Η πισίνα στο “μπαλκόνι των Χανίων”, ο Διγαλάκης και η Μάρω Δούκα

Η αξιοποίηση θα γίνει με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα των κτιρίων και με ελεύθερη πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των επισκεπτών»

Τα λόγια είναι του υφυπουργού Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη, σε δήλωσή του τρεις μέρες μετά την εισβολή των ΜΑΤ στην κατάληψη Rosa Nera. Αναφερόταν στην ξενοδοχοποίηση των ιστορικών κτιρίων της 5ης Μεραρχίας και των Φυλακών-Στρατώνων στον λόφο Καστέλι στα Χανιά, που ο ίδιος μεθόδευσε ως πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, του ιδρύματος στο οποίο παραχωρήθηκαν σχεδόν 40 χρόνια πριν τα κτίρια αποκλειστικά για εκπαιδευτική χρήση.

Όταν στα μέσα της εβδομάδας οι Χανιώτες είδαν τις μακέτες και τα σχέδια για το πολυτελές ξενοδοχείο που σκοπεύει να φτιάξει η εταιρεία στην οποία παραχώρησε τα κτίρια ο κ. Διγαλάκης, κατάλαβαν ακριβώς τι εννοούσε όταν μιλούσε για «σεβασμό στην ιστορικότητα» και κυρίως για «ελεύθερη πρόσβαση». Ισως εννοούσε ως κοινόχρηστη την πισίνα που οι επιχειρηματίες οραματίστηκαν να φυτέψουν πάνω στο «μπαλκόνι των Χανίων», μπροστά από τα διατηρητέα κτίρια και σε απόσταση αναπνοής από την ανασκαφή της Αρχαίας Κυδωνίας, μιας εκ των σημαντικότερων ανασκαφών όλης της Κρήτης. Ίσως να εννοούσε ως κοινόχρηστα τα τραπεζοκαθίσματα που φαίνεται να μετατρέπουν την πλατεία μπροστά από τα κτίρια σε ένα ιδιωτικό roof garden με θέα το ενετικό λιμάνι. Κατάλαβαν και τι ακριβώς οραματιζόταν για τον τόπο του ο Χανιώτης Κυριάκος Μητσοτάκης, στηρίζοντας με πάθος, ήδη από την αντιπολίτευση, το σχέδιο του εκλεκτού του πρύτανη και κατόπιν βουλευτή και υφυπουργού της Ν.Δ.

Τις μακέτες και όλο τον σχεδιασμό αποκάλυψαν με, εξαιρετικό ομολογουμένως, ρεπορτάζ τα μέλη της κατάληψης Rosa Nera και οι αντιδράσεις άρχισαν να έρχονται «κατά ριπάς». Τόσο, που προκάλεσαν πανικό στην πλευρά των επενδυτών. Στην αρχή κλειδώθηκε η ιστοσελίδα από το Ισραήλ, όπου διαφημιζόταν η επένδυση στην πελατεία του real estate. Μετά άνοιξε ξανά αλλά έλειπαν όλα τα ελληνικά ονόματα από τη σύνθεση της εταιρείας Greek House που «παζαρεύει» στη διεθνή κτηματαγορά το ιστορικότερο σημείο της πόλης των Χανίων.

Εκτός από το ονόματα των στελεχών της εταιρείας, όμως, λίγες ώρες μετά εξαφανίστηκε και η ίδια η πισίνα και εμφανίστηκε ως διά μαγείας άλλο σχέδιο που στη θέση της έχει έναν απλό χώρο με γκαζόν και μερικά ακόμα τραπεζοκαθίσματα. Εξαφανίστηκε ακόμα και η φωτορεαλιστική απεικόνιση με την πισίνα και στη θέση της υπάρχει μια απλή αεροφωτογραφία του σημείου με τη σημερινή του μορφή από το google earth.

Γελοιοποίηση

Για «πλήρη αλλοίωση ενός εμβληματικού χώρου» έκανε λόγο ο αρχαιολόγος και επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων Χανίων, Μιχάλης Ανδριανάκης. Ο ίδιος επισημαίνει πως από τα σχέδια φαίνεται ότι τα τραπεζοκαθίσματα και η πισίνα και γενικώς η χρήση του χώρου δεν απευθύνονται στους Χανιώτες και πως όσοι λένε το αντίθετο προφανώς διαψεύδονται (σ.σ. εννοώντας προφανώς τον κ. Διγαλάκη).

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε ο Χανιώτης πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, τονίζοντας πως κανείς και με κανέναν τρόπο δεν φανταζόταν ότι η αξιοποίηση των κτιρίων θα γινόταν με ένα ξενοδοχείο, ενώ θυμίζει με νόημα πως και το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου αρχικά για ξενοδοχείο προοριζόταν από τους κληρονόμους του, πριν γίνει το μουσείο που λαμπρύνει σήμερα την πόλη.

«Πράξη γελοιοποίησης του χώρου, φορτωμένου με τόσους συμβολισμούς, όπου είναι σε εξέλιξη αρχαιολογικές ανασκαφές της μινωικής Κυδωνίας» χαρακτηρίζει την ξενοδοχοποίηση ο Σύλλογος Μόνιμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης των Χανίων.

«Χωρίς ήθος και αισθητική»

Οι Χανιώτες θα υποκλιθούν στους επενδυτές τώρα που φανερώθηκαν οι μακέτες; αναρωτιέται με δήλωσή της στην «Εφ.Συν.» η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα

Μιλούσαν άλλοτε στα Χανιά με σεβασμό για το περιβάλλον, την ιστορία, τον πολιτισμό. Σήμερα μιλούν για επενδύσεις, ανάπτυξη, εκμετάλλευση, ώς και τα ποτάμια και τη θάλασσα μπαζώνουν, ώς και τα βουνά καταπατούν, υπηρετώντας άκριτα τους νόμους της αγοράς. Και πίσω απ’ αυτούς τους νόμους στοιχίζονται οι ιθύνοντες «άριστοι» (απαίδευτοι, κακόγουστοι, ανιστόρητοι, νεόπλουτοι) του Πολυτεχνείου για να διαχειριστούν κατά το δοκούν τα μνημεία του λόφου στο Καστέλι.

Αποφασίζουν «νόμιμα» αλλά και απολύτως αποχαλινωμένοι, χωρίς ήθος και αισθητική, να διαθέσουν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά κατά τα συμφέροντά τους. Επικαλούμενοι τι; Την οικονομική ενίσχυση του Πολυτεχνείου, παραχωρώντας τα ιστορικά κτίρια της 5ης Μεραρχίας αντί πινακίου φακής σε οικοδομική εταιρεία για ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο επάνω στο Παλίμψηστο της αρχαίας Κυδωνίας. Οπου στ’ αλήθεια οι σύγχρονοι αναμορφωτές το «Μπαλκόνι των Χανιών» το φαντάστηκαν πισίνα.

Και το θέμα είναι. Τώρα που φανερώθηκαν οι μακέτες, οι Χανιώτες τι θα κάνουν; Θα υποκλιθούν;

Πληροφορίες από την Εφημερίδα των συντακτών

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Wat een goed artikel, eindelijk komen de waarheden aan het licht !
  Wat een criminele zaken nu de hele zaak tot op de bodem uitgezocht is.
  Buitenlandse investeringen zijn in GR topprioriteit, aan de burgers zal ook nooit gedacht worden.
  Hoe graag de burgers hiertegen ingaan/demonstreren, het zal ze helaas niet lukken – heel jammer.

 2. Ε άμα το λέει και η Μάρω Δούκα πουχει πουλήσει ίσαμε εκατοπενηντα βιβλία διεθνώς να το πιστέψω ότι πρέπει να ξαναγυρίσει η Ρόζα νερα. Με έπεισε η θεία. Ρισπεκτ.

 3. Μάρωωωω, κάνα φράγκο για τα υποδομες/εργαστήρια/εστιες/σιτηση θα δώσεις???? γιατί τα νοικια είναι το 30% του προυπολογισμού του ιδρύματος, το κρατος δε δίνει ΦΡΑΓΚΟ και οι αριστεροί χωριανοί σου βαράνε 500ρικα το μήνα και τους σουτάρουνε Απρίλιο!! Και κάνα φραγκο για την αναστήλωση δώσε, γιατί 8ελει 20 μύρια και είναι έτοιμο να πέσει, να ναι καλά οι πασοκοαριστεροι αναρχικοί Χανίων. Άσε μας μωρε Μάρω, γ΄ραψε κάνα βιβλίο να διαβάζουν οι θειάδες στα Χανιά στη θάλασσα και άσε τα υπόλοιπα.

  • Καημένη Μαρία εσένα θα προσλάβουνε; Δες που στο παλιό λιμάνι όλοι ξενομπατηδες δουλεύουνε και οι ντόπιοι νταβατζίδες τους εκμεταλλεύονται όσο δεν πάει. Καρχαρίες είναι.
   Σε λυπούμαι κακορίκη γιατί από ανάπτυξη δε σκαμπάζετε, από άποψη όμως έχετε: “Θα φάνε που θα φάνε, όλο και κανα ψίχουλο θα πέσει”

 4. Μωρ συ Kοσμά κ εσυ πασοκοαναρχικός απο τα Λιντλ , πράμα δημόσιος υπάλληλος ε?? . Εγώ χαρώτο είμαι μεγάλη σε ηλικία και είμαι από τσι τυχερούς που ΔΕΝ δουλευουν 12ωρα ιδιωτικό τομέα κ παίρνουν 400 ευρω, όπως οι γονείς των φοιτητών που τους πετάνε όξω Απρίλιο οι συγχωριανοι εδω. Αμα έχεις εσυ να δώσεις κάνα φράγκο στο ύδρυμα μπας κ δωσει καμια υποτροφία σε κάνα φοιτητή , καλώς, αλλιώς άραξε μπρε , κάνε καμια καταληψη/πορεία και ασε τσι κακοριζικους του ιδιωτικού τομέα να βρουνε καμια δουλεια και τους φοιτητες να παρουνε καμια υποτροφια .

  • Το ίδρυμα αν έχει ανάγκη να πάρει από την κυβέρνηση. Όχι να βάζει μεσίτες τους καθηγητές. Γνωστοί επιχειρηματίες είναι όλοι τους. Δυστυχώς στο εξωτερικό είμαι στον ιδιωτικό τομέα. αλλά έρχομαι που και που και βλέπω τα χάλια μας. Αν είχα βέβαια καμιά ξενοδοχειάρα ίσως τα έβλεπα αλλιώς. Ξυπνάτε τη ζωή σας τρώνε χωρίς αποζημίωση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ