Η βιογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου από την Κυριακή με την «Καθημερινή» – Λαμπερή παρουσίαση στο ίδρυμα Γουλανδρή | Photos

η-βιογραφία-του-ελευθέριου-βενιζέλου-980536

Η βιογραφία «Ελευθέριος Βενιζέλος, o άνθρωπος, o ηγέτης» του Νικολάου Παπαδάκη (Παπαδή), Γενικού Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», κυκλοφορεί από αυτή την Κυριακή 12 Ιανουαρίου με την εφημερίδα «Η Καθημερινή». Η έκδοση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα και θα διατεθεί σε τέσσερις τόμους με αντίστοιχες κυριακάτικες εκδόσεις της εφημερίδας.

Στην παρουσίαση της νέας εκδοτικής σειράς η οποία έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στο Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα, βρέθηκε, αποκλειστικά για την Κρήτη, το zarpanews.gr.

Στην κατάμεστη αίθουσα βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας Κέιτ Σμιθ, ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Μανούσος Βολουδάκης, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, οι κύριοι Κυριάκος Βιρβιδάκης, Στέλιος Νικηφοράκης, Νίκος Σιφουνάκης, Πέτρος Ευθυμίου, Γιώργος Μπαμπινιώτης, Μίμης Ανδρουλάκης, Γιώργος Πρασιανάκης και πολλοί άλλοι.

Αρχικός ομιλητής της παρουσίασης ήταν ο τ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων:

«Ο πολυτάραχος βίος του Βενιζέλου αποτελείται από χωριστές περιόδους τελείως διακριτές και διαφορετικές μεταξύ τους σε όλα τα επίπεδα. Ως πολιτικός εξάλλου, είχε έντονη διεθνή παρουσία αλλά ταυτόχρονα κυριαρχούσε και στην εξωτερική πολιτική ζωή. Αναμείχθηκε καθοριστικά σε κάθε ζήτημα εσωτερικής αλλά και εξωτερικής πολιτικής».

«Υπάρχει τεράστιο αρχειακό υλικό, συνέχισε, στο Μουσείο Μπενάκη και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Μπορεί κάποιος να διαβάσει όλα όσα έγραψε ή είπε ο Βενιζέλος; Το θεωρώ αδύνατο. Ο Βενιζέλος υπήρξε πολυγραφότατος επιστολογράφος διατηρώντας αλληλογραφία με πλήθος φίλους και γνωστούς, Έλληνες και ξένους. Απαντούσε ο ίδιος και σε πολλούς άλλους που απευθύνονταν σε αυτόν. Υπάρχουν σίγουρα χιλιάδες γράμματα του Βενιζέλου, ίσως και δεκάδες χιλιάδες. Αμέτρητες είναι επίσης οι ομιλίες του. Μιλούσε επί ώρες στη Βουλή, ατελείωτα. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις έλεγε σταματάω γιατί έχω κουραστεί. Και συνέχιζε μετά από λίγο. Μιλούσε από μπαλκόνια ή σε αίθουσες, σε προεκλογικές ομιλίες ή σε άλλες περιοδείες στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Εκτός από όλα αυτά έδινε επιπλέον και συνεντεύξεις. Υπάρχουν λοιπόν σίγουρα εκατοντάδες ή και χιλιάδες σελίδες με όσα είπε». 

Ο διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» Αλέξης Παπαχελάς είπε αρχικά: «Αν πριν από 60 και 70 χρόνια έλεγε κάποιος ότι η Καθημερινή θα έβγαζε σε προσφορά την βιογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου θα ακουγόταν παράκουστο ίσως και κωμικό. Όμως οι χώρες ωριμάζουν, οι εφημερίδες ωριμάζουν, η ιστορία ωριμάζει μέσα μας και θέλω να πιστεύω ότι η Καθημερινή αν έχει κάνει ένα πράγμα, είναι να συμβάλει στην έννοια της εθνικής συνεννόησης και στο να ξεπεραστούν οι κάθε είδους διχασμοί. Υπό αυτή την έννοια το θεωρώ σημαντικό ότι στην Καθημερινή μπαίνει αυτή η προσφορά»

«Ο Ελ. Βενιζέλος είναι μία εξαιρετικά σημαντική προσωπικότητα πρώτα από όλα γιατί η εξωτερική του πολιτική είναι αυτή με την οποία μεγάλωσε η Ελλάδα, είναι ο άνθρωπος ο οποίος αν θέλετε ήταν ο πραγματικός απόστολος του κοσμοπολίτικου πατριωτισμού της εξωστρέφειας μιας Ελλάδας που κοιτάει τον υπόλοιπο κόσμο στα μάτια χωρίς να φοβάται με αυτοπεποίθηση, αλλά ήταν όμως και ο αρχιτέκτονας της σχολής του νεανισμού.

Για μένα μία από τις πιο σημαντικές στιγμές του Ελ. Βενιζέλου που περνάνε κατά καιρούς απαρατήρητες είναι όταν οι Κρήτες βουλευτές επιμένουν για την ένωση εκείνος τους λέει όχι πηγαίνετε πίσω δεν είναι ακόμη ώριμα τα πράγματα και το πλήθος από κάτω να φωνάζει υπέρ της συντακτικής βουλής. Ήταν λοιπόν ένας άνθρωπος ρεαλιστής, ένας άνθρωπος ο οποίος πραγματικά πήγε την χώρα μπροστά, προφανώς όμως έχοντας κάνει τα δικά του λάθη. Είναι πραγματικά μία βιογραφία που πιστεύω θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να καταλάβουμε την ιστορία σε μια χώρα που δυστυχώς οι καλές βιογραφίες λείπουν»

Από τη μεριά του ο συγγραφέας κ. Παπαδάκης εξέφρασε την χαρά του «που δίνεται η ευκαιρία μέσα από μία μεγάλη εφημερίδα να δοθεί σε χιλιάδες νοικοκυριά η βιογραφία του Βενιζέλου. Καταβλήθηκε προσπάθεια να δοθεί με εύγλωττο τρόπο και διαβάζεται, όπως έχει γραφεί, σαν μυθιστόρημα. Δεν είναι όμως μυθιστόρημα. Είναι ένα έργο που στηρίζεται σε πηγές και σε μία τεράστια βιβλιογραφία» είπε και συνέχισε:

«Στην βιογραφία μιας πολιτικής προσωπικότητας δεν είναι νοητός ο διαχωρισμός του πολιτικού από τον άνθρωπο. Ο πολιτικός δεν παύει να είναι άνθρωπος με τις αδυναμίες, τις ευαισθησίες, τις προσωπικές του στιγμές, την οικογένειά του, τα πνευματικά του ενδιαφέροντα τα οποία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα και συμπλέκονται με την πολιτική του δράση. Δεν είναι δυνατόν πχ να μην περιγράψεις την χαρά του Βενιζέλου όταν η Παρασκευούλα του στέλνει στο Θέρισο καλομαγειρεμένες μπάμιες ή την εικόνα του Γάλλου συνταγματάρχη Λουμπάνσκι στα Χανιά όπου με το ρολόι στο χέρι δίνει 10 λεπτά προθεσμία στον πρίγκιπα Γεώργιο να εγκαταλείψει την Κρήτη. Ή τον πρωθυπουργό Βενιζέλο να διακόπτει το υπουργικό συμβούλιο και με τον εγγονό του Λευτεράκη να κατευθύνεται στο κέντρο της Αθήνας για να του αγοράσει ένα αυτοκινητάκι. Ακόμα βέβαια την εντυπωσιακή σχέση του Βενιζέλου με κορυφαίους Έλληνες και ξένους διανοούμενους και βέβαια το εκσυγχρονιστικό του έργο το οποίο απλώθηκε σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η ζωή του ήταν μία ατέλειωτη Οδύσσεια σε ένα ασταθές τραχύ και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον γεμάτο επαναστατικούς σπινθήρες που ξεκινά με τον απελευθερωτικό αγώνα της Κρήτης και κλείνει με ένα πικρό τέλος στην εξορία».

Η βιογραφία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2017 από το Ίδρυμα και τις εκδόσεις της Εστίας, ενώ το επόμενο έτος πραγματοποιήθηκε η δεύτερη έκδοση, η οποία έχει εξαντληθεί.

Η επιλογή της «Καθημερινής», που πρόσφατα συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής, να εντάξει το συγκεκριμένο έργο στο εκδοτικό της πρόγραμμα, επιβεβαιώνει τη σημασία και την απήχησή του και δίνει τη δυνατότητα να φθάσει σε χιλιάδες αναγνώστες της σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η βιογραφία κυκλοφορεί με νέο σχεδιασμό και σελιδοποίηση, εμπλουτισμένη με επιπλέον φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Ιδρύματος.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook