Η πρόταση Σημανδηράκη για τον Λόφο Καστέλι: «Μισθώνουμε τα κτήρια και φτιάχνουμε την καλύτερη περιφερειακή βιβλιοθήκη της χώρας»

η-πρόταση-σημανδηράκη-για-τον-λόφο-κασ-961318

Εν μέσω συγκέντρωσης διαδηλωτών έξω από το Δημαρχείο Χανίων πραγματοποιήθηκε η εκ περιτροπής συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το μεσημέρι της Τετάρτης, η οποία περιέλάμβανε πρόταση του δημάρχου για Δημοτική Βιβλιοθήκη στον χώρο και τον δήμο να δίνει μίσθωμα στο Πολυτεχνείο.

Η πρόταση του Παναγιώτη Σημανδηράκη συμφωνήθηκε να συζητηθεί σε νέα συνεδρίαση, ενώ μετά από μία συζήτηση σχεδόν πέντε ωρών, πέρασε ψήφισμα που υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα του λόφου Καστέλι.

Οι διαδηλωτές αιτούνταν να συζητηθεί στο συμβούλιο το ζήτημα της κατάλυσης της κατάληψης της Ρόζα Νέρα και το ενδεχόμενο μετατροπής του ιστορικού χώρου στον λόφο Καστέλι σε ξενοδοχείο. Όπως είχε προαναγγελθεί, το ζήτημα ήλθε προ ημερησίας διατάξεως από την δημοτική αρχή, μετά και τη συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων (δείτε εδώ), με την σύμπνοια και την πρόθεση για να εμποδιστεί η αξιοποίηση μέσω ξενοδοχείου να είναι ξεκάθαρη (όσον αφορά τους παρόντες).

Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Χανίων, ξεκαθάρισε οτι ο δήμος σεβόμενος τη νομιμότητα, τους θεσμούς και τους εταίρους, αναζητά πρόταση που θα απαντήσει την απάντηση σε δύο προβλήματα, την ανάγκη εξεύρεσης πόρων για τη συντήρηση των κτηρίων στο Λόφο Καστέλι, τους οποίους και δεν διαθέτει το Πολυτεχνείο, καθώς και την εξασφάλιση ενός ετήσιου εσόδου για το Πολυτεχνείο ώστε να το αξιοποιεί για τα λειτουργικά του έξοδα. Έτσι θα εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του χώρου, η ελεύθερη πρόσβαση όλων των Χανιωτών και η δυνατότητά τους να απολαμβάνουν ένα από τα πιο εξαιρετικά σημεία της πόλης.Όπως ξεκαθάρισε, ο Δήμος Χανίων έχει την πρόθεση να μισθώσει ο ίδιος τα κτήρια σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο και να εξασφαλίσει τις μελέτες για τα κτήρια και την αποκατάστασή τους.

Η πρόταση του δήμου, κατέληξε, να λειτουργήσει η Σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων στον χώρο, η οποία θα αποτελέσει ίσως την κορυφαία περιφερειακή βιβλιοθήκη της χώρας:

«Οι ανάγκες του Δήμου Χανίων για την στέγαση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, που

φιλοξενεί σημαντικό υλικό μεταξύ του οποίου και την βιβλιοθήκη του Ελ. Βενιζέλου, δεδομένου του τεράστιου όγκου των βιβλίων, συλλογών, αρχείων και έργων τέχνης, δεν έχουν καλυφθεί ακόμα και παρά τους όποιους σωστούς δρομολογημένους σχεδιασμούς της προηγούμενης δημοτικής αρχής, δεν δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για μια ενιαία, σύγχρονη και πολυχρηστική βιβλιοθήκη.

Στη βάση αναζήτησης κατάλληλων και λειτουργικών χώρων που θα καλύψουν ολοκληρωμένα αυτή την ανάγκη, προτάσσουμε ως το καταλληλότερο χώρο ίδρυσης και λειτουργίας μιας σύγχρονης Βιβλιοθήκης, το χώρο του Λόφου Καστέλι. Μιας βιβλιοθήκης, που απαντώντας στις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών, θα έχει την δυνατότητα να εξυπηρετήσει τόσο τις ανάγκες της μεγάλης ακαδημαϊκής κοινότητας της πόλης μας, των σημαντικών συλλογικοτήτων της, αλλά και του συνόλου των δημοτών και επισκεπτών που αναζητούν καινούριους τρόπους επικοινωνίας, επεξεργασίας και παραγωγής της γνώσης μέσα από την αλληλεπίδρασή τους σε ένα νέο τοπικό, αλλά κυρίως υπερτοπικό κύτταρο αναφοράς για την πόλη μας, τον Νομό, την Περιφέρεια αλλά και ολόκληρη τη χώρα.Ένα κέντρο κοινότητας και τόπος συνάντησης, που θα δημιουργεί μια αίσθηση συλλογικής

ταυτότητας με χώρους για νέες υπηρεσίες και νέες μορφές παραγωγής γνώσης: υπηρεσίες

πληροφοριών, αίθουσες ομαδικής εργασίας, αθόρυβες αίθουσες μελέτης, αίθουσες συνεδριάσεων, αίθουσες εκθέσεων, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες επεξεργασίας ψηφιακών οπτικοακουστικών μέσων κ.λπ. Ένα κέντρο πρόσβασης, συνδεδεμένο με το Πολυτεχνείο, με τεχνολογίες πληροφοριών, τεχνογνωσία για την καταπολέμηση του ψηφιακού χάσματος μέσω της πρόσβασης και επεξεργασίας των πληροφοριών, με την ενσωμάτωση ψηφιακών μέσων και υπηρεσιών στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

Ο προτεινόμενος αυτός σχεδιασμός, θα είναι σε συνέχεια των ήδη δρομολογημένων παρεμβάσεων, της λειτουργίας των Νεωρίων μετά από χρόνια, του κτιρίου του θεάτρου “Μίκης Θεοδωράκης”, του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ), δημιουργώντας μια συνολική αφήγηση πολιτισμού, εκπαίδευσης, ιστορικότητας, καινοτομίας και έρευνας, που συνάδει απόλυτα τόσο με την επιθυμία και τις ανάγκες των Χανιωτών όσο και με τον χαρακτήρα της πόλης.»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Απάντηση τα Χανιά μας» Άρης Παπαδογιάννης,  υποβάθμισε το ζήτημα, διερωτώμενος γιατί τόσα χρόνια δεν είχε ασχοληθεί κανείς με το θέμα του λόφου Καστέλι, καταγγέλλοντας για υποκρισία όσους τώρα ξεσηκώνονται και δείχνουν να νοιάζονται «λες και θα γίνει ένα μεγάλο έγκλημα», κατηγορώντας ευθέως τις προηγούμενες δημοτικές αρχές για τη μη παρέμβασή τους.

Έτσι, μίλησε για μη καταδικαστέα ενέργεια του Πολυτεχνείου να αντλήσει έσοδα από την περιουσία του, μην καταλαβαίνοντας γιατί ενοχλεί τόσο πολύ τους Χανιώτες. Δεν δήλωσε αντίθετος στην λύση να αποκατασταθεί και γίνει ένα «στολίδι» για τουλάχιστον 25 χρόνια, στο πλαίσιο των όρων που θέλει ο δήμος να λειτουργήσει η παλιά πόλη.

Επισήμανε οτι γύρω από τον χώρο υπάρχουν και άλλα ξενοδοχεία, ενώ αν δεν αξιοποιηθεί με τον τρόπο που συμφώνησε το Πολυτεχνείο, αλλά μέσω αποκατάστασης από διαδικασίες δημοσίου θα καταλήξει ερείπιο για αρκετά χρόνια. Σχολίασε οτι σημασία δεν έχει αν θέλει ο ίδιος να γίνει ξενοδοχείο, αλλά οτι πρόκειται για βιώσιμη λύση, ενώ θα υπάρξουν νομικά ζητήματα αν «σπάσει» η σύμβαση, χαρακτηρίζοντας “πυροτέχνημα” και άσκοπη την πρόταση Σημανδηράκη για βιβλιοθήκη.

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση του δημάρχου, όμως εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τα επιπλέον ζητήματα που δημιουργούνται ως συνέπεια και απότοκα μια τέτοιας επιλογής. Έτσι, ζήτησε επιπλέον τεχνική και νομική διαμόρφωση της πρότασης, αφού είναι πρόχειρη, διαμορφωμένη μόλις λίγες ημέρες μετά την άρση της κατάληψης, συμφωνώντας με την πρόταση Δαμιανάκη για αποκλειστική συζήτηση του θέματος σε νέα συνεδρίαση.

Ο Ευτύχης Δαμιανάκης στάθηκε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του εν λόγω σημείου, χαρακτηρίζοντας εξαιρετική αξιοποίηση τη βιβλιοθήκη, εμμένοντας όμως στην τεράστια εκκρεμότητα της σύμβασης των δύο πλευρών, στην οποία ο δήμος δεν έχει νομική καμία δυνατότητα να παρέμβει. Τέλος, πρότεινε το θέμα να συζητηθεί αποκλειστικά εκτός ημερήσιας διάταξης μία ημέρα της επόμενης εβδομάδας, ώστε να γίνει εκτενής εξέτασή του και μία τελική απόφαση.

Από πλευράς του, ο Τάσος Βάμβουκας δήλωσε αιφνιδιασμένος από την ξαφνική πρόταση, σχολιάζοντας οτι ο δήμαρχος θέλει έτσι να κερδίσει τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης, προβληματισμένος για την ήδη δρομολογημένη βιβλιοθήκη στην οδό Τζανακάκη, με τον δήμο να κινδυνεύει να χάσει χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ. Έτσι, δήλωσε αντίθετος σε μία πρόχειρη απόφαση σε τόσο βιαστικό χρόνο. Η απάντηση του δημάρχου ήταν οτι η προβλεπόμενη βιβλιοθήκη που έχει εγκριθεί μπορεί να μετατραπεί σε παιδική βιβλιοθήκη, με εύκολη και άμεση πρόσβαση στο κέντρο της πόλης, μιλώντας για διερεύνηση αναγκών που έχει πραγματοποιηθεί από τον δήμο, με την σύμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη να μην διαταράσσεται.

Ο Γιάννης Σαρρής διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός οτι όλον αυτό τον καιρό το δημοτικό συμβούλιο απέφευγε να πει αυτό που πραγματικά επιδιώκει και αισθάνεται. Σήμερα που δεν υπάρχει το δίλημμα του Βασίλη Διγαλάκη «ξενοδοχείο ή κατάληψη» για να διαχωρίσει τους Χανιώτες, το νέο δίλημμα είναι «ξενοδοχείο ή δημόσιος χώρος», με τον ίδιο να ζητάει μία χρήση που θα αρμόζει στο Πολυτεχνείο και την κοινωνία των Χανίων. Σχολίασε το νέο εκβιαστικό δίλημμα «ξενοδοχείο ή ερείπιο», επισημαίνοντας οτι το ΔΣ καλείται να λύσει τα προβλήματα της κοινωνίας, αποστασιαζόμενο από την απόγνωση που καλλιεργείται, προτείνοντας σήμερα ψήφισμα: «Ως ΔΣ θέλουμε ο χώρος να είναι δημόσιος, ελεύθερα προσβάσιμος και η χρήση του να σέβεται το μνημείο.» και ολοκληρωμένη συνεδρίαση και πρόταση την επόμενη εβδομάδα.

Ο Νίκος Βουρλάκης έκανε λόγο για πολιτική απόφαση που πρέπει να πάρει ο δήμος, η οποία θα αναφέρει οτι δεν πρέπει να γίνει το ξενοδοχείο, αλλά να δοθούν τα κτήρια για τις ανάγκες των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Έτσι, ζήτησε μία ομόφωνη απόφαση σήμερα κατά της ξενοδοχοποίησης, ώστε να ζητηθεί αύριο από τη σύγκλητο να πάρει πίσω την απόφασή της.

Από πλευράς του, ο Σεραφείμ Ρίζος κατήγγειλε όσους μιλούν για άβατο τόσα χρόνια στον χώρο του λόφου Καστέλι, επισημαίνοντας οτι… τώρα υπάρχει το άβατο, με ένα φρούριο από αστυνομία, κάμερες και συρματοπλέγματα στο σημείο. Πλέον, με την άρση της κατάληψης, κανείς δεν μπορεί να πάει στο χώρο. Αναρωτήθηκε γιατί ο Άρης Παπαδογιάννης δεν μπορεί να καταλάβει τον ξεσηκωμό, αφού εκείνος δεν καταλαβαίνει τον διαχωρισμό που δημιουργείται στα Χανιά με το «ρουσφέτι και τη λαμογιά που πνίγουν τη νεολαία και τους εργαζόμενους», χαρακτηρίζοντας πολιτικά υπεύθυνο για το γεγονός τον κ. Παπαδογιάννη και την κυβέρνηση των πολλαπλών αποτυχιών που υποστηρίζει. Ξεκαθάρισε οτι η κατάληψη δεν ήταν παράνομη αφού κατάφερε να σώσει το κτήριο από την εμπορική εκμετάλλευση του ιστορικού κτηρίου, χαρακτηρίζοντας παράνομο τον «κόσμο» που εκπροσωπούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα πανεπιστήμια-επιχειρήσεις κλείνοντας «λέτε οτι δεν θέλετε τα Χανιά ξέφραγο αμπέλι, θέλετε όμως το αμπέλι για την πάρτη σας».

Ενδιαφέρον είχε η θέση του δημοτικού συμβούλου Μύρωνα Γιακουμογιαννάκη, που ζήτησε δημοψήφισμα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες για τους δήμους διαδικασίες, ώστε οι Χανιώτες να ψηφίσουν και να επιλέξουν την χρήση που επιθυμούν για τον λόφο Καστέλι.

Από πλευράς των φοιτητών του Πολυτεχνείου τοποθετήθηκε ο κ. Αποστόλου, διαβάζοντας τη χθεσινοβράδινη απόφαση της γενικής συνέλευσης του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, μίλησε για διαχρονικό ζήτημα με ξεκάθαρη λύση, να δοθούν για τις ανάγκες των φοιτητών και να μην γίνουν επενδυτικά φιλέτα, αφού μόλις το 2% των φοιτητών μένει σε εστίες, η αρχιτεκτονική δεν έχει δικό της χώρο, δεν υπάρχει χώρος εστιατορίου ή βιβλιοθήκης στο κέντρο των Χανίων.

zarpanews.gr

20 thoughts on “Η πρόταση Σημανδηράκη για τον Λόφο Καστέλι: «Μισθώνουμε τα κτήρια και φτιάχνουμε την καλύτερη περιφερειακή βιβλιοθήκη της χώρας»

  1. Είναι τραγικό τόση φασαρία να γίνεται για 300 χιλιάρικα το χρόνο. Η απόλυτη ξεφτίλα του κράτους και ειδικά των νταβατζήδων του πολυτεχνείου. Έχοντας επισκευτεί πολλά ιδρύματα στη χώρα, τέτοια «ιδρυματοποίηση» δεν έχω ξαναδεί. Το πολυτεχνείο να είναι εναντίον των φοιτητών
    Με τις ντομάτες έπρεπε να τους πάρουν οι χανιώτες

  2. είνα τραγικό η πρόταση του Δημάρχου να είναι Δημοτική βιβλιοθήκη. Όταν υπαρχει ήδη προβλεψη άλλου κτηρίου για το σκοπό αυτό και όταν η βιβιλοθήκη σαν χώρος δεν προσφέρεται ούτε για προσέλκυση επισκεπτών, ούτε για προβολή της πόλης, ούτε για οργάνωση εκδηλωσεων . . και αφήνω απέξω το γεγονός ότι δεν βοηθάει ούτε την αξιοποίηση απο μεριάς του πολυτεχνείου.

    υ.σ. ο πρύτανης που βρίσκεται, θα μιλήσει καθόλου;;

    1. Μπα ,δεν στα ειπανε καλα,κεινο το ερείπιο που λυσιαξε να αγορασει ο βαμβουκας απεναντι απο τον κηπο θα στεγαζε ΜΟΝΟ την βιβλιοθηκη του Ελευθεριου βενιζελου δηλαδη μονο 8.000 βιβλια!!!!τα υπολοιπα 150.000;;;;;

      1. Δεν μου φαίνεται για μικρό εκείνο το κτήριο. αλλά ας έχει, καλλιά να βρουν άλλη λύση για βιβλιοθήκη ή να μείνουν κάποια βιβλία φυλαγμένα για κάποιο διάστημα παρά να χαθεί η ευκαιρία ένα τέτοιο κτήριο να μείνει ανεκμετάλλευτο για το πολυτεχνείο, για την πόλη, για τους δημότες. Η βιβλιοθήκη δεν αποτελεί τέτοια χρήση, ούτε και το ξενοδοχείο..

    2. O πρύτανης, ένα άβουλο πιόνι που απλώς εκτελεί εντολές των διαπλεκόμενων και των συμφερόντων.
      Είναι ντροπή για το ίδρυμα αυτός ο γελοίος τύπος.

  3. αλλο ενα κτιριο στα τοσα κτιρια που εχει ο δημος και τα εχει αφησει στην μοιρα τους εκτος απο το γεγονος οτι πληρωνει ενα τσουβαλι λεφτα για ρευμα και <>αξιοποιηση.Το πολυτεχνειο καλως εκανε και αξιοποιησε την περιουσια του μετα απο αρκετα χρονια απο τους <> τωρα ο δημαρχος θελει να χωσει αλλη μια δαπανη στους χανιωτες που πληρωνουν .και απο κατω <>ολοι.για να μην χασουν ψηφαλακια το παιζουν ναι με αλλα.Ας μας πουν στο δημο ποσα κτιρια εχουν μεχρι σημερα αναξιοποιητα ποσα κληροδοτηματα κυριως απο το γηροκομειο εχουν αφησει στην τυχη τους.εκτος και αν θεωρουν αξιοποιση να στεγαζουν κατι <>και δηθεν ομαδες φιλων .αυτα ειναι κουταμαρες.

    1. Ακριβώς! και επειδή κάποιοι έχουν πει ότι το πολυτεχνείο θα νοίκιαζε για ψίχουλα (30.000/μήνα) το κτήριο στον ξενοδόχο, ο Δήμαρχος πόσα εξασφαλίζει σαν έσοδα απο τη βιβλιοθήκη για το Πολυτεχνείο και για πόσα χρόνια; για να ξέρουμε για τι μιλάμε

  4. Αγαπητε κλαρινογαμπροδημαρχε, πουλα κανα ξερτοτηγανο καλυτερα. Οι βιβλιοθηκες πλεον πεθαινουν παγκοσμιως . To πολυτεχνειο καλα θα κάνει να κοιτάξει τους ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ και να αξιοποιησει τα εσοδα σε υποτροφιες κλπ ΜΠΑΣ κ ερθει κανεις να σπουδάσει εδώ με τα ενοικια των 500 ευρω αποτελεσμα του rbnb των φιλων του βλαχοδημαρχου καθως και ΠΟΛΛΩΝ «αριστερών» απο τη ΡΟΖΑ ΝΕΡΑ.
    Mεχρι κ οι Αναρχικοί ειναι απο τα Λιντλ τη σημερον!!! δημοσιοι υπαλ καθηγητές . κλπ. Ελεος.

    1. Μάλλον δεν κάνατε ποτέ τον κόπο να περάσετε σε μια από τις αμέτρητες εκδηλώσεις που φιλοξένησε η Ρόζα Νέρα για να δείτε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι.

  5. Φτιάξτε πρώτα καμία λακούβα και μετά βλέπουμε για την μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της χώρας. ΥΓ. Σιγά μην φτιάξετε την μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του πλανήτη ξεκουράστηκε λίγο.

  6. Πάντως εμένα χτες που πέρασα απο παραδίπλα μου δημιουργήθηκε «μια αίσθηση συλλογικής ταυτότητας…» επίσης μου έκανε «καταπολέμηση του ψηφιακού χάσματος μέσω της πρόσβασης και επεξεργασίας των πληροφοριών»….

    Προσοχή!!! όλα αυτά μπορούν να γίνουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ στο συγκεκριμένο σημείο οπου γίνεται συμπύκνωση των θετικών πεδίων και σύγκλιση των αστρικών δεσμών από τον αστερισμό του κενταύρου Β-405 με αποτέλεσμα την έκλυση συλλογικής ταυτότητας!!!

    χαχαχαχαχαχαχαχαχαααα…. δεν υπάρχει αυτό το κείμενο!!!!!!!!!!!!!!!

  7. Κατάντια, απλά. Το πολυτεχνείο πρέπει να κοιτάξει πώς θα επιβιώσει. Ο σκοπός του δεν είναι να κάνει ότι του πει ο κάθε βλαχοδήμαρχος ΜΠΑΣ κ μαζέψει καμια ψήφο. Προχτές πάλι ζητιάνευε από το πολυτεχνείο το κολυμβητηριο Ενα χρόνο τώρα κάνει το γαμπρό χτενίζει το μούσι και μια δομή δεν έχει φτιάξει για ένα προσφυγες.
    Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν. Το πολυτεχνειο απο κει θα παιρνει ενοικια κ θα τα διαθετει για τους φοιτητές του είτε αυτό είναι ένα οργανο για εργαστηρια ή υποτροφιες ή κατι άλλο.

  8. Η εγκατάσταση εξωτερικών καμερών ασφαλείας και σε αυτά τα κτήρια δεν συμβιβάζεται με τις αναφορές περί διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα των κτηρίων και της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών σε αυτά.

    Σχετικά με το σημαντικό αυτό θέμα, ο Δήμος Χανίων όφειλε να εκφράσει ξεκάθαρα την επίσημη άποψή του, δεδομένου και του ότι είναι ο πρώτος δήμος της Ελλάδας που πρόκειται να μετασχηματιστεί σε «έξυπνη πόλη» βάσει της συμμετοχής του στην υλοποίηση της Πράξης «Smart Cities» στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα–Κύπρος 2014–2020», αντικείμενο της οποίας είναι να αναπτυχθούν πλήρως εφαρμογές και δράσεις «έξυπνων πόλεων».

    Η ιδιαίτερη βαρύτητα του Δήμου Χανίων στη διαμόρφωση των συνθηκών της βιντεοεπιτήρησης στη χώρα μας, υποχρεωτικά φέρνει στο προσκήνιο τα σχετικά πεπραγμένα της Δημοτική Αρχής του. Ειδικά ο νέος Δήμαρχος Χανίων σχετίζεται με την εγκατάσταση εξωτερικών καμερών ασφαλείας σε διψήφιου αριθμού σχολεία των Χανίων λόγω αρμοδιότητας ως ο τότε θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας της Περιφέρειας Κρήτης ενώ τώρα ως Δήμαρχος δεν απαντά ούτε και σε σχετικό Αίτημα. Ό,τι σχετικό κι αν υλοποιείται είναι υπό καθεστώς απόκρυψης από τους δημότες. Σε φωριαμό του Δημαρχείου Χανίων το Σεπτέμβριο 2019 η ΑΠΔΠΧ αρχειοθέτησε μόνιμα τον ογκώδη φάκελο της υπόθεσης των καμερών ασφαλείας στα σχολεία.

    Μετά την έναρξη ισχύος του GDPR από τις 25 Μαΐου 2018, στα Χανιά σε καμία εξωτερική κάμερα ασφαλείας σε δημόσιο, δημοτικό ή ιδιωτικό κτίριο δεν άλλαξε με πρωτοβουλία «υπευθύνου επεξεργασίας» η γωνία στρέψης που αντιστοιχεί σε παράνομη εμβέλεια λήψης εικόνας. Οι παράνομες κάμερες ασφαλείας στα σχολεία του Δήμου Χανίων παραμένουν ακόμη σε λειτουργία, χαρακτηρισμένες πλέον ως «Νόμιμες» από τις Εισαγγελικές Αρχές και την ανεξάρτητη Αρχή. Οι εμπλεκόμενες με άμεση συνέργεια Εταιρείες Συστημάτων Ασφαλείας ακόμη δεν ελέγχθηκαν.

    Στα Χανιά, όσον αφορά την εφαρμογή του GDPR ειδικά για τις κάμερες ασφαλείας, υπάρχει ήδη διαπιστωμένη αρνητική εμπλοκή των Εισαγγελικών Αρχών και της ανεξάρτητης «Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» (ΑΠΔΠΧ), με αποφάσεις καταστρατήγησης της ισχύος του GDPR (βλ. αναφ. αρ. 157 & 313/2017 Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χανίων, απόφ. α.π. 3889/2019 Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης, απόφ. αρ. 21/2019 ΑΠΔΠΧ), αποφάσεις οι οποίες ακυρώνουν στην πράξη το σχετικό ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο και εξυπηρετούν αποκλειστικά την ευρεία μόνιμη εγκατάσταση παράνομων καμερών ασφαλείας σε κτίρια στα Χανιά και συνακόλουθα και σε όλη την Ελλάδα.

    Από την ΑΠΔΠΧ αφήνονται ορθάνοικτες «κερκόπορτες», αφού επιτρέπει τη χρήση τεχνικών θόλωσης ή απόκρυψης περιεχομένου εικόνας (masking) στα συστήματα βιντεοεπιτήρησης, αντί της αυστηρής απαίτησης για εγκατάσταση εξωτερικών καλύπτρων-μασκών επί των καμερών ασφαλείας ώστε να είναι φανερά και 100% εξασφαλισμένο ότι από τους αισθητήρες αυτών δεν εισέρχεται στα συστήματα βιντεοεπιτήρησης εικόνα από παράνομη εμβέλεια λήψης. Ειδικά από την εικόνα του ανθρώπινου προσώπου είναι δυνατή μέσω αλγόριθμων ΤΝ η αναγνώριση κάθε ανθρώπου από τις μοναδικές αποστάσεις συγκεκριμένων σημείων κάθε προσώπου.

    Ακόμη και στη 2η Ημερίδα Πληροφόρησης που διεξήχθη τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 στα Χανιά, σχετική με τα αποτελέσματα της Πράξης «Smart Cities» και το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την πλήρη ανάπτυξη εφαρμογών και δράσεων «έξυπνης πόλης» στο Δήμο Χανίων, δεν αναφέρθηκε τίποτα για τον σημαντικότατο τομέα του «Public Safety» που περιλαμβάνει την ευρεία εγκατάσταση καμερών ασφαλείας με τεχνολογία Αναγνώρισης Προσώπου, αφήνοντας έτσι δημόσια την εντύπωση για ύπαρξη «κρυφής ατζέντας».

    Υπό αυτές τις συνθήκες, ή θα μετατραπούν τα Χανιά στην πρώτη «έξυπνη πόλη» στην Ελλάδα αποτελώντας έτσι το πρότυπο βάσει του οποίου θα επέλθει ομοίως ο ψηφιακός μετασχηματισμός όλων των πόλεων της Ελλάδας σε «Smart Cities» ή θα εκκινήσει από τα Χανιά η πλήρης διάλυση του οικοδομήματος που υποστηρίζει και προωθεί την υλοποίηση της ευρείας μόνιμης εγκατάστασης παράνομων καμερών ασφαλείας αναλογικής ή IP τεχνολογίας σε δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά κτίρια όπως και στα σχολεία στα Χανιά και συνακόλουθα και σε όλη την Ελλάδα.

  9. ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΧΝΗ,
    ΠΑΡΟΤΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΤΕΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ «ΠΕΙ» ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΑ,
    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΘΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟ ΤΟ ΞΕΦΤΙΛΙΣΕ ΣΕ Π@Π@ΡΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ.
    ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚΙΣΜΟΥ, ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΜΕ ΝΕΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ Π@Π@ΡΙΕΣ ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΝΤΟΥ ΚΑΙ ΑΛΩΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΔΥΣΜΟΙΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ….

    1. Τσοχατζο…. τεράστια πρόταση γεμάτη φαμφάρες αλλά χωρίς κανένα λογικό συμπέρασμα να τελειώνει με ένα «κλπ κλπ».
      Και τελικά βρήκε μιμητές!

      ΥΓ, Μόνη «ιδεολογία» μου ο ορθολογισμός

  10. Δεν πρέπει ο δήμος να χρεωθεί με ενοίκια για βιβλιοθήκη καθώς έχει ξοδέψει εκατομμύρια στην οδό Τζανακακη για τον ίδιο σκοπό…
    Δήμαρχε καλό θα είναι να μην πέρνεις αυθόρμητες αποφάσεις……Χρεώνεται τον Δήμο μας και προκαλείται την κοινωνία.

  11. Ρε γαμπρε…εεεε εννοώ δήμαρχε Χανίων από το Καστέλι, και το κτήριο που αγόρασε το άλλο το τζιμανι πριν από εσένα τι θα το κάνουμε? Πιστεύεις ότι θα πληρώνουμε πολύ καιρό ακόμα τα γ@μησι@τικα σας??

  12. ΠΕΙΤΕ ΤΟΥ ΑΞΟΥΡΙΣΤΟΥ ΟΤΙ ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΘΑΝΕΙ. ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ PDF. ΑΣ ΠΑΝΕ ΟΙ ΤΖΑΜΠΑΤΖΗΔΕΣ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ – ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΝ ΑΛΛΟΥ ΤΣΑΡΔΙ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΧΟΥΝΕ ΘΕΑ ΚΑΙ ΛΙΜΑΝΙ? ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΑ ΡΘΕΙ ΚΑΝΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ

    1. και .djvu έχουμε και .epb έχουμε και οτι θέλεις έχουμε ΑΛΛΑ….

      «υπερτοπικό κύτταρο αναφοράς» έχουμε;;;;;;;; ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕΕΕΕΕΕ….. κανεις δεν έχει…. γιατι είναι ΥΠΕΡ-ΟΥΤΟΠΙΚΟΟΟΟ….

      χαχαχαχαχαχαχαχααα

      Κάθε πρωί θα το διαβάζω να μου φτιάχνει τη μέρα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook