Η Σούγια μετά το lockdown: Αισιοδοξία με το άνοιγμα του τουρισμού, στηρίζουν και οι Χανιώτες | Photos

η-σούγια-μετά-το-lockdown-αισιοδοξία-με-το-άνο-1073965

Χτυπημένη, όπως και όλα τα χωριά και οι κωμοπόλεις της Κρήτης, είναι η Σούγια από τον κορονοϊό, την καραντίνα και την απαγόρευση πτήσεων που άλλαξε τις ισορροπίες στον τουρισμό και την οικονομία.

Το παραλιακό χωριό του ανατολικού Σελίνου, που φημίζεται για τα καθαρά νερά και την ηρεμία του, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο αγαπητά σημεία για τους ελεύθερους κατασκηνωτές στην Κρήτη, ανασυντάσσεται τις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου και υποδέχεται τους πρώτους τουρίστες, κυρίως από τη Γερμανία, με τα μαγαζιά να μην γεμίζουν, τους καταστηματάρχες, ωστόσο, να μην παραδίδουν τα όπλα και να είναι αισιόδοξοι, ελπίζοντας τουλάχιστον να βγάλουν τα «σπασμένα».

Πλεονέκτημα το γεγονός ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι οικογενειακές, χωρίς μεγάλα ανοίγματα και ρίσκα, γεγονός που τους επέτρεψε να «επιβιώνουν» την καθυστέρηση στο άνοιγμα των καταστημάτων και των καταλυμάτων προς τους επισκέπτες.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν για τον κορονοϊό, αφού ο πολύς κόσμος και η πολλή δουλειά ίσως καταλήξει «δίκοπο μαχαίρι», με την πιθανότητα για ένα νέο lockdown.

«Η κίνηση είναι σαφώς μειωμένη σε σχέση με άλλα χρόνια, προφανώς λόγω του κορονοϊού,» σχολιάζει ο κ. Γιώργος, που διατηρεί καφέ κοντά στον χώρο που στήνουν τις σκηνές τους οι κατασκηνωτές επισκέπτες:

«Δουλεύουμε πολύ με Γερμανούς, ενώ τον Ιούλιο έρχονται περισσότεροι Αυστριακοί. Τον Αύγουστο αυξάνεται η προσέλευση των Ελλήνων και τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου δεχόμαστε επισκέψεις και από πολλούς Ελβετούς.»

«Μετά τις πρώτες πτήσεις άρχισε να ανεβαίνει η δουλειά», ξεκαθαρίζει η κ. Όλγα, που διατηρεί οικογενειακό σνακ-μπαρ, αφού μέχρι τον Ιούλιο τα περισσότερα καταστήματα δούλευαν κυρίως τα Σαββατοκύριακα: «Άλλες χρονιές η προσέλευση των τουριστών αρχίσει το Μάιο, ακόμα και Απρίλιο μερικές φορές, ανάλογα με το Πάσχα των Καθολικών, αφού προτιμούν να έρχονται πριν τις μεγάλες ζέστες για να διασχίζουν τα ορεινά μονοπάτια. Φέτος ανοίξαμε πιο αργά, βλέπουμε όμως τις τελευταίες ημέρες μία αύξηση στις επισκέπτες.»

Όπως τόνισαν στο zarpanews.gr επιχειρηματίες και κάτοικοι της περιοχής, πολλοί τουρίστες, κυρίως Γερμανοί, έρχονταν για δεκάδες χρόνια στην περιοχή, ξεκινώντας από το κάμπινγκ και καταλήγοντας πλέον, μεγαλύτεροι και σε ηλικία γαρ, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια του χωριού.

Με το πέρας του lockdown και την βελτίωση του καιρού, η παραλία της Σούγιας απέκτησε ξανά ζωή, με τους κατασκηνωτές, Έλληνες και μη, να κάνουν την εμφάνισή τους.

Ανάμεσά τους και η Μαίρη από τα Χανιά, που έστησε τη σκηνή της για ένα τριήμερο στο χωριό και δείχνει πολύ ικανοποιημένη από τη διαμονή της: «Οι κάτοικοι της περιοχής είναι πολύ φιλικοί και φιλόξενοι, ενώ η Σούγια είναι ιδανικός προορισμός για να χαλαρώσει κανείς και να βγει από την καθημερινότητά του χωρίς να χρειαστεί να απομακρυνθεί πολύ από τα Χανιά, αφού είναι μόλις μιάμιση ώρα απόσταση με το αυτοκίνητο.»

Αν και το ελεύθερο κάμπινγκ συνήθως ταυτίζεται με την… απομόνωση, οι περισσότεροι επισκέπτες κάνουν το μπάνιο τους, μένουν στη σκηνή τους αλλά κάνουν τα ψώνια τους, πίνουν τον καφέ τους και τρώνε τους μεζέδες τους στα μαγαζιά του χωριού, στηρίζοντας σημαντικά την τοπική οικονομία.

 

Στέλιος Καρκανοραχάκης – zarpanews.gr

7 thoughts on “Η Σούγια μετά το lockdown: Αισιοδοξία με το άνοιγμα του τουρισμού, στηρίζουν και οι Χανιώτες | Photos

  1. Κρίμα τόσο ωραία παραλία..ακόμη ωραιότερη αρκετά χρόνια πρίν..και να την χαίρονται πλέον μόνο οι τσαντίρ τουρίστ (!) ντόπιοι και ξένοι!!!

  2. Κατασκήνωση έπρεπε να υπάρχει και μάλιστα οργανωμένη προκειμενου να διευκολύνοινται οι άνθρωποι που επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους έτσι και πιο ποιοτικά. Ωστόσο το να ειναι γυμνοί και ορισμένοι από αυτούς να καπνίζουν χασίς σε κοινή θέα, απαγορεύει το να πάρω τα παιδιά μου και να πάω στο ωραιότερο κομμάτι της παραλίας, στο ανατολικό της άκρο. Αυτό πρέπει να διορθωθεί και άμεσα. Αρέσει δεν αρέσει στους ντόπιους καταστηματάρχες.

  3. Σορρυ αλλα τη Σουγια ετσι τη μαθατε… Για το καμπινγκ, τους χιπιδες και τους γυμνιστες. Ετσι εγινε γνωστη σε ολη την Ευρωπη. Δε μπορω να καταλαβω ομως σε τοσο μεγαλη εκταση παραλιας κι εφοσον οι προαναφερομενοι πιανουν μονο ενα μικρο κομματι της τι σας ενοχλουν? Κατω απο τα μαγαζια και στο σημειο που ειναι τα ομπρελοκαθισματα (και μεχρι το λιμανι) ουτε γυμνοι, ουτε σκηνες, ουτε χασισια…
    Αμα δε σας αρεσει τραβατε στα Φαλασαρνα και στα Ελαφονησια… Βεβαια εκει πηζεις απο ξενους και γινεται τραγικη η κατασταση αλλα τουλαχιστον φορανε μαγιο και καπνιζουν μαλμπορο.. Ανοιξτε τα ματια σας αστεια ανθρωπακια

  4. Για το σκ@τό που πάει σύννεφο κουβέντα;
    Είχα να πάω Σούγια χρόνια πολλά καθώς 2 απανωτές φορές που είχα βρεθεί εκεί πριν αρκετά χρόνια τα λύματα ήταν περισσότερα από το νερό στην θάλασσα.
    Προχθές Σάββατο 11 Ιουλίου, λέω: «μετά από τόσα χρόνια, δεν μπορεί θα έχει φτιάξει η κατάσταση». Πήρα λοιπόν την οικογένεια μου και πήγαμε. Ευτυχώς πρώτα περπατήσαμε μέχρι την Λισσό όπου περάσαμε την μέρα μας και κάναμε και το μπάνιο μας.
    Στον γυρισμό για να δροσιστούμε θέλαμε να κάνουμε και μια βουτιά στην Σούγια. Από το λιμάνι ως και τις πρώτες ομπρέλες σκ@τά και απόσκ@τα!!! Η θάλασσα θολή (δεν έβλεπες τις πέτρες στο 1 μέτρο βάθος πράγμα ασύλληπτο για νότια Κρήτη) και στην επιφάνεια «σαπουνάδες».
    Ανατολικότερα φαινόταν λίγο καλύτερα τα πράγματα αλλά τι να το κάνεις;
    Δυστυχώς δεν νομίζω να ξαναδώ την Σούγια και η Σούγια εμένα μέχρι να τελειώσει ο βιολογικός.
    Είμαι 45 χρονών. Θα προλάβω άραγε;

  5. Σούγια , μας κουρεψανε τα δέντρα , βγάλανε το ντους κάτι μικρό tsoutsounoi , ομως το πνεύμα της Σουγιας είναι ακόμη όρθιο , η παραλία σήμερα στο τελευταίο Σ/Κ του Αυγούστου μας χωράει όλους γυμνούς και ντυμένους όλοι ανάκατα με ανεκτικότητα χωρίς να διαμαρτύρεται κανείς για αυτό έρχονται όλοι από μακριά σε αυτό το μέρος που ακόμα βασιλεύει η Ανεκτικότητα ….κακά και σκουπίδια δεν υπάρχουν εδώ στο Ανατολικό τμήμα της… παρακαλώ οι «καθωσπρέπει» ας μας αφήσουν λίγο χώρο με την απουσία τους , θα εκτιμηθεί δεόντως , ευχαριστώ πολύ .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook