Η Βενετία βυθίζεται: Πότε μπορεί να βρεθεί κάτω από το νερό σύμφωνα με τους επιστήμονες

η-βενετία-βυθίζεται-πότε-μπορεί-να-βρε-1633123

Μια πρόσφατη μελέτη γύρω από την κλιματική αλλαγή προειδοποιεί ότι η Βενετία μπορεί να βρίσκεται κάτω από το νερό μέχρι το 2100, αν δεν αναχαιτιστεί η επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή η στάθμη των νερών στη Μεσόγειο Θάλασσα αναμένεται να αυξηθεί έως και 140 εκατοστά τον επόμενο αιώνα.

Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται τη Βενετία τους χειμερινούς μήνες συχνά αντικρίζουν μια πόλη γεμάτη νερά, γεγονός που συνδέεται με το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτή τη στιγμή μάλιστα η πόλη βιώνει τα υψηλότερα επίπεδα πλημμυρών των τελευταίων τεσσάρων ετών. Αυτό οφείλεται στις ισχυρές παλίρροιες που προκαλούνται από τον Μπόρα, έναν χειμερινό άνεμο που ταξιδεύει από τα βορειοανατολικά.

@kbexplores Isn’t it sad? #veniceitaly #venezia #veneziaitaly #tiktokitaly?? #italiatiktok #underwatercity #climatechangeawareness #italia #italy?? #tiktokitalia ♬ Emotional Piano Instrumental In E Minor – Tom Bailey Backing Tracks

Η άνοδος της στάθμης των υδάτων είναι κάτι με το οποίο η Βενετία αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια, με τις πλημμύρες να είναι κάτι συνηθισμένο. Οι Βενετσιάνοι το αποκαλούν «acqua volta» και συμβαίνει συνήθως μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου. Κάθε χρόνο, κατασκευάζονται προσωρινά πεζοδρόμια – εξέδρες στους δρόμους, ώστε οι πεζοί να μπορούν να κυκλοφορούν.

Ήδη στο Tik Tok κυκλοφορούν αρκετά βίντεο επισκεπτών, οι οποίοι πέφτουν μπροστά σε ένα απίστευτο θέαμα, με τα νερά να φτάνουν μέχρι το γόνατό τους.

@adam_lovick Venice happy hour would be interesting #venice #travel #italy ♬ original sound – Adam Lovick

Αυτό που προκαλεί ανησυχία πάντως είναι η νέα έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο Quaternary International και η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μεγάλες περιοχές της δυτικής ακτής της Ιταλίας και της βόρειας ακτής της Αδριατικής θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν μέχρι το 2100. Η ερευνητική μελέτη του ENEA (του ιταλικού Εθνικού Οργανισμού για τις Νέες Τεχνολογίες, την Ενέργεια και τη Βιώσιμη Οικονομική Ανάπτυξη) εξέτασε λατομεία μυλόλιθων κατά μήκος της Μεσογείου για να αξιολογήσει τις μεταβολές της στάθμης της θάλασσας που μεσολάβησαν από τότε που εγκαταλείφθηκαν τα λατομεία. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο πρόβλεψης πιθανής ανόδου στο μέλλον.

Μπορεί για τους τουρίστες στη Βενετία η πλημμυρισμένη πλατεία του Αγίου Μάρκου να αποτελεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία, αλλά για τους κατοίκους και τις αρχές της πόλης αποτελεί μείζονα λόγο ανησυχίας, το οποίο μένει να δούμε αν και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

plus.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook