Ίδρυση Ακαδημίας Ελιάς στα Χανιά με στόχο την ανάπτυξη και την εξέλιξη της τοπικής παραγωγής ελαιόλαδου

ίδρυση-ακαδημίας-ελιάς-στα-χανιά-με-στ-1644324

Η Ακαδημία Ελιάς Terra Creta,  είναι η μετεξέλιξη της «Ομάδας Παραγωγών» που εδώ και χρόνια είχε δημιουργήσει η Terra Creta.

Όραμά της Ακαδημίας Terra Creta είναι η ανάπτυξη και η εξέλιξη της τοπικής παραγωγής ελαιόλαδου, με βελτίωση ακόμη περισσότερο της ποιότητας, αύξηση της ποσότητας και μείωση του κόστους παραγωγής, σε βαθμό που θα αποτελέσει παράδειγμα βιώσιμης καλλιέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οργανωμένη στα πλαίσια και στα πρότυπα της Ακαδημίας Σίτου που λειτουργεί η Μέλισσα Κίκιζας από το 2012, στοχεύει τόσο στην παροχή θεωρητικών γνώσεων μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων, όσο και την απόκτηση πρακτικών  γνώσεων και εμπειριών μέσα στο χωράφι.

Το επίπεδο ποιότητας,  είναι αυτό που φέρνει την αναγνώριση σε ένα τυποποιημένο και επώνυμο προϊόν.

Αυτό που το ανεβάζει στην εκτίμηση και στην προτίμηση των καταναλωτών, αυτό που το καταξιώνει στην αγορά και αυτό που αποφέρει τα ανάλογα οφέλη προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών.

 Στόχοι της Ακαδημίας Ελιάς είναι

  • Η παροχή στους παραγωγούς εξειδικευμένης και στοχευμένης γνώσης σχετικά με την καλλιέργεια της ελιάς και την ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου.
  • Η ανάπτυξη όλων των κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων Ευφυούς Γεωργίας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου με επίκεντρο τη βιώσιμη διαχείριση .
  • Η διερεύνηση παραγωγής ελαιόλαδων ειδικών ποιοτήτων με προστιθέμενη αξία.

Η Ακαδημία Ελιάς παρέχει  στα μέλη της, στους παραγωγούς:

  • Σεμινάρια καλών πρακτικών που αναφέρονται σε όλα τα στάδια καλλιέργειας της ελιάς τόσο από αναγνωρισμένους επιστήμονές του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς Χανίων ΕΛΓΟ Δήμητρα, όσο  και από έμπειρα στελέχη μας.
  • Ολοκληρωμένη ψηφιακή παρακολούθηση της καλλιέργειας μέσω συστήματος Ευφυούς Γεωργίας και συστήματος γεωργικών προειδοποιήσεων.
  • Συμβολαιακή Γεωργία που διασφαλίζει τη συνεργασία με τη Μέλισσα-Κίκιζας / Terra Creta για τη διάθεση του προϊόντος.
  • Bonus τιμής για την παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου.
  • Συμμετοχή στην παραγωγή ειδικών προϊόντων ελαιόλαδου με το αντίστοιχο κίνητρο τιμής.
  • Παροχή ΦΠΑ σε όλη την ποσότητα της παραγωγής.
  • Ελάχιστη εγγυημένη τιμή για τις περιόδους που παρατηρούνται μη βιώσιμες τιμές ελαιόλαδου.
  • Υπογραφή συμβολαίου με τη Μέλισσα Κίκιζας διασφαλίζοντας την πρόσφατη ανακοινωθείσα έκπτωση φόρου για τους παραγωγούς.

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια της ακαδημίας καλύπτουν όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτούνται για την παραγωγή ποιοτικού προϊόντος όπως κλάδεμα, θρέψη, φυτοπροστασία, αντιμετώπιση ζιζανίων, άρδευση, διαχείριση εδάφους, οικονομική διαχείριση καλλιέργειας, μέσα ατομικής προστασίας κ.α.

Επίσης, θα διενεργούνται επιτόπιες επισκέψεις από ομάδα γεωπόνων για πρακτική άσκηση και εξατομικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη.

Τέλος, με τη χρήση του συστήματος Ευφυούς Γεωργίας ο παραγωγός θα έχει πρόσβαση σε εξειδικευμένες μετρήσεις κλιματικών παραγόντων και την χρήση μοντέλων για την λήψη των κατάλληλων αποφάσεων σε κάθε στάδιο της καλλιέργειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook