθανώς και αλλού που δεν θυμάμαι καλά.

Ήταν όμως χαρακτηριστικό και μου έκανε άσχημη εντύπωση (όχι όμως έκπληξη, γιατί είναι πολύ συνηθισμένο) ότι οι περισσότεροι αστυνομικοί των ομάδων αυτών ήταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς μάσκα, πίνοντας καφέ, γελώντας και κάνοντας μεγάλη φασαρία […] Σταμάτησα με αλάρμ κοντά σε μια απ’ αυτές τις δυνάμεις και τους είπα ότι “αυτές οι εικόνες και νοοτροπίες δεν είναι επιθυμητές στη γειτονιά μας”. Αυτό, και μόνο αυτό, με ήρεμο ύφος και χωρίς κανέναν άλλον χαρακτηρισμό. Μετά από λίγο έστριψα δεξιά στην Κοδριγκτώνος και, πριν βγω στην Πατησίων, περίπου στο ύψος 11 της Κοδριγκτώνος, βλέπω ξαφνικά, δεξιά και αριστερά μου, δυο μηχανές με αστυνομικούς και ο ένας από αριστερά μου φώναζε “Τι μου είπες; Τι μου είπες, ρε μ…κα; Σταμάτα, ρε αρ..δι!”, κάνοντάς μου νόημα να σταματήσω επιτόπου και να ανοίξω το παράθυρο».

Ο ιερέας βρέθηκε περικυκλωμένος από τέσσερις μοτοσικλέτες και ένα περιπολικό. «Ο αστυνομικός με πλησίασε, χωρίς μάσκα, στο μισάνοιχτο παράθυρό μου, και με διέταξε με απερίγραπτα αυταρχικό ύφος να ανοίξω εντελώς το παράθυρο. Εγώ πάγωσα, γιατί πανικοβλήθηκα. Έχωσε το κεφάλι του μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου, επαναλαμβάνω, χωρίς μάσκα, και ούρλιαζε, φτύνοντας στο πρόσωπό μου, να απενεργοποιήσω το κινητό μου τηλέφωνο. Αμέσως κατάλαβα ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, ότι δεν πρόκειται για έναν απλό προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, ότι σαφώς υφίσταμαι ψυχολογική βία, ότι βρίσκομαι στη μέση ενός στημένου σκηνικού τρόμου, περικυκλωμένος από ένοπλες δυνάμεις, στην κοινή θέα διερχομένων αυτοκινήτων και περαστικών – και όλα αυτά χωρίς να έχω κάνει κάτι κακό».

Ο αστυνομικός ζήτησε ταυτότητα, δίπλωμα, άδεια κυκλοφορίας, άδεια μετακίνησης. Ο ιερέας διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο που συνέβαιναν όλα αυτά: «Αυτό δεν είναι φυσιολογικός έλεγχος […] τα κάνετε προφανώς για να με τιμωρήσετε και να με εκδικηθείτε επειδή σας είπαν στον ασύρματο ότι είπα στους συναδέλφους σας κάτι που δεν τους/σας άρεσε. Αυτό είναι καταχρηστικό και εκδικητικό […] με έχετε περικυκλώσει από παντού, παραβιάζετε τα δικαιώματά μου, θέτετε σε κίνδυνο την υγεία μου». Τότε ο αστυνομικός απάντησε: «Θα σου βρω κάτι οπωσδήποτε και θα σε γράψω και θα σου πάρω δίπλωμα και πινακίδες, γιατί είσαι πολύ εξυπνάκιας! Τι παπάς είσαι εσύ, ρε; Έρχεται κόσμος να εξομολογηθεί σε σένα;».

Εν τέλει, ύστερα από μισή ώρα «ψυχολογικού βιασμού και τρομοκρατίας», όπως το ένιωσε ο ίδιος ο ιερέας, ο ένστολος του επέτρεψε να αποχωρήσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook