Η πρώτη κλοπή ψηφιακού πορτοφολιού στην Ελλάδα – Πήραν 260.000 ευρώ από Έλληνα επιχειρηματία

η-πρώτη-κλοπή-ψηφιακού-πορτοφολιού-στ-1167143

Κλοπή κρυπτονομισμάτων, ύψους 260.000 ευρώ, από ηλεκτρονικό «πορτοφόλι» Έλληνα επιχειρηματία, εξιχνιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Δράστες είναι δύο Μαροκινοί, ηλικίας 35 και 45 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία από τις ελληνικές Αρχές, που ενημέρωσαν την Ιντερπόλ για τη σύλληψή τους στην πατρίδα τους, όπου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία τους. Το θύμα τους είναι Έλληνας επιχειρηματίας που ζει σε μεγάλο νησί του Ιονίου, ο οποίος είχε 260.000 ευρώ σε κρυπτονομίσματα (bitcoin και άλλα).

«Κάποια στιγμή διαπίστωσε ότι το ηλεκτρονικό του πορτοφόλι άδειασε. Προφανώς από χάκερ. Αρχικά του χάκαραν το e-mail και στη συνέχεια του παραβίασαν το πορτοφόλι και μετέφεραν τα χρήματα σε δικό τους ψηφιακό πορτοφόλι. Μετά με ειδικές τεχνικές και μέσω ενός λογισμικού ‘ανακάτεψαν’ τα κλεμμένα ψηφιακά νομίσματα για να χαθούν τα ίχνη τους. Κατόπιν, μετέφεραν τα κρυπτονομίσματα σε ψηφιακά ανταλλακτήρια. Πρόκειται για τις τράπεζες του διαδικτύου. Τα κλεμμένα ψηφιακά χρήματα κατέληξαν σε πέντε-έξι ανταλλακτήρια. Μέσω των ανταλλακτηρίων διαπιστώθηκε ότι οι δράστες έκαναν και κάποιες αγορές από το dark web», εξηγεί στο newsbomb αστυνομική πηγή με γνώση της υπόθεσης.

Σε βάρος των δύο Μαροκινών χάκερ σχηματίστηκε δικογραφία, μετά την καταγγελία του Έλληνα επιχειρηματία. Η έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διήρκεσε 10 μήνες.

Τα στοιχεία της υπόθεσης τέθηκαν υπόψη της αρμόδιας Εισαγγελίας, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας και μετά από εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κυβερνοεγκλήματος της Europol (EC3) και άλλες αστυνομικές Αρχές, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των χάκερ.

Σημειώνεται ότι, ο εντοπισμός του τελικού προορισμού των κρυπτονομισμάτων και η εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών, πραγματοποιήθηκε με τη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού, με το οποίο ιχνηλατήθηκε η ροή των ψηφιακών νομισμάτων και πραγματοποιήθηκε σε βάθος ανάλυση των συναλλαγών που πραγματοποίησαν.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι, στα ψηφιακά πορτοφόλια που διατηρούν οι δράστες, έχουν εκταμιευθεί κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 2.000.000 ευρώ.

Η δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης συνεχίζονται, σε συνεργασία με τη Europol και άλλες αστυνομικές Αρχές.

newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook