Ιαπωνία: Πυροβόλησαν τον πρώην πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε την ώρα της ομιλίας του

ιαπωνία-πυροβόλησαν-τον-πρώην-πρωθυπ-1481931

Σοκ στην Ιαπωνία. Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε δέχτηκε δολοφονική επίθεση ενώ εκφωνούσε ομιλία στην πόλη Νάρα, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας ενόψει των εκλογών για τη Γερουσία. Συνελήφθη ο δράστης που τον πυροβόλησε πισώπλατα με τουφέκι.

Οι πρώτες πληροφορίες από τα ιαπωνικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Σίνζο Άμπε είναι νεκρός. Δεν παρουσιάζει καμία ζωτική λειτουργία, επιβεβαίωσε η πυροσβεστική. Δέχτηκε έναν ή δυο πυροβολισμούς στο στήθος και το λαιμό και κατέρρευσε ενώ μιλούσε σε προεκλογική εκδήλωση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. Ο βετεράνος συντηρητικός πολιτικός είναι από τους μακροβιότερους πρωθυπουργούς στην Ιαπωνία. Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το 2020 για λόγους υγείας.

Οι πρώτες πληροφορίες από τα ιαπωνικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο 67χρονος Άμπε κατέρρευσε αιμορραγώντας εν μέσω ομιλίας στη Νάρα. Αμέσως διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Η επίθεση στον Σίνζο Άμπε, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της ιαπωνικής κυβέρνησης, έγινε στις 11:30 το πρωί της Παρασκευής (08.07.2022).

Οι πρώτες εικόνες είναι σοκαριστικές

Τα ιαπωνικά ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες πως ο Σίνζο Άμπε είναι νεκρός.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji, ο Σίνζο Άμπε δεν έχει τις αισθήσεις του. Σύμφωνα με το ιαπωνικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων NHK, ο πολιτικός έχει υποστεί «καρδιοαναπνευστική ανακοπή», κατά τον όρο που χρησιμοποιούν οι αρχές όταν ο θάνατος κάποιου μένει απλά να διαπιστωθεί από ιατροδικαστικό. Η πυροσβεστική της πόλης Νάρα επιβεβαίωσε ότι δεν είχε καμία ζωτική ένδειξη, βρισκόταν σε κατάσταση «καρδιοπνευμονικής ανακοπής», όταν ασθενοφόρο τον μετέφερε σε νοσοκομείο.

Πηγή προσκείμενη στην πυροσβεστική στην περιοχή δήλωσε ότι «ο πρώην πρωθυπουργός Άμπε μοιάζει να βρίσκεται σε κατάσταση καρδιοαναπνευστικής ανακοπής», μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Ούτε η αστυνομία, ούτε η πυροσβεστική ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν επίσημα την πληροφορία αυτή όταν επικοινώνησε μαζί τους το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι ο δράστης της επίθεσης εναντίον του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας συνελήφθη και το όπλο που χρησιμοποίησε κατασχέθηκε. Πρόκειται για άνδρα ηλικίας 42 ετών.

Δείτε τη στιγμή της σύλληψής του:

Ο Σίνζο Άμπε ήταν ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας. Έκανε δυο θητείες, μια το 2006-2007 και άλλη μια από το 2012 έως το 2020, όταν παραιτήθηκε για λόγους υγείας.

Για την επίθεση που δέχτηκε ο Σίνζο Άμπε ενημερώθηκε άμεσα, φυσικά, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα, ο οποίος επιστρέφει εσπευσμένα στο Τόκιο, διακόπτοντας την προεκλογική του εκστρατεία, μετά την επίθεση ενόπλου εναντίον του προκατόχου του και νυν βουλευτή του κόμματός του.

newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook