Ιατρικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας στα Χανιά από το Πολυτεχνείο Κρήτης – Η μεγάλη χορηγία που «ανοίγει πόρτες»

ιατρικές-συσκευές-υψηλής-τεχνολογία-953003

Η εταιρεία QCELL του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά κέρδισε πρόσφατα, πέρα από την εκτίμηση και την αναγνώριση του Uni.Fund. και ένα πολύ σημαντικό χρηματικό ποσό, χάρις στην επένδυση που θα να αναδείξει και θα ενισχύσει το πολύτιμο ερευνητικό έργο της χανιώτικης εταιρείας.

Οι διαχειριστές και μέτοχοι του Uni.Fund (εκ των επενδυτικών κεφαλαίων του υπερταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών, Equifund, επενδυτική πρωτοβουλία του δημοσίου και του European Investment Fund – EIF), που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2018 με αρχικό κεφάλαιο προς επένδυση 30 εκατ. ευρώ, έχει προσανατολισμό στην καινοτομία (Innovation Window) και τη μεταφορά τεχνολογίας (Techonogy Transfer).

Ο ιδρυτής της χανιώτικης QCELL, Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής και Επιστημονικός Υπεύθυνος της ομάδας Οπτοηλεκτρονικής της Σχολής Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κωνσταντίνος Μπάλας μίλησε στο zarpanews.gr για το αντικείμενο της εταιρείας (spin-off), το οποίο σχετίζεται με το ύψιστο αγαθό για τον άνθρωπο την υγεία του, αλλά και την σημαντική αυτή επιτυχία:

«Η QCELL είναι αποτέλεσμα της ερευνητικής δραστηριότητας του εργαστηρίου που διευθύνω, αναπτύσσει διαγνωστικές τεχνολογίες για τη μη επεμβατική διάγνωση και παρακολούθηση προκαρκινικών αλλοιώσεων, με καινοτόμα προϊόντα και διεθνείς πατέντες.

Ένα από αυτά είναι για τη διάγνωση δερματολογικών παθήσεων, προκειμένου να ανιχνευθούν ποιες σπίλοι, ποιες ελιές, έχουν δυναμικό να γίνουν μελάνωμα, ώστε να αφαιρεθούν εγκαίρως, προτού καταστούν επικίνδυνες.

Η άλλη πλευρά της δραστηριότητάς μας είναι τα ενδοσκόπια. Πρόκειται για συστήματα που διαγνώσκουν με μεγάλη ακρίβεια παθήσεις των εσωτερικών οργάνων του ανθρώπινου σώματος. Και για αυτά τα δύο συνεργαζόμαστε με κορυφαία ιατρικά ιδρύματα του εξωτερικού και της χώρας και σύντομα αναμένεται να βγούνε στις διεθνείς αγορές» εξηγεί στο zarpanews.gr o άρτι αφιχθείς από το Πεκίνο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, προσκεκλημένος του Beijing Institute of Technology.

Ο κος Μπάλας, παρά τη σημαντική του εμπειρία στην ίδρυση και την παγκόσμια ανάπτυξη hi-tech επιχειρήσεων στον τομέα της φωτονικής/βιοφωτονικής και την παγκόσμια επιστημονική αναγνώριση σε αυτούς τους τομείς, πέρα από την ικανοποίηση για την επένδυση της Uni.Fund, μαζί με την ομάδα του αντιμετωπίζει αυτή την επιτυχία, ως μία ακόμη πρόκληση, όπως εξήγησε στο zarpanews.gr. Την ομάδα του κ. Μπάλα συγκροτούν οι Γιάννης Σκιάς (Business Development Manager), Θανάσης Τσάπρας (Product Manager), Χρήστος Ρώσσος (R&D),  Νίκος Καμινάκης (Production Manager).

«Σε πολλά μέρη στην Ελλάδα γίνεται πρωτοποριακή έρευνα… Το ζήτημα όμως που υπάρχει είναι ότι δεν είναι προφανής και εύκολη διασύνδεση της ακαδημαϊκής νοοτροπίας με την  αναπτυξιακή κουλτούρα. Εμείς αυτό που έχουμε καταφέρει περισσότερα από άλλα εργαστήρια, είναι ότι έχουμε αναπτύξει τεχνολογίες που απαντάνε σε πολύ σημαντικά προβλήματα, όπως είναι τα προβλήματα της υγείας, και το ότι έχουμε καταφέρει να μετατρέψουμε ερευνητικές ιδέες σε χρήσιμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Επομένως το να μεταφέρεις μια ιδέα από το Πανεπιστημιακό εργαστήριο στη βιομηχανοποίηση είναι πάρα πολύ δύσκολο κομμάτι. Για εμάς αυτό αποτελεί μία πρόκληση, δεν το θεωρούμε εμπόδιο και σε αυτή τη λογική καλούμαστε να το υπερβούμε. Και το πετύχαμε αυτό όπως φαίνεται γιατί είμαστε πάρα πολύ ελκυστικοί όσον αφορά στις επενδύσεις, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που έρχονται στο εργαστήριο και ζητούν να επενδύσουν σε δικές μας τεχνολογίας» υποστηρίζει ο Χαλκιδαίος στην καταγωγή, αλλά Χανιώτης εδώ και πολλά χρόνια πλέον, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Μάλιστα μαζί με την ομάδα του, ήδη βάζει ακόμη ψηλότερα τον πήχη, καθώς ο επόμενος στόχος του, δεν σχετίζεται μόνο με το καθαρά ερευνητικό πεδίο, αλλά θα βοηθήσει σημαντικά στην περαιτέρω προβολή των Χανίων.«Θέλουμε να φτιαχτεί στα Χανιά μία εγχώρια βιομηχανία παραγωγής ιατρικών συσκευών υψηλής τεχνολογίας! Μία βιομηχανία η οποία θα έχει καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα και θα κοιτάζει τις διεθνείς αγορές» τόνισε με αυτοπεποίθηση και σιγουριά στο zarpanews.gr o βραβευμένος επιστήμονας, Κωνσταντίνος Μπάλας, του οποίου οι καινοτόμες μέθοδοι, εφαρμόζονται πλέον από νοσοκομεία και Ιατρικά Κέντρα σε Ευρώπη, Ασία αλλά και τις ΗΠΑ.

zarpanews.gr

One thought on “Ιατρικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας στα Χανιά από το Πολυτεχνείο Κρήτης – Η μεγάλη χορηγία που «ανοίγει πόρτες»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook