Η «Μπλε Οικονομία» και η Κρήτη – Στα Χανιά συνεδρίασε η επιτροπή Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας | Video+Photos

η-μπλε-οικονομία-και-η-κρήτη-στα-χα-1520564

Συνεδρίαση της Euromed Follow-Up Committee (Επιτροπή Παρακολούθησης της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας της Κοινωνίας των πολιτών) της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής πραγματοποιείται στα Χανιά από το πρωί της Τετάρτης.

Θέμα συζήτησης η υλοποίηση της λεγόμενης «μπλε οικονομίας». Ο Δημήτρης Δημητριάδης, πρόεδρος του τμήματος εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, εξήγησε τί αφορά αυτό:

«Θέλουμε να αναδείξουμε τοπικά θέματα της Μεσογείου. Σήμερα αναφερόμαστε στη μπλε οικονομία, είναι μια καινούρια έννοια της ΕΕ και έχει να κάνει με την ανάπτυξη οικονομικών, ενεργειακών και περιβαλλοντολογικών δραστηριοτήτων γύρω από τις παράκτιες περιοχές. Μιλάμε για τουρισμό, μεταφορές, αλιεία. Η Μεσόγειος όμως είναι βαθύτατα διηρημένη και έτσι τα περισσότερα προγράμματα μπλε οικονομίας αναφέρονται στη Δυτική Μεσόγειο, λόγω των εντάσεων στην περιοχή μας.»

Σε ερώτηση για το αν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων αποτελούν μέρος των πολιτικών για τη «μπλε οικονομία», ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση… το σκέφτεται:

«Σήμερα όλες οι περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ έχουν μπει σε μια νέα συζήτηση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ευρώπη δεν έχει κατασταλάξει ακόμα ποιες θα διατηρήσει. Εαν είναι σύμφωνες οι εξορύξεις με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, θα εξαρτηθεί και από το πως θα προχωρήσει η συνεργασία στη Μεσόγειο. Μας ενδιαφέρει η διασύνδεση με τα μεγάλα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Αιγύπτου, η Ελλάδα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να γίνει ενεργειακός κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού».

Πρόεδρος στη συνεδρίαση ήταν ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός ως πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ, της συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία:

«Συναποφασίσαμε να γίνει αυτή η συνάντηση στα Χανιά με θέμα τη γαλάζια οικονομία. Για τη χώρα μας είναι πολύ σημαντική υπόθεση και φυσικά για την Κρήτη. Θέλαμε να δώσουμε το βήμα σε επιστήμονες από την Κρήτη. Είναι μια υπόθεση που όλο και κερδίζει προσοχή, από όποια σκοπιά και να τη δει κανείς», είπε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Ο Νίκος Καλογερής τόνισε ότι το concept της μπλε οικονομίας ενδιαφέρει την Κρήτη και πως η Περιφέρεια ασκεί πολιτικές που συμβαδίζουν με αυτή:

«Όλες οι δράσεις γύρω από τη θάλασσα μπορούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά να λειτουργήσουν προς όφελος των λαών των παράκτιων περιοχών. Μας ενδιαφέρει άμεσα. Η θάλασσα αναδεινύεται πλέον σε δρόμο μεταφοράς ενέργειας με καλώδια και αγωγούς. Κατασκευάζονται αιολικά πάρκα. Ήδη υπάρχουν προτάσεις και για την Κρήτη σε αυτόν τον τομέα. Είναι ένα πλέγμα γύρω από τη θάλασσα και το υποστηρίζουμε σθεναρά, οι πολιτικές της περιφέρειας είναι συμβατές με αυτό. Έχουμε την τύχη να έχουμε σημαντικά πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, με τα οποία είμαστε σε διαρκή συνεργασία ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μέλη της επιτροπής από χώρες  της Μεσογείου, επιστήμονες από την Κρήτη, ενώ τον δήμο Χανίων εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας, Γιώργος Φραγκιαδάκης.

Η ΕΟΚΕ αναμένεται να πραγματοποιήσει συνέδριο του χρόνου στην Αίγυπτο.
zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook