Η προεδρολογία χτυπά κόκκινο

η-προεδρολογία-χτυπά-κόκκινο-929983

Το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας «στοιχειώνει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Θα μπορούσε κανείς να διαπιστώσει πως το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας «στοιχειώνει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη από την επομένη της κάλπης. Η συζήτηση περί προεδρικής εκλογής έχει ήδη από το καλοκαίρι χτυπήσει κόκκινο, ενώ δεκάδες ονόματα έχουν φιλοξενηθεί σε μακροσκελή ρεπορτάζ και αναλύσεις ως επικρατέστερα στην περίφημη short list του πρωθυπουργού.

Πρόκειται σαφώς για μια παραδοξότητα, καθώς με τη συνταγματική αναθεώρηση η ανάδειξη ανώτατου πολιτειακού παράγοντα αποσυνδέεται από την πιθανότητα διάλυσης της Βουλής και μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης. Η εκλογή Προέδρου και μάλιστα με όρους ανάδειξης διαχειριστή πολυκατοικίας δεν θέτει σε καμία περίπτωση ζητήματα αποσταθεροποίησης της πολιτικής ζωής.

Παρ’ όλα αυτά κι ενώ η πολιτική κουβέντα έχει «φουντώσει» με ευθύνη και των ίδιων των πολιτικών αρχηγών -δηλώσεις του τύπου θα πάρω στο βουνό αποφάσεις-, ακόμη μία παραδοξότητα ήρθε να περιβάλει την έντονη προεδρολογία. Είναι ενδεχομένως η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που δεν υπάρχει «πλούσιο» ρεπορτάζ από τα πηγαδάκια στο Προεδρικό Μέγαρο στην τελευταία θεωρητικώς υποδοχή νέου χρόνου από τον Προκόπη Παυλόπουλο και στην τελετή για τις καθιερωμένες ευχές της πολιτικής -και όχι μόνο- ηγεσίας προς τον Πρόεδρο. Ουδείς έμαθε εάν σιγοψιθύρισε κάτι ο Κυριάκος στον Παυλόπουλο ή αν είπε κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως πρόθεση πρότασης.

Αντιθέτως, λίγες ώρες προτού γυρίσει η χρονιά συνομιλώντας με δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός ήταν αρκετά περιγραφικός ως προς την επιλογή του για το πρόσωπο του Προέδρου. Είπε ότι η πρότασή του θα δυσκολέψει την αξιωματική αντιπολίτευση στο να την απορρίψει και οπωσδήποτε θα την υποχρεώσει να αιτιολογήσει την αρνητική ψήφο της. Οι περισσότεροι κατάλαβαν ότι ο Κ. Μητσοτάκης γέρνει περισσότερο προς ένα πρόσωπο της Κεντροαριστεράς παρά προς την πλευρά Παυλόπουλου, στην οποία επιμένει ο Αλ. Τσίπρας. Υπέθεσαν επίσης πως δύσκολα θα καταλήξει σε πρόσωπο από τον «γαλάζιο» χώρο.

Κατά τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θέλει έναν Πρόεδρο που στα εθνικά ζητήματα -π.χ. κρίση με την Τουρκία- δεν θα κινείται στα δεξιά της κυβέρνησης. Με μια αντίληψη που θα εφάπτεται σε κάποια σημεία και με τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Παρ’ όλα αυτά, σε συζήτηση που είχε στο Μαξίμου λίγο πριν από τα Χριστούγεννα με κλειστό κύκλο προβεβλημένων δημοσιογράφων έδειξε ότι δεν τον ενδιαφέρει απαραίτητα ο νέος Πρόεδρος να είναι πολιτικός, ώστε να έχει τη δυνατότητα -όπως του επισημάνθηκε- να κινήσει γρήγορα τις διαδικασίες σε περίπτωση διπλών εκλογών. Σχολίασε σιβυλλικά πως αρκεί κάποιος να εφαρμόσει το πρωτόκολλο και το Σύνταγμα.

Γράφει η Βούλα Κεχαγιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook