Η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

η-τε-χανίων-του-κκε-για-την-παγκόσμια-ημ-1316914

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του KKE με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος καλεί τους εργαζόμενους, τον λαό, τη νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στις πραγματικές αιτίες που υποβαθμίζουν και καταστρέφουν το περιβάλλον. Φέτος η Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται τη στιγμή που ηχούν τα όπλα των ιμπεριαλιστών στην Ουκρανία.

Τα αστικά επιτελεία, οι κυβερνήσεις, τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ, την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, μιλούν για ακόμα μια φορά υποκριτικά για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι οι ίδιοι που δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν απεμπλουτισμένο ουράνιο στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, με τους λαούς να μετρούν δραματικές επιπτώσεις.

Είναι αυτοί που υλοποιούν μια αντιλαϊκή πολιτική, ψηφίζοντας περιβαλλοντοκτόνους νόμους, υποχρηματοδοτούν την πολιτική προστασία, την προστασία του φυσικού πλούτου, μιλούν για πράσινες επενδύσεις, ανάλογα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με τον λογαριασμό να τον πληρώνει ο ελληνικός λαός. Ο λαός των Χανίων έδωσε τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζει να δίνει μια σειρά μάχες απέναντι στην εγκληματική πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων και των κομμάτων που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ.

Το ΚΚΕ βρίσκεται δίπλα σε όλους τους αγώνες που αναπτύχθηκαν από τους τοπικούς φορείς. Καλούμε τον Χανιώτικο λαό να συνεχίσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τον αγώνα του. Να παλέψει ενάντια:

• Στις προσπάθειες για επένδυση Εργοστασίου και λατομείου γύψου στο Στόμιο Ελαφονησίου, με βάση και την θετική γνωμοδότηση, που δίνεται από την Αποκεντρωμένη διοίκηση, σε μια περιοχή εξαίρετου φυσικού κάλους, με έντονη τουριστική και αγροτική δραστηριότητα.

• Στην επέκταση του Λατομείου Καντάνου στο εξαιρετικού φυσικού κάλλους φαράγγι της περιοχής, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα της εκμεταλλεύτριας εταιρείας.

• Στη χωροθέτηση του ΣΜΑ (σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων) του Δήμου Αποκορώνου, μακριά από τις επενδύσεις του τουριστικού κεφαλαίου της περιοχής στον βόρειο οδικό άξονα, στην ενδοχώρα του δήμου (στον Τζιβαρά Αποκορώνου). Η Δημοτική αρχή επιμένει ακόμα και σήμερα, αγνοώντας τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, των φορέων και συλλόγων της περιοχής που στέκονται απέναντι στην εν λόγω χωροθέτηση.

• Στην -κατά τον στρατηγικό σχεδιασμό της περιφέρειας Κρήτης – «εθνικής σημασίας» περιοχή ιδιαίτερου φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος Μονή Γουβερνέτου, στην οποία σχεδιάζεται επένδυση ηλιοθερμικού πάρκου 2000 στρεμμάτων με ανυπολόγιστη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων, των δημοτικών και περιφερειακών αρχών που τους στηρίζουν φαίνονται από το πώς προχωράνε μια σειρά επενδύσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που επιδοτούνται με ζεστό κρατικό χρήμα, ενώ την ίδια στιγμή μια σειρά έργα είναι μη επιλέξιμα, κολλάνε στα γρανάζια της «γραφειοκρατίας». Τέτοια είναι τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στον νομό, ενώ ακόμα και σήμερα εκκρεμεί η πλήρης αποζημίωση των πληγέντων του Δήμου Πλατανιά από τις πλημμύρες του 2019, ειδικά για όσους τα σπίτια τους βγήκαν κίτρινα.

Η αναβάθμιση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, που αντί να ικανοποιηθεί το αίτημα των Χανιωτών να γίνει χώρος πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής με κρατική χρηματοδότηση, προτάσσεται το “masterplan” της επιχειρηματικής του αξιοποίησης και της τσιμεντοποίησης του. Αντίστοιχα χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Φρουρίου του ΙΤΖΕΔΙΝ, όπου δεν προχωράνε άμεσα οι απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε το φρούριο να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, με συνέπεια ένα από τα σημαντικότερα μνημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην περιοχή μας, να κινδυνεύει με κατάρρευση.

Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις μπαίνει σήμερα μπροστά, οργανώνει την πάλη του λαού για να διασφαλίσει τις σύγχρονες ανάγκες του. Είναι το μόνο Κόμμα που εναντιώνεται στην πολιτική της «πράσινης» μετάβασης που στηρίζουν ανεξαιρέτως όλα τα αστικά κόμματα. Η πολιτική αυτή μετακυλύει το κόστος παραγωγής από το πανάκριβο και ρυπογόνο φυσικό αέριο στις τσέπες των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων.

Διέξοδος για τους λαούς είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, όπου κριτήριο της κοινωνικής παραγωγής θα είναι η διευρυμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας. Η πραγματική διέξοδος για τον λαό βρίσκεται σε μια ριζικά ανώτερη μορφή οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας. Μόνο στον σοσιαλισμό μπορούν να λαμβάνονται υπόψη συνδυασμένα οι επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας στο περιβάλλον και οι συνολικές ανάγκες του λαού.

Ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός στο έδαφος της κοινωνικής παραγωγής, απαλλαγμένης από την ατομική ιδιοκτησία και την εμπορευματοποίηση της γης, του νερού, της Ενέργειας και των φυσικών πόρων, μπορεί να εξασφαλίσει την ισόρροπη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

Το σύνθημα που επιβεβαιώθηκε στις περσινές καταστροφές «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής», είναι οδηγός και επιβεβαίωση ότι τώρα είναι ώρα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, για να νικήσει πραγματικά ο λαός, για να ζήσουμε τη ζωή που μας αξίζει.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook