Η Βλαζάκη απαντά στην Μενδώνη: Αψυχολόγητη και άστοχη υπερπροβολή της Συλλογής Μητσοτάκη σε βάρος όλης της εντυπωσιακής έκθεσης του Μουσείου

η-βλαζάκη-απαντά-στην-μενδώνη-αψυχολό-1427476

Την δική της απάντηση στη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, δείτε ΕΔΩ, έδωσε το απόγευμα της Τετάρτης η Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μαρία Βλαζάκη.

Αναλυτικά η κα Βλαζάκη αναφέρει:

Λυπάμαι πολύ διότι είμαι υποχρεωμένη να απαντήσω σε σημερινό δελτίο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς, κατά την προσφιλή τακτική του, για μια ακόμη φορά αναφέρεται στην περίοδο 2015-2019 ως μία «περίοδο αγρανάπαυσης για τον πολιτισμό».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επέλεξε την ευθεία προσωπική επίθεση, απαξιώνοντας τον ρόλο μου ως προϊσταμένης της ΚΕ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων (Χανίων) και συκοφαντώντας το έργο μου ως Γενικής Γραμματέως του ΥΠΠΟΑ σε σχέση με την ίδρυση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων και εν γένει.

Αμφότερα είναι δηλωτικά της κουλτούρας της κυβέρνησης τόσο ως προς την αντιμετώπιση των επιστημόνων-δημοσίων λειτουργών όσο και της κομματικοποίησης των δημόσιων δράσεων και συνταγματικών αρμοδιοτήτων. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το επικοινωνιακό ατόπημα-μπούμερανγκ για τη συλλογή Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύεται η αγωνία για ανατροπή του κλίματος και εγγράφεται προφανώς η εξαπόλυση της προσωπικής επίθεσης –κατανοητό.

Ως γνωστόν, μετά τα πρόσφατα ατυχή γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τα θυρανοίξια του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων και την αψυχολόγητη και άστοχη υπερπροβολή της Συλλογής Μητσοτάκη σε βάρος όλης της εντυπωσιακής έκθεσης του Μουσείου -με βάση την οποία τοποθετούνται τα Χανιά στα κορυφαία κέντρα της αρχαίας Κρήτης- προέκυψαν αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Η δήλωση και η συνέντευξή μου ενόχλησαν την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και στην προσπάθεια να βρεθεί ένα αδύναμο σημείο επικεντρώθηκαν στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για να σπιλώσουν ξανά την εποχή κατά την οποία, έχοντας παραλάβει το χάος και την πίεση των Μνημονίων και της οικονομικής δυσπραγίας, καταφέραμε και έργα να προχωρήσουμε  και μνημεία να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε, στηριζόμενοι στο πολύτιμο έργο του προσωπικού της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, το οποίο έργο σήμερα διαρκώς απαξιώνεται.

Πρόκειται για μια προδήλως έωλη κίνηση διότι όλοι και κυρίως οι συμπολίτες μου και το προσωπικό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας όχι μόνο δεν αμφισβητούν αλλά αναγνωρίζουν το συνεχές ενδιαφέρον, τις προσπάθειες και τις ενέργειές μου επί σειρά πολλών ετών για την ολοκλήρωση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, και βέβαια και κατά το διάστημα που ήμουν Γενική Γραμματέας ΥΠΠΟΑ. Το τι έχει γίνει είναι γνωστό και επισήμως καταγεγραμμένο. Τα υπόλοιπα είναι επικοινωνιακές πομφόλυγες.

Τα μεγαλόπνοα έργα πολιτισμού είναι και μακρόπνοα και ως εκ τούτου πρέπει να εκτελούνται με σύνεση, προσοχή, υπομονή και επιμονή. Οποιαδήποτε πίεση, έκπτωση ή προσπάθεια εκμετάλλευσης μπορεί να αποβεί μοιραία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προς όλους είναι η αντιμετώπιση του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης.

Μαρία Βλαζάκη – Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

3 thoughts on “Η Βλαζάκη απαντά στην Μενδώνη: Αψυχολόγητη και άστοχη υπερπροβολή της Συλλογής Μητσοτάκη σε βάρος όλης της εντυπωσιακής έκθεσης του Μουσείου

  1. Ο/Η Τα κλεμενα από τον μητσοτάκη λεγωντε και έτσι θα εξαοουθεισουν να λεγωντε ! Ντροπή σας να τα ονομάζετε συλλογή του προδότη λέει:

    Αυτό είναι ντροπή κυρία μου, είστε αρχαιολόγος και ονόμαζεις την κλεμμένη πολιτιστική κληρονομιά μας ¨ συλλογή μητσοτάκη ¨ ? Τότε τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό μουσείο είναι η ¨ συλλογή του Ελγιν ¨ !
    Αν λέμε κλέφτη τον Ελγιν που είναι ξένος και μάλιστα τα πλήρωσε στους Τούρκους τον δοσιλογο της κατοχής πρέπει να τον λεμε100 φορές κλέφτη γιατί έκλεψε το ίδιο το λαό που τον εμπιστεύτηκε και τήν ίδια χώρα που γεννήθηκε ( δεν την αναφέρω σαν πατρίδα γιατί αυτός γεννήθηκε και πέθανε σαν προδότης. Επομένως τα αρχαία κομμάτια είναι και θα φροντίσουμε να παραμείνουν γνωστά σαν ¨τα κλεμενα από τον μητσοτακη κομμάτια ¨ !

  2. Βγαίνει τώρα η κερα Μενδωνη της παρεας των Λιγναδιδων, για να την πει στην Βλαζακη. Που στον τομέα της έχει κάνει όντως πολυ μεγάλο έργο στα Χανιά. Σε αντίθεση με την άλλη που απλά διορίστηκε και τσιμέντωσε την Ακρόπολη. Άραγε κυριοι του Υπουργείου έχετε γνώσει τη Χανιώτικης κοινωνίας? Η κοινωνία μας χρόνια ξέρει για τις αρχαιοκαπηλίες της γνωστής οικογένειας. Χρόνια ξέρει τα ρουσφέτια της. Η κοινωνία συνειδητά δεν έβγαλε την ΝΔ. Προσέχετε πριν μιλήσετε.
    Τέλος ας μιλήσει για το έργο στην κληρονομιά η ΝΔ. Το λόφο Καστέλι ξενοδοχείο δεν ήθελε να τον κάνει ο γνωστός πρωην? Τα αρχαία της Βενιζέλου? Την Ακρόπολη? Και αλλά παρα πολλα… Έχετε δείξει την αγάπη προς την μπιζνα και την εχθρα προς τον πολιτισμο.

    1. Οι ημερομηνίες που αναφέρει η Μενδώνη στην ανακοίνωσή της είναι σαφείς και δηλωτικές ποιοί προχώρησαν το έργο. Όποιος τολμά , ας τις αμφισβητήσει…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook