Η στρατηγική της ΝΔ στις δεύτερες εκλογές και η “παγίδα” των 180 εδρών

η-στρατηγική-της-νδ-στις-δεύτερες-εκλο-979566

Στις 25 Ιουνίου ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να διατηρήσει και ει δυνατόν να αυξήσει το ποσοστό της 21ης Μαϊου. Τα καρφιά Δένδια σε Γεωργιάδη για αλαζονεία

Στο γαλάζιο στρατόπεδο επικρατεί ακόμη η μέθη της νίκης στις εκλογές της 21ης Μαϊου, ωστόσο το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη χαράσσει ήδη τη στρατηγική εν όψει της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης στις 25 Ιουνίου, με στόχο η Νέα Δημοκρατία να διατηρήσει και ει δυνατόν να αυξήσει τα ποσοστά της.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος όμως, η ΝΔ θα πρέπει να καταπολεμήσει τον εφησυχασμό που μπορεί να δημιουργήσει το 40,79% και οι 20 μονάδες διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και θα πρέπει να αποτρέψει διαρροές είτε προς τα δεξιά, όπου εκτός από τον Κυριάκο Βελόπουλο καραδοκεί πλέον και το ακρο- δεξιό κομματίδιο “Νίκη”, είτε προς το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο η ΝΔ πήρε ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων στις 21 Μαϊου.

Το αφήγημα της σταθερότητας αναμένεται να παραμείνει κεντρικός άξονας και της δεύτερης προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ, αφού απέδωσε στις πρώτες κάλπες. Τίθεται βεβαίως το ερώτημα κατά πόσον επαρκεί από τη στιγμή που πρακτικά δε μοιάζει να υπάρχει πια αντίπαλον δέος. Οι δε προσδοκίες πολλών γαλάζιων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσει και θα αναδειχθεί ξανά αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσαν να αποδειχθούν δίκοπο μαχαίρι για τη ΝΔ, η οποία κέρδισε όπως αναφέρθηκε σημαντικό ποσοστό της κεντρώας ψήφου.

Όσο για τον κίνδυνο οι βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές να μην τρέξουν αυτή τη φορά καθώς δεν θα υπάρχει σταυρός, η εκτίμηση στο γαλάζιο επιτελείο είναι πως δεν τίθεται θέμα. Και αυτό καθώς θεωρούν πως: Αφενός όσοι έχουν ήδη εκλεγεί στις εκλογές της 21ης Μαϊου με την απλή αναλογική και άρα είναι σίγουροι για την επανεκλογή τους αφού θα είναι πρώτοι στις λίστες, θα κινητοποιηθούν προσδοκώντας μία θέση στην επόμενη κυβερνητική ημέρα. Αφετέρου όσοι δεν έχουν εκλεγεί με την απλή αναλογική αλλά είναι επόμενοι στη σειρά, θα κινητοποιηθούν για να διασφαλίσουν την εκλογή τους στις 25 Ιουνίου, καθώς όσο μεγαλύτερο ποσοστό πάρει η ΝΔ, τόσοι περισσότεροι θα μπουν στη Βουλή.

Οι υπερβολικά φιλόδοξοι στόχοι μπορούν όμως να ερμηνευθούν και ως αλαζονεία. Οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, πως η ΝΔ μπορεί να πάρει στις δεύτερες εκλογές 180 έδρες, ώστε να ορίσει ποια άρθρα του Συντάγματος θα αναθεωρήσει η μεθεπόμενη Βουλή, “χτύπησαν” αρνητικά και σε πολλούς γαλάζιους. Τον κ.Γεωργιάδη έσπευσε μάλιστα να καρφώσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συστήνοντας… σεμνότητα και θέτοντας ένα πιο “φλου” στόχο, της διατήρησης ενός “καλού ποσοστού”.

Ο κ. Δένδιας, πέραν της προσωπικής πολιτικής του αντιπαράθεσης με τον κ.Γεωργιάδη, εξέφρασε και μία άποψη στο εσωτερικό της ΝΔ, η οποία πρεσβεύει ότι στη δεύτερη προεκλογική περίοδο οι γαλάζιοι είναι καλύτερα να αποφύγουν μέτωπα και δηλώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν φαινόμενα αντισυσπείρωσης και κατά βάση απλώς να αφήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να τρώγονται μεταξύ τους.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook