Η πρόληψη σώζει ζωές, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να ιαθεί εντελώς – Ομιλία στα Χανιά για τις εξελίξεις πάνω στη νόσο | Video + Photos

η-πρόληψη-σώζει-ζωές-ο-καρκίνος-του-μασ-1411263

Οι τρόποι πρόληψης και η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού παρουσιάστηκαν σε ομιλία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο πολιτιστικό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η κυρία Χαρά Αντωνίου, Διευθύντρια της Β Χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Χανίων, και υπεύθυνη του Ιατρείου Μαστού, ο κύριος Παναγιώτης Δασκαλάκης, Διευθυντής του κέντρου μαστού στο Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» και ο κύριος Παναγιώτης Μπατσαρισάκης Πρόεδρος του Παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Χανίων και

Ως βασικό μήνυμα για τον καρκίνο του μαστού, την πρόληψη, η κυρία Χαρά Αντωνίου, τόνισε την ανάγκη της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, παρουσιάζοντας και τα νεότερα στοιχεία που έχουν προκύψει τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και στον τομέα της θεραπείας.

Σύμφωνα με την ιατρό, οι γυναίκες είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένες αλλά  υπάρχει και η κατάλληλη ενημέρωση σχετικά με το κομμάτι της πρόληψης. Παράλληλα υπάρχει τεράστια πρόοδος και στις υλικοτεχνικές υποδομές σε σχέση με το παρελθόν.

«Μετά τα 40 θα πρέπει όλες οι κυρίες να κάνουν μαστογραφία», τόνισε η κυρία Αντωνίου, «αν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό πρέπει να αρχίσουν πιο νωρίς τον έλεγχο», συμπλήρωσε.

Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο σε ό,τι αφορά την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού χωρίς όμως το ποσοστό να είναι ιδιαίτερα μεγάλο και ανέρχεται περίπου σε 5-7%. Μεγαλύτερο ποσοστό της τάξης του 80% κατέχει ο σποραδικός καρκίνος που μπορεί να πάθει κάθε γυναίκα.

Συνολικά μία στις οκτώ γυναίκες μπορεί να εμφανίσει καρκίνο του μαστού ενώ από την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου δεν ξεφεύγουν και οι άνδρες, με το ποσοστό να είναι ελάχιστο, προσβάλλοντας περίπου έναν στους 100.

Σε ότι αφορά τη θεραπεία, η επιστήμη έχει εξελιχθεί χρησιμοποιώντας τεχνικές από την πλαστική χειρουργική και όχι τόσο ριζικές επεμβάσεις όπως πριν 30 χρόνια, ενώ εξαλείφθηκαν οι επεμβατικές τακτικές. 

Παράλληλα, έχει μειωθεί και το ποσοστό των γυναικών που θα κάνουν χημειοθεραπεία ενώ έχουν προστεθεί στοχευμένες θεραπείες και ανοσοθεραπείες, κάτι που η γιατρός χαρακτήρισε ως επανάσταση.

Επίσης, έχουν μειωθεί αρκετά και τα ποσοστά μαστεκτομών, οι οποίες περισσότερο προτείνονται προληπτικά σε νέες γυναίκες με κληρονομικότητα, ενώ αν υπάρχει ιστορικό η προληπτική μαστεκτομή βοηθάει καθώς σε ποσοστό 70-80% υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί η νόσος.

Η γιατρός ακόμα τονίζει την παρανόηση που υπάρχει σχετικά με τις ηλικίες των 50-60 ετών που θεωρούν ότι δεν πρέπει να υποβάλλονται σε μαστεκτομή κάτι το οποίο χαρακτηρίζει ως υποχρεωτικό.

«Τόσο στα Χανιά, όσο και πανελλαδικά υπάρχει πρόβλημα σε ό ,τι αφορά την εμφάνιση καρκίνου του μαστού», αναφέρει ο κύριος Μπατσαρισάκης. «Είναι ένα γενικότερο φαινόμενο που θέλει άμεση αντιμετώπιση«, συμπληρώνει τονίζοντας την αναγκαιότητα της πρόληψης, όπου αν είναι έγκαιρη ο καρκίνος μπορεί να γίνει εύκολα ιάσιμος.

Οι εξετάσεις που πραγματοποιούν κατά καιρούς από κινητά συνεργεία έχουν βοηθήσει στην πρόληψη, ενώ μέχρι το καλοκαίρι θα έχει έρθει στα Χανιά ο κινητός μαστογράφος. 

Ο κύριος Δασκαλάκης από τη μεριά τόνισε κι εκείνος το κομμάτι της πρόληψης, καθώς η νόσος έχει σιωπηλά συμπτώματα, ενώ τα σημάδια που αποτελούν εμφάνιση καρκίνου είναι κάποιο μόρφωμα ή ερυθρότητα στο σημείο του μαστού.

Σήμερα, τα ποσοστά ίασης του καρκίνου είναι αρκετά ενθαρρυντικά σύμφωνα με τον ίδιο καθώς πλέον όπως ανέφερε τα 3/4 περίπου των γυναικών θεραπεύονται από τον καρκίνο ενώ παλαιότερα, τα 3/5 δεν κατάφερναν να ιαθούν από τη νόσο, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 10% μπορεί μετά την ίαση να εμφανίσει ξανά καρκίνο.

Με τελευταία ιατρικά δεδομένα όμως, καταλήγει, μπορεί η γυναίκα να γίνει εντελώς καλά χωρίς να εμφανίσει ξανά καρκίνο του μαστού.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook