Η Τουρκία ετοιμάζεται για το πρώτο σκληρό καθολικό lockdown για να σώσει τον τουρισμό

η-τουρκία-ετοιμάζεται-για-το-πρώτο-σκλ-1214322

Ο Ερτνογάν ανακοίνωσε καθολικό lockdown στην Τουρκία ελπίζοντας να προλάβει τον τουρισμό

Έντονος ο συνωστισμός στην Τουρκία, καθώς χιλιάδες πολίτες συρρέουν στους σταθμούς για να φύγουν από την Κωνσταντινούπολη εν όψει των νέων μέτρων για καθολικό lockdown.

Πανικός επικρατεί και στα καταστήματα πώλησης αλκοόλ, με τους κατοίκους της Τουρκίας να σπεύδουν να στοκάρουν οινοπνευματώδη, εν μέσω ειδήσεων για την ποτοαπαγόρευση στη διάρκεια του Ραμαζανιού που επέβαλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Το lockdown θα ξεκινήσει απόψε στις 19:00 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17 Μαΐου, σε μια προσπάθεια να μπει ένα φρένο στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορονοϊό.

Αν και πέρυσι η Τουρκία είχε θεωρηθεί ως ιδιαίτερα επιτυχημένη ως προς την διαχείριση της πανδημίας, έχοντας μάλιστα επαινεθεί και από τον ΠΟΥ, σήμερα είναι μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό.

Τα νέα μέτρα

  • Όλοι οι πολίτες θα παραμένουν στο σπίτι, εκτός από τις απαραίτητες μετακινήσεις για ψώνια και την επείγουσα ιατρική περίθαλψη.
  • Τα σχολεία θα κλείσουν.
  • Όλες οι μετακινήσεις μεταξύ πόλεων θα απαιτούν επίσημη έγκριση
  • Θα επιβληθούν αυστηρά όρια χωρητικότητας στους χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς.
  • Οι πωλήσεις αλκοόλ θα περιοριστούν.

Γιατί αυξήθηκαν τόσο τα κρούσματα;

Τα συνεχόμενα lockdown, που ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο, τελικά έφεραν αποτελέσματα, καθώς ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μειώθηκε σε περίπου 6.000 στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ξεκίνησε να χαλαρώνει τους περιορισμούς ήδη από τον Μάρτιο, παρά τις επισημάνσεις αρκετών ότι ήταν ακόμα νωρίς.

Γρήγορα, ένα νέο κύμα έπληξε την Τουρκία, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επιβάλει νέα lockdown στις αρχές του Απριλίου.

Αλλά μόλις η Τουρκία άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς τον Μάρτιο, ένα νέο κύμα έπληξε τη χώρα. Το νέο κύμα ανάγκασε την κυβέρνηση στην επιβολή νέων μέτρων στις αρχές του Απριλίου. Ωστόσο, τελικά αυτό δεν ήταν αρκετό για τον περιορισμό της εξάπλωσης των λοιμώξεων.

Στο αποκορύφωμά του τον Απρίλιο, το νέο κύμα οδήγησε σε περισσότερα από 60.000 νέα κρούσματα την ημέρα και περισσότερους από 300 θανάτους.

Όπως υποστηρίζουν οι επικριτές της κυβέρνησης, η Τουρκία χαλάρωσε τους περιορισμούς πιο νωρίς από ό,τι θα έπρεπε, την ίδια στιγμή που οι εμβολιασμοί προχωρούν πολύ αργά.

Κάποιοι άλλοι εστιάζουν στο γεγονός ότι το κόμμα του προέδρου Ερντογάν δεν δίστασε να οργανώσει γεμάτα συνέδρια τον Μάρτιο, αν και η πανδημία βρισκόταν σε έξαρση.

Τέλος, οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού, και ειδικά η βρετανική μετάλλαξη, έχουν επιταχύνει τον ρυθμό διασποράς της πανδημίας.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook