Η σύγκρουση Σταϊκούρα – Μηταράκη στο υπουργικό που εκνεύρισε τον Μητσοτάκη – Διάλογοι «φωτιά»

η-σύγκρουση-σταϊκούρα-μηταράκη-στο-1113760

Μπορεί να μην ήταν η πρώτη φορά που στο υπουργικό συμβούλιου ένας υπουργός εξέφραζε ενστάσεις για μια κυβερνητική απόφαση, ωστόσο η διαφωνία του Χρήστου Σταϊκούρα για τους χειρισμούς του Νότη Μηταράκη στο μεταναστευτικό δείχνει να ξεπέρασε τα όρια προκαλώντας την δυσφορία του πρωθυπουργού.

Εκείνο που εκνεύρισε κυρίως τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν το γεγονός πως ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να αποτρέψει την μεταφορά των μεταναστών στις Θερμοπύλες που είναι η εκλογική του περιφέρεια.

«Στη Φθιώτιδα έχουμε εκφράσει τη βούληση να σηκώσουμε το βάρος που μας αναλογεί. Ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο. Όμως τίθενται τα ερωτήματα: Σε ποιους χώρους; Σε τι εγκαταστάσεις; Για πόσο χρόνο; Ποιος θα έχει την ευθύνη;» είπε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ωστόσο πως στηρίζει τις ενέργειες της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και αναφέρθηκε σε μια σειρά δηλώσεων που έχει κάνει για το επίμαχο ζήτημα

Ωστόσο ο Χρήστος Σταϊκούρας για να μην κατηγορηθεί πως ενδιαφέρεται μόνο για την κομματική του πελατεία έριξε στο τραπέζι και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που έχει μπει σε διαγωνιστική διαδικασία και ο Νότης Μηταράκης δεν έχει μετακινήσει εδώ και μήνες τους μετανάστες όπως είχε ανακοινώσει.

Ο υπουργός Μετανάστευσης άκουσε τα επιχειρήματα του υπουργού Οικονομικών και φάνηκε πρόθυμος να αλλάξει το σημείο μεταφορά των προσφύγων και να μην πάνε στις Θερμοπύλες, κάτι όμως που δεν δέχθηκε ο πρωθυπουργός.

Η επιχειρηματολογία που δεν έπεισε τον Κ. Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πείστηκε από την επιχειρηματολογία του Χρήστου Σταϊκούρα καθώς είδε πως αυτοσκοπός του υπουργού Οικονομικών ήταν να αποφευχθεί η μεταφορά μεταναστών στην εκλογική του περιφέρεια και αυτό φέρεται να το είπε στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης. «Έχουμε μπροστά μας δύσκολες προκλήσεις. Είμαστε συλλογικό όργανο και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε την ευθύνη και των επιτυχιών μας, αλλά και των όποιων αστοχιών μας».

Τα προειδοποιητικά καμπανάκια του πρωθυπουργού προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και οι διαρροές που ακολουθήσαν από κυβερνητικά στελέχη για την «καρφιά» Σταϊκούρα στον Μηταράκη οδήγησαν τον Χρήστο Σταϊκούρα να δώσει στην δημοσιότητα τα όσα υποστήριξε επιχειρώντας να δείξει πως η διαφωνία του δεν αφορά την κομματική του πελατεία. Ωστόσο η κίνηση αυτή φαίνεται να μην άρεσε στο Μαξίμου καθώς έδωσε συνέχεια στο ζήτημα, ενώ θα μπορούσε να είχε τελειώσει με την παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Δεν ήταν όμως μόνο ο Σταϊκούρας

Ο πρωθυπουργός με την παρέμβαση του για την καλύτερη κυβερνητική λειτουργία μετά τις αρρυθμίες που παρουσιάστηκαν φωτογράφισε ακόμα τουλάχιστον τέσσερις υπουργούς για το ζήτημα του λάθους που έγινε με τις διαστάσεις στις μάσκες. Οι κύριοι αποδέκτες ήταν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και στο βάθος ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας με τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη καθώς πετούσαν ο ένας στον άλλον το μπαλάκι των ευθυνών.

Μάλιστα η Νίκη Κεραμέως όταν προέκυψε το ζήτημα είχε αναφέρει πως «οι μάσκες και όλα τα αναλώσιμα υλικά δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας» προσθέτοντας ότι «οι μάσκες παραδόθηκαν και αυτό έγινε προφανώς σε συνεννόηση του υπουργείου Εσωτερικών με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων», καρφώνοντας ουσιαστικά τον υπουργό Εσωτερικών και αφήνοντας απ’ έξω το υπουργείο Υγείας.

Η εικόνα που έδειξε η κυβέρνηση σε μια κρίσιμη στιγμή, την ώρα μάλιστα που η κοινωνία δοκιμάζεται από την πανδημία, ενόχλησε τον πρωθυπουργό ο οποίος στο υπουργικό συμβούλιο τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι πολιτικά και ηθικά αποδεκτό, οποιοσδήποτε υπουργός να μετακυλύει ευθύνες σε άλλους υπουργούς ή να αποφεύγει να στηρίζει επιλογές της κυβέρνησης ή να αναγνωρίζει αστοχίες επικαλούμενος αναρμοδιότητα».

thetoc.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook