Ιανός : Η Ελλάδα μετράει τις πληγές της μετά το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα | Photos + Videos

ιανός-η-ελλάδα-μετράει-τις-πληγές-της-1108382

Τις πληγές της μετρά η Ελλάδα μετά την επέλαση του Ιανού, ο οποίος δείχνει σιγά σιγά να αποχωρεί από την χώρα έχοντας αφήσει πίσω του 3 νεκρούς, 2 αγνοούμενους και πάρα πολλά προβλήματα κυρίως στη Θεσσαλία και τα Επτάνησα.

Ο Ιανός θα αποτελέσει από το απόγευμα της Κυριακής μια κακή ανάμνηση για τη χώρα μας, ωστόσο για πάρα πολλές περιοχές της χώρας ο Γολγοθάς θα συνεχιστεί, αφού σήμερα ξημέρωσε μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα, μιας και οι πολίτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που άφησε στο πέρασμά του ο μεσογειακός κυκλώνας.

Φυσικά οι πιο σημαντικές απώλειες για τη χώρα μας είναι οι τρεις συνάνθρωποί μας που έχασαν τη ζωή τους. Τελευταίος χρονικά θάνατος ήταν αυτός του 62χρονου που αγνοούνταν χθες. Πρόκειται για ένα ζευγάρι όπου λόγω της έντονης βροχόπτωσης, κατέρρευσε η στέγη του σπιτιού τους το χωριό Καστανιά της Καρδίτσας και τον καταπλάκωσε. Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, η γυναίκα κατάφερε και απεγκλωβίστηκε πριν φτάσει η πυροσβεστική. Δυστυχώς δεν ίσχυσε το ίδιο και για τον άνδρα.

Χθες, μια ηλικιωμένη γυναίκα στα Φάρσαλα, αποτέλεσε το πρώτο θύμα της σφοδρής κακοκαιρίας στην Ελλάδα, ενώ στην Καρδίτσα βρέθηκε νεκρός ένας 63χρονος κτηνοτρόφος αλβανικής καταγωγής.

Την ίδια στιγμή, αγωνία επικρατεί για την 43χρονη που αγνοείται στη Θεσσαλία μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας. Άνδρες της Πυροσβεστικής «χτενίζουν» τις περιοχές όπου εξαφανίστηκε, ενώ από χθες έχει βρεθεί άδειο το αυτοκίνητό της. Άγνωστο παραμένει το εάν και πόσοι άλλοι βρίσκονταν μαζί της στο ίδιο όχημα, το οποίο δεν έχει εντοπιστεί. Οι έρευνες συνεχίζονται στην περιοχή από νωρίς το πρωί.

Αγνοείται ακόμα και ένας βοσκός από το Μακρυχώρι Καρδίτσας.

Μάχη στις λάσπες χωρίς ρεύμα και νερό

Η επόμενη μέρα βρίσκει τους κατοίκους σε Καρδίτσα, Κεφαλλονιά και Κρήτη να μετρούν τις πληγές τους, καθώς η κακοκαιρία Ιανός σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά τους, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές σε σπίτια, μαγαζιά, ΙΧ και φυσικά στο οδικό δίκτυο, καθώς ειδικά στην Καρδίτσα έχει καταρρεύσει η γέφυρα «Μπαλάνου» και το Κέντρο Υγείας.

Οι κάτοικοι δίνουν από το βράδυ της Παρασκευής μάχη στις λάσπες, ενώ την ίδια ώρα το έργο τους γίνεται ακόμη πιο δύσκολο καθώς έχει διακοπεί το ρεύμα και η υδροδότηση.

2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας

Συνολικά, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τις νυχτερινές ώρες της 17ης Σεπτεμβρίου 2020, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 942 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα.

Ειδικότερα:

Στο Νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 759 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 426 κοπές δέντρων, και 58 αφαιρέσεις αντικειμένων.

Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 69 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 25 αντλήσεις και 44 κοπές δέντρων.


Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 257 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 77 διασώσεις, 198 αντλήσεις και 6 κοπές δέντρων.

Στην Κορινθία (Λουτρά Ωραίας Ελένης) η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 42 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 40 αντλήσεις υδάτων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.

Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο, Τρίκαλα, Λάρισα και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 1.372 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 772 διασώσεις, 870 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.

Καταστροφές σε Κρήτη – Κεφαλονιά – Θεσσαλία

Εικόνες πλήρους καταστροφής μετέφερε η απεσταλμένη του MEGA στην Καρδίτσα Εύη Καλλίνη.

Σπίτια που έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει. Σπίτια από τα οποία απεγκλωβίστηκαν άνθρωποι ηλικιωμένοι τελευταία στιγμή, πριν καταστραφούν από τον φονικό κυκλώνα Ιανός.

Μόλις ξεκίνησε να βρέχει οι γείτονες και η πυροσβεστική υπηρεσία απεγκλώβισαν μια ηλικιωμένη γυναίκα από το σπίτι της μέσα στην καρδιά της πόλης και μετά από λίγα λεπτά το οίκημα κατέρρευσε.

Η ηλικιωμένη γυναίκα είναι καλά στην υγεία της, μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι είναι υγιής.

Η πόλη προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς της, οι καταστηματάρχες Κυριακή σήμερα έχουν ανοίξει τα μαγαζιά τους προκειμένου να σώσουν ό,τι αν σώζεται για να καταφέρουν να λειτουργήσουν από αύριο (21/9).

Θρίλερ με τη φαρμακοποιό που αγνοείται στο Μουζάκι

Συναγερμός από χτες έχει σημάνει στις Αρχές για τον εντοπισμό μιας 43χρονης οδηγού, το όχημα της οποίας παρασύρθηκε στον Πάμισο ποταμό, στο Μουζάκι Καρδίτσας, ο οποίος «φούσκωσε» κατά το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας «Ιανός» από την περιοχή.

Η οδηγός του αυτοκινήτου, η οποία είναι φαρμακοποιός της περιοχής, το βράδυ της Παρασκευής, αγνοώντας τις απαγορεύσεις, επιχείρησε να διασχίσει τον Πάμισο ποταμό με αποτέλεσμα να παρασυρθεί κι έκτοτε να αγνοείται η τύχη της.

Μέσα στο σπίτι που βρήκε τραγικό θάνατο ο 62χρονος στην Καρδίτσα

Κατεστραμμένο ολοσχερώς είναι το σπίτι μέσα στο οποίο βρήκε τραγικό θάνατο ο 62χρονος κτηνοτρόφος στην Καστανιά Καρδίτσας, ο οποίος καταπλακώθηκε από την σκεπή του όταν η κακοκαιρία «Ιανός» σάρωσε την περιοχή.

Οι εικόνες από το σημείο δείχνουν το σπίτι να έχει καταρρεύσει και πως ήταν δύσκολο να επιβιώσει κάποιος που ήταν μέσα.

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο 62χρονος είχε επικοινωνήσει με την Πυροσβεστική το Σάββατο για να καλέσει σε βοήθεια, έκτοτε όμως χάθηκε κάθε επικοινωνία μαζί του.

Αποκλεισμένα έξι χωριά στο Μουζάκι Καρδίτσας

Την ίδια ώρα η καταστροφή στο Μουζάκι Καρδίτσας είναι τεράστια.

Ο κ. Φάνης Στάθης, δήμαρχος Μουζακίου μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» και τόνισε ότι πρόκειται για μια βιβλική καταστροφή για το δήμο, ενώ για την 40χρονη γυναίκα που αγνοείται είπε πως όπως δείχνουν τα πράγματα έχει χαθεί μια ανθρώπινη ζωή.

Αναφερόμενος στις υποδομές, επισήμανε ότι έχουν σχεδόν διαλυθεί σε μεγάλο μέρος του δήμου.

Στα ορεινά υπάρχουν μεγάλα προβλήματα γιατί έχουν κοπεί γέφυρες και έξι χωριά είναι αποκομμένα.

Τα χωριά αυτά δεν έχουν ούτε νερό ούτε ρεύμα και ο δήμαρχος εξέφρασε ανησυχία για τους κατοίκους αυτών των χωριών αναφέροντας για παράδειγμα τους νεφροπαθείς που ζουν εκεί και όσους χρειάζονται φάρμακα.

Ρεύμα όμως δεν υπάρχει ούτε στην πόλη του Μουζακίου. Παρά το γεγονός ότι η πόλη ηλεκτροδοτήθηκε για λίγη ώρα, στη συνέχεια έπεσε η τάση και δυστυχώς και πάλι δεν υπάρχει ρεύμα σε όλη την πόλη, είπε ο δήμαρχος.

Κρήτη: Πλημμύρισαν δρόμοι, καταστήματα, δεν κατάφεραν να προσγειωθούν αεροπλάνα

Για ολική καταστροφή κάνουν λόγο οι κάτοικοι στα Φάρσαλα που χτυπήθηκαν από την φονική κακοκαιρία. Αναστατωμένοι ακόμα, μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω της η καταστροφική πλημμύρα.

Η κάμερα του MEGA κατέγραψε τις καταστροφές που προκάλεσε στα Φάρσαλα ο «Ιανός». Περιουσίες καταστράφηκαν, χωράφια επίσης, μέχρι και η άσφαλτος μετακινήθηκε από τα ορμητικά νερά.

Μέσα σε λίγα λεπτά οι άνθρωποι άκουσαν την καμπάνα να χτυπά και προσπάθησαν να σωθούν. «Σε χρόνο μηδέν καταστράφηκε το βιός μια ζωής», λένε στην κάμερα του MEGA.

Κρήτη: Πλημμύρισαν δρόμοι, καταστήματα, δεν κατάφεραν να προσγειωθούν αεροπλάνα

Δύσκολη νύχτα πέρασε και η Κρήτη, καθώς σημειώθηκαν πολλά προβλήματα από το πέρασμα της κακοκαιρίας Ιανός. Στο Ηράκλειο Κρήτης πλημμύρισαν οι δρόμοι και τα καταστήματα στην πόλη.

Εξαιτίας του καιρού 3 αεροπλάνα δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης, ενώ συνολικά 7 πτήσεις ακυρώθηκαν.

Στη Νέα Αλικαρνασσό κατέρρευσε μπαλκόνι. Στην οδό Δημοκρατίας συγκεκριμένα, η βροχή παρέσυρε το προστατευτικό στηθαίο ταράτσας το οποίο με τη σειρά του συμπαρέσυρε το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου του κτηρίου. Τα υλικά από το στηθαίο και το μπαλκόνι έπεσαν πάνω σε δύο σταθμευμένα οχήματα στα οποία προκάλεσαν πολύ σοβαρές ζημιές, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Παιδιά αποφύγετε την παραλιακη το ρεύμα απο Όλη προς Αλικαρνασσό έχει πλημμυρίσει

Gepostet von Antigoni Andreaki am Samstag, 19. September 2020

Εξάλλου, η έντονη κεραυνική δραστηριότητα προκάλεσε ακόμα και εκρήξεις σε πυλώνες της ΔΕΗ στον ΒΟΑΚ και συγκεκριμένα στο τμήμα του Εθνικού Δικτύου από Ηράκλειο προς Αγιο Νικόλαο. Οι εκρήξεις προκάλεσαν και σταδιακές διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές. Μάλιστα ανά διαστήματα κοβόταν και επανερχόταν η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου.

Κεφαλλονιά: Ασύλληπτη καταστροφή σε Άσσο, Ληξούρι, Φισκάρδο – Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Εικόνες ασύλληπτης καταστροφής άφησε πίσω του ο κυκλώνας Ιανός και στην Κεφαλονιά. Η μέχρι προχθές πανέμορφη περιοχή Άσσος έχει ισοπεδωθεί καθώς η πρωτοφανής νεροποντή κατέβαζε από τα γύρω υψώματα τόνους φερτών υλικών που έπνιξαν το γραφικό χωριό.

Αυτοκίνητα, μαγαζιά, σπίτια, υποδομές έχουν γίνει ένα με τα μπάζα.

Οι κάτοικοι απευθύνουν κραυγή αγωνίας ζητώντας την άμεση επέμβαση του κραιτκού μηχανισμού για να τους στηρίξει. Οι περιουσίες τους χάθηκαν κάτω από τη λάσπη και ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Ωστόσο, καταγγέλλουν ότι οι αρχές ακόμα δεν έχουν σπεύσει προς βοήθειά τους.

«Έχουν χαθεί μαγαζιά, αυτοκίνητα, σπίτια. Έχουν γίνει ένα με τα χώματα της λάσπες και τις πέτρες. Αλλά δεν έχει πατήσει άνθρωπος το πόδι του ακόμα», αναφέρει νεαρή καταστηματάρχης που έχασε την επιχείρησή της.

Πνίγηκε το Φισκάρδο

Εικόνες καταστροφής αντικρίζουν σήμερα και οι κάτοικοι στο Φισκάρδο και το Ληξούρι. Κατά τη διάρκεια της νεροποντής οι δρόμοι των οικισμών μετατράπηκαν σε χειμάρρους παρασύροντας στο διάβα τους ακόμα και αυτοκίνητα.

Στο συγκλονιστικό βίντεο που κατέγραψε κάτοικος βλέπουμε τα ορμητικά λασπόνερα να πνίγουν το Φισκάρδο και να καταλήγουν στην Πλατεία.

Μετρά τις πληγές του το Ληξούρι

Βομβαρδισμένο τόπο θυμίζει και το γραφικό Ληξούρι. Το πέρασμα οτυ κυκλώνα άφησε πίσω κατεστραμμένες κατοικίες και καταστήματα, καταπλακωμένα οχήματα και βυθισμένα σκάφη. ΑΠό τη μανία της φύσης δεν γλίτωσε ούτε το νεκροταφείο της κωμόπολης.

Χαρδαλιάς από Ζάκυνθο: Μέχρι το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση

Για τα προβλήματα που άφησε πίσω της η καταιγίδα «Ιανός» ενημερώθηκε αναλυτικά σε σύσκεψη που έγινε στο κτίριο της Π.Ε. Ζακύνθου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Γίνεται μια υπεράνθρωπη προσπάθεια από τα συνεργεία της ΔΕΗ, με τις βλάβες να φθάνουν τις 650 ανέφερε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ ακόμα συμπλήρωσε ότι «το νησί δέχτηκε μια καιρική επίθεση, από την επίθεση αυτή δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα στο δίκτυο, και αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια μέσα στο χρόνο που μας επιτρέπουν οι συνθήκες».

Στην συνέχεια, για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος στην ηλεκτροδότηση, (εξ αιτίας του οποίου για 48 ώρες μετά την καταιγίδα η Ζάκυνθος βρίσκεται στο σκοτάδι) δήλωσε ότι «χθες το μεσημέρι πέρασαν 21 στελέχη τα οποία δουλεύουν νυχθημερόν κάτω από δύσκολες συνθήκες, διότι οι άνεμοι δεν ξηλώνουν μόνο τα δίκτυα, αλλά και δέντρα – και αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο των ανθρώπων της ΔΕΗ. Μέχρι το βράδυ, θα έχουμε τελειώσει συντριπτικά το ζήτημα της αποκατάστασης και κάποια μικρά προβλήματα με τις μικρές τάσεις, θα αποκατασταθούν έως αύριο το πρωί».

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook