Η συγνώμη του Μητσοτάκη κατόπιν εορτής – Δεσμεύτηκε για αποζημιώσεις

«Η έκταση της καταστροφής ειδικά στην Εύβοια και στην Αττική μαυρίζει την καρδιά όλων μας και πρώτος εγώ ζητώ συγνώμη για τις όποιες αδυναμίες» είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν οπότε πρέπει και σε όποιον πρέπει»

Με μια εμφανώς φοβισμένη και απολύτως καθυστερημένη συγγνώμη, μια εβδομάδα μετά το ξέσπασμα των καταστροφικών πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στους πολίτες.

Με τα μέτωπα της φωτιάς να είναι ακόμη και τώρα ενεργά, εκατοντάδες ανθρώπους να είναι πρόσφυγες στην ίδια τους την περιοχή, ο πρωθυπουργός με νέο επικοινωνιακό τέχνασμα υποσχέθηκε τα πάντα και επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για την εικόνα της απόλυτης καταστροφής.

Χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την πολύμηνη ξηρασία και τον πρωτοφανή καύσωνα και αγνοώντας ότι κατά την εκδήλωση της φωτιάς στην Αττική ουσιαστικά δεν έπνεαν άνεμοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να μετακυλήσει την ευθύνη στις καιρικές συνθήκες και την κλιματική κρίση, αποσιωπώντας την έλλειψη πυροσβεστικών μέσων, χερσαίων και εναέριων, την έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού, αλλά και τις υποσχέσεις για ετοιμότητα του μηχανισμού πυρόσβεσης που προηγήθηκαν.

Παράλληλα προσπάθησε να υποβαθμίσει τις καταστροφές επαναλαμβάνοντας την επιτυχία της εκκένωσης οικισμών που «έσωσε ζωές».

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρει τα εξής:

«Οι τελευταίες ημέρες ήταν από τις πιο δύσκολες για την πατρίδα μας εδώ και δεκαετίες. Δώσαμε, και ακόμη δίνουμε, τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις. Αλλά αντιμετωπίζουμε μία φυσική καταστροφή πρωτόγνωρων διαστάσεων: σε λίγες μέρες ξέσπασαν 586 πυρκαγιές σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Mε φωτιές οι οποίες, λόγω του πρωτοφανούς καύσωνα αλλά και της πολύμηνης ξηρασίας, σβήνουν πια πολύ δύσκολα.

Πολλές χώρες μάς συνδράμουν ήδη με μέσα και προσωπικό. Τις ευχαριστώ για την αλληλεγγύη τους. Κυρίως, όμως, ευγνωμονώ όλες και όλους που δίνουν τον αγώνα στο πεδίο. Παλεύουν με ένα φυσικό φαινόμενο που, συχνά, ξεπερνά τις δυνάμεις τους. Και όμως, δεν το βάζουν κάτω. Στα μαυρισμένα τους πρόσωπα βλέπουμε την Ελλάδα που αντιστέκεται και επιμένει. Ενώ το κύμα συμπαράστασης και αλληλοβοήθειας που απλώνεται σε όλη την επικράτεια δηλώνει την απόφαση αυτού του λαού να ξαναχτίσει γρήγορα ό,τι γκρεμίστηκε.

Το ότι σώθηκαν άνθρωποι, με πλήρη σχέδια εκκένωσης, οφείλεται στον επαγγελματισμό της Πολιτικής Προστασίας, στη δράση της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Δεν ήταν αυτονόητο, ούτε δεδομένο. Το ίδιο ισχύει και για την προστασία πολλών οικισμών που τελικά δεν κάηκαν χάρη στην αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών, και φυσικά των πιλότων μας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Μέσα σε λίγα 24ωρα σε 141 περιοχές έγιναν 62 οργανωμένες απομακρύνσεις κατοίκων.

Η έκταση της καταστροφής, ειδικά στην Εύβοια και στην Αττική, μαυρίζει την καρδιά όλων μας. Και πρώτος εγώ ζητώ συγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν. Κατανοώ απόλυτα τον πόνο των συμπολιτών μας που είδαν τα σπίτια ή τις περιουσίες τους να καίγονται. Την αναστάτωση όσων μετακινήθηκαν όπως-όπως από τον τόπο τους. Ακόμα και την οργισμένη απορία εκείνων που αναζητούσαν, για παράδειγμα, εναέρια βοήθεια, χωρίς να γνωρίζουν αν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούσαν αλλού ή αν οι συνθήκες ήταν απαγορευτικές.

Οι αντιδράσεις μας, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι τυφλές. Οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν. Και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει. Το πρώτο ζητούμενο, αυτήν την ώρα, είναι οι λύσεις. Ακριβώς όπως και πρώτο ζητούμενο ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Γι’ αυτό και ο απολογισμός αυτής της εμπειρίας οφείλει να μην περιλαμβάνει μόνο το τι χάθηκε, αλλά και το τι σώθηκε μέσα σε μία τέτοια φυσική λαίλαπα που δεν έχει προηγούμενο.

Είναι προφανές ότι η κλιματική κρίση χτυπά, πλέον, την πόρτα ολόκληρου του πλανήτη, με φωτιές που διαρκούν επί εβδομάδες. Αυτό είναι αιτιολογία, όχι, όμως, δικαιολογία ούτε και άλλοθι. Και θα το πω καθαρά: μπορεί να κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν φάνηκε αρκετό στην άνιση μάχη με τη φύση. Το ίδιο ξεκαθαρά, όμως, θα πω και ότι θα βρεθούμε δίπλα σε όσους έπληξε η πυρκαγιά. Όπως το κάναμε και άλλοτε, μετά τις πλημμύρες του «Ιανού» στη Θεσσαλία ή του μεγάλου σεισμού της Σάμου.

Έχουμε χρέος να σφίξουμε τα δόντια και να προχωρήσουμε. Και άλλες φορές η χώρα έζησε καταστροφές αλλά έμεινε όρθια. Το ίδιο θα συμβεί και σ’ αυτήν την περιπέτεια, μετατρέποντας τη θλίψη μας σε δύναμη. Θα συνεχίσουμε λοιπόν στα μέτωπα της κατάσβεσης, καθώς ο πόλεμος με τη φωτιά εξακολουθεί. Και, ταυτόχρονα, θα ξεκινήσουμε να επουλώνουμε τις πληγές μας: όσοι έχασαν σπίτια και περιουσίες θα αποζημιωθούν, οι καμένες εκτάσεις θα αναδασωθούν και θα δρομολογηθούν αμέσως τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

Ήδη έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για αναδασώσεις, κατά προτεραιότητα στην Εύβοια και την Αττική. Ενώ σήμερα ενέκρινα και συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για τις περιοχές αυτές. Και αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Το στοίχημά μας είναι να γίνουν πρότυπα μιας νέας αρχής, μιας δυναμικής επανεκκίνησης, στην οποία είμαι σίγουρος ότι ιδρύματα, επιχειρήσεις και, πάνω απ’ όλους, η ίδια η κοινωνία των πολιτών θα ανταποκριθούν.

Εκεί θα φυτέψουμε όχι μόνο πολλά, αλλά και τα σωστά δέντρα, αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνογνωσία. Ώστε, και με τη βοήθεια της φύσης, τα δάση μας να ξαναγεννηθούν και η ζωή και η οικονομία να επιστρέψουν στους τόπους που πλήγωσαν οι φλόγες.

Οι ζημιές άρχισαν ήδη να καταγράφονται. Η γραφειοκρατία θα σαρωθεί. Και οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβάλλονται αμέσως, με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου, την οποία θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Το πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας του μέλλοντος, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ξεκινά επίσης με την πρόληψη σε κεντρικό ρόλο. Το όλο Σχέδιο Ανασυγκρότησης τίθεται υπό την εποπτεία του Γραφείου Πρωθυπουργού. Για την Εύβοια, μάλιστα, δεσμεύομαι ότι θα υπάρξει στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης του νησιού. Αύριο, στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Και τις επόμενες μέρες θα απαντήσω προσωπικά σε κάθε ερώτημα. Εύχομαι η επόμενη ημέρα να ανατείλει με διακομματική συναίνεση, γιατί αν το καθήκον του σήμερα ανήκει στην κυβέρνηση, η ευθύνη του αύριο ανήκει σε όλους μας.

Επιτρέψτε μου να κλείσω με μια προσωπική αναφορά. Ως Πρωθυπουργός επί 25 μήνες διαχειρίστηκα πολλές κρίσεις: από την ασύμμετρη επίθεση στον Έβρο μέχρι την επέλαση του κορονοϊού. Και από τις αλλεπάλληλες εθνικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι το μεγάλο στοίχημα του εμβολιασμού. Όλες είχαν πολύπλευρες συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνία. Και όλες έμοιαζαν στην αρχή ανυπέρβλητες. Αλλά όλες τις ξεπεράσαμε με πείσμα και ενότητα. Αυτό θα γίνει και τώρα, με τολμηρές αποφάσεις που θα αλλάξουν πολλά.

Είμαι βέβαιος ότι και τούτη η δοκιμασία θα γίνει ευκαιρία που θα μας διδάξει και θα μας κάνει καλύτερους. Γιατί η πρόκληση της κλιματικής κρίσης αφορά όχι μόνο τη δική μας, αλλά κυρίως την επόμενη γενιά. Προσωπικά, θα συνεχίσω να κάνω αυτό που εξαρχής επέλεξα: να μιλώ στη γλώσσα της αλήθειας, να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου, να αποκρούω διχασμούς και να ενώνω τους Έλληνες. Και να εργάζομαι σκληρά για την πατρίδα που μας αξίζει».

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σφίξανε οι κωλοι στο μητσοτακεικο, μέχρι χθες το επαιζε αυτοκράτορας, Φαραώ Μεσσίας ξεχνώντας ότι ήταν ένα απόλυτο μηδενικό μέχρι που πήρε την ψηφο των ανθρώπων που στη συνέχεια τρομοκρατίσε, έδεσε χειροπόδαρα νομοθετικά για να τους κλέψει τα σπίτια και το βίος τους, απαγόρευσε να αναπνέουν ανεμπόδιστα το οξυγόνο της φύσης, έκανε αδύνατο να εχουνε μια πρωτοβάθμια ιατρική περιλθαψη μέχρι να χτυπηθούν από πνευμονία που για τους ηλικιωμενους σημαίνει θάνατος στην περίπτωση της γρίπης που μετονομάσανε σε Κορωνοιό, κατάστρεψε οικονομικά απαγορεύοντας το άνοιγμα των επιχειρήσεων, μαγαζιών (της μεσαίας τάξης ΜΟΝΟ ), απαγορεύοντας στον κόσμο να εργαστεί για να τον καταντήσει εξαρτημένο στο φιλοδώρημα της κυβέρνησης αν ήταν υπάκουος, δολοφόνησε με το παραμύθι της πανδημίας 15.000 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ (τυχαίο ) ? έδερναν αλύπητα τους Έλληνες σαν να ήταν οι εχθροί της Ελλάδος ενώ καλωσόριζαν με τζάμπα σπίτια, μηνιάτικο, νοσηλεία κλπ τους πραγματικούς εχθρούς μας και τώρα που ξεβραθωκηκε και πιάστηκε με κατεβασμένα τα παντελόνια ( αλήθεια γιατί φοράει παντελόνια ? ), τώρα λοιπόν αφού δημιούργησε μια μικρασιατική καταστροφή κα προσφυγιά από Έλληνες μέσα στην ίδια την πατρίδα μας και βλέπει την οργή που θα πέσει πάνω του βγήκε να μας πει ότι ζητάει συγνώμη για τυχόν αδυναμίες που παρουσιάστηκαν, ΟΧΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΓΙΑ, και νταής τα σπίτια, τις περιουσίες τους και τον κόσμο τους, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ 650.000 στρεμμάτων παρθένου δάσους, πνεύμονες της Ελλάδας, Όχι για όλα αυτά, αυτά έχουν σημασία για τους φτωχούς, τους αμόρφωτους αγρότες, τους μη διπλωματούχους πανεπιστημίων, τους αναλφάβητους βοσκούς, καλλιεργητές γης και τελως πάντων τους άσημους χωριάτες. Μάλιστα κύριοι ούτε ένα συγνώμη για όλα αυτά, μόνο για τυχόν αδυναμίες του συστήματος εξάλου από ότι είπε θα δώσει χρήματα ρε παιδί μου όποτε όλοι αυτοί οι αγροίκοι γιατί δεν λένε ένα Ευχαριστω στον Φαραώ και να πανε κάτω από κάποια γέφυρα η σπίτια να στοιβαχτούν εκεί και να περιμένουνε την τιμή να ξανακουσουνε μυνημα του μεγάλου αρχηγού τρώγοντας πέτρες και γλυφωντας τις πληγές του. Κρέμασμα με λάστιχο ποτίσματος η μόνη δίκαια αντίδραση.

  2. Πόσο σκατοψυχος και ποσο μνησίκακος, δολιος και ανθέλληνας μπορεί να εναι αυτό το ανθρωπακι δεν το χωράει ο νους μου !
    Μας παραμύθια σε πως είναι ο …..αριστος και αν τον ψηφίσουμε θα μας γλυτώσει όπως μας έλεγε από τους προηγούμενους άχρηστους (που ήταν όντως και αυτοί άχρηστοι ) και μετά από όλα τα δεινά που περάσαμε με την ανικανότητα του και το κόμπλεξ και μισος που έχει απέναντι στους Έλληνες ξεκινάνε οι φωτιές, παίρνουν το πάνω χέρι, και τρώνε τα σωθικά της χώρας και των κατοίκων. Και αυτός κάνει τις διακοπές του, δεν τον ενδιαφέρει η τύχη των κατοίκων η της χώρας. Ένας πραγματικός Έλληνας πατριωτης και ενας πραγματικός ηγέτης θα ήταν φυσιολογικό να γεμίσει δέκα φορτηγά ψυγεία με μπουκάλια νερού να τα στείλει στα μέτωπα της φωτιάς, να πάει ο ίδιος να τα μοιράσει στον εξουθενωμένο πυροσβέστη, εθελοντή, κάτοικο που δεν είχε φαει η κοιμηθεί 24 ώρα παλεύοντας με τη φωτιά να σώσει το βίος του με στεγνωμένο στόμα αφού δεν είχαν ούτε ένα μπουκάλι νερό. Και από την άλλη μεριά εχεις φτωχά ελληνόπουλα, εθελοντές να πέφτουν στη φωτιά για να προστατέψουν την ελληνική φύση, την περιουσία του Έλληνα γειτωνα η συμπατριώτη αφιλόκερδα και με κίνδυνο της ζωής του.
    Αυτοι είναι οι δυο Έλληνες σήμερα φίλοι μου, αυτοί που θέλουν να μας καταστρέψουν και αυτοί που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για την Ελλάδα μας !
    Εμείς λοιπόν με ποιους εμαστε ? Ας ξεσηκωθούμε τώρα, ας τιμωρήσουμε τους εχθρούς μας και ας αγκαλιάσουμε τους πραγματικούς Έλληνες. Είναι μονόδρομος το καθήκον μας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ