Ιεράπετρα: Άνοιξαν τα ξενοδοχεία της περιοχής – Πώς κινήθηκαν οι πληρότητες τον Μάιο

ιεράπετρα-άνοιξαν-τα-ξενοδοχεία-της-π-1442135

Μετά τις αναμενόμενες υψηλές πληρότητες, με τις οποίες άνοιξαν στις 8 και στις 9 Απριλίου τα δυο μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας, με αφορμή το καθολικό και ορθόδοξο Πάσχα η τουριστική κίνηση έχει περιοριστεί.

Σταδιακά έχουν ανοίξει σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής με εξαίρεση δυο, τα οποία ετοιμάζονται να καλωσορίσουν τους πρώτους επισκέπτες τις επόμενες μέρες.

«Γνωρίζαμε ότι η Ιεράπετρα κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα θα είχε κόσμο, αλλά γνωρίζαμε επίσης ότι, μετά τις γιορτές οι πληρότητες των ξενοδοχείων της περιοχής μας αλλά και όλης της Κρήτης, δεν θα ήταν πολύ υψηλές τον μήνα Μάιο. Έχει ξεκινήσει όμως τώρα και έρχεται μια ροή κρατήσεων, που μας κάνει να ελπίζουμε , ότι, τους υπόλοιπους μήνες της τουριστικής περιόδου οι πληρότητες των ξενοδοχείων της Ιεράπετρας θα είναι υψηλές. Για άλλη μια χρονιά και λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν με την πανδημία, η σαιζόν φαίνεται ότι θα κριθεί στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», ανέφερε ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης, Γιώργος Βαρδάκης.

Οι τιμές στις οποίες κυμαίνονται τα διάφορα τουριστικά πακέτα των τουρ οπερέιτορ για τα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας είναι ίδιες οι περυσινές. Ωστόσο η αύξηση στο κόστος της λειτουργίας όλων των ξενοδοχειακών μονάδων σε σχέση με πέρυσι , μετά τις αυξήσεις στην ενέργεια και σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά , υπερβαίνει το 25%.

Προς ώρας οι τιμές των τουριστικών πακέτων δεν έχουν επηρεαστεί ούτε από τις εξελίξεις στο θέμα της νήσου Χρυσής . Το σίγουρο είναι ότι η Χρυσή αποτελεί ένα «βαρύ χαρτί» για την Ιεράπετρα και ολόκληρη την Κρήτη, με την διαφημιστική της αξία να είναι εφάμιλλή της Κνωσσού ή του φαραγγιού της Σαμαριάς.

«Το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων έχει αυξηθεί πάνω από 25% σε σχέση με πέρυσι. Εμείς έχουμε πουλήσει τα πακέτα των διακοπών μας με περυσινές τιμές και για το λόγο αυτό, καλώ όσους βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα να περιμένουν το τέλος της σαιζόν για να δουν, αν θα έχουν καταφέρει με τα έσοδα τους να ισοσκελίσουν τα αυξημένα έξοδα τους» προσθέτει ο κ. Βαρδάκης.

Σημειώνεται δε ότι οι ξενοδόχοι της Ιεράπετρας ακολουθούν τις προβλεπόμενες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Ένωσης, «και εφέτος υπάρχει πρόβλημα στην εύρεση ειδικευμένου προσωπικού για τη λειτουργία των ξενοδοχείων της Ιεράπετρας και όλου του νομού Λασιθίου, ειδικά στις ειδικότητες της καμαριέρας και του σερβιτόρου. Όπως έχουν πρόβλημα οι αγρότες στην εύρεση ειδικευμένων εργατών γης για τα θερμοκήπια τους , ανάλογο πρόβλημα έχουμε και εμείς στα ξενοδοχεία ειδικά εφέτος».

Αναφορικά με την μαζική τάση μετατροπής όλων των διαθέσιμων σπιτιών και διαμερισμάτων, προκειμένου να διατεθούν στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες, ο Γιώργος Βαρδάκης είναι κατηγορηματικός.

«Η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων λειτουργεί σε περιόδους κρίσης και φέτος αυτό αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά . Εμείς σαν ένωση Ξενοδόχων δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Αρκεί να γίνονται ακολουθώντας το γράμμα του Νόμου. Διαφορετικά προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός και δυσφημίζεται το τουριστικό μας προϊόν και η ίδια η περιοχή».

Πώς η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει την έλλειψη ξενοδοχοϋπαλλήλων

Σε σύσκεψη του υπουργού Εργασίας, Κώστα Χατζηδάκη με τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, με θέμα την κάλυψη των αναγκών των τουριστικών επιχειρήσεων, την επιστροφή στην αγορά εργασίας για ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αποφασίστηκαν τα εξής:

Οι τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλουν μέχρι τις 31 Μαΐου τις κενές θέσεις και σχετικές ειδικότητες στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ. Κατόπιν οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα υποδείξουν τους ανέργους που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις στις επιχειρήσεις, για την κάλυψη των θέσεων μέχρι τις 15 Ιουνίου. Ήδη ο ΣΕΤΕ απέστειλε στα μέλη του οδηγίες για την υποβολή θέσεων στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ. Στόχος είναι να διασυνδεθούν άμεσα όσοι αναζητούν εργασία στον τουριστικό τομέα με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό.

Θα προγραμματιστούν κλαδικές ημέρες καριέρας και άλλες συναφείς εκδηλώσεις σύζευξης για τον τουρισμό. Παράλληλα, η Μονάδα Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ) της ΔΥΠΑ θα παρέχει απευθείας υπηρεσίες εύρεσης και προεπιλογής προσωπικού σε επιχειρήσεις με 50 και άνω υπαλλήλους, μέσω του πανελλαδικού δικτύου των 117 Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της ΔΥΠΑ και θα υπάρξει στοχευμένη συνεργασία των κατά τόπους υπηρεσιών της ΔΥΠΑ με τις τοπικές τουριστικές ενώσεις και επιχειρήσεις.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το ΣΕΠΕ ξεκινά άμεσα στοχευμένους ελέγχους στους τουριστικούς προορισμούς. Οι έλεγχοι δεν αφορούν μόνο τα ξενοδοχεία αλλά και την εστίαση και συνολικά τους κλάδους που εντάσσονται στις τουριστικές υπηρεσίες. Στόχος είναι η διασφάλιση της τήρησης της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, τις αμοιβές και το χρόνο εργασίας.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το θέμα των αμοιβών, επισημαίνεται ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία η οποία ισχύει ως το τέλος του 2022, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη έχει κηρυχθεί υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους του κλάδου. Η κυβέρνηση ενθαρρύνει εργαζόμενους και εργοδότες σε όλους τους κλάδους που σχετίζονται με την παροχή τουριστικών υπηρεσιών, να προχωρήσουν σε αντίστοιχες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και, με βάση τη σύσταση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη προς την εργοδοτική πλευρά, να αυξηθούν οι αμοιβές των εργαζομένων που δεν καλύπτονται από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού ή από εν ισχύ Συλλογικές Συμβάσεις, έτσι ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της παρούσας συγκυρίας χωρίς να παραγνωρίζεται φυσικά η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook