Η πιο μεγάλη αλλαγή στις Πανελλήνιες 2022 – Ο νέος τρόπος υπολογισμού των μορίων

η-πιο-μεγάλη-αλλαγή-στις-πανελλήνιες-2022-8-1408673

Νέα δεδομένα για τις Πανελλήνιες 2022 διαμορφώνουν φέτος οι νέοι συντελεστές στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας – Ο νέος τρόπος υπολογισμού των μορίων

Διαφορετική βαθμολογία για κάθε πανεπιστήμιο θα έχουν στις φετινές Πανελλήνιες 2022 οι υποψήφιοι. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των μορίων των μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας κάνει πιο «ρευστή» τη βαθμολογία τους, αφού αυτή θα αλλάζει ανάλογα με τους συντελεστές που έχει ορίσει το κάθε πανεπιστήμιο.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των μορίων

O γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα μαθήματα θα πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση τμήματος. Αυτά τα τέσσερα γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000 για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.

Τα κριτήρια ισοβαθμίας

Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται μόνο για τις Σχολές ή τα Τμήματα που έχουν δηλώσει προτίμηση εισαγωγής και κατά φθίνουσα σειρά μορίων, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων εισακτέων σε κάθε Σχολή ή Τμήμα κατά περίπτωση.

Με την απόφαση Υπουργού ορίζονται λεπτομερώς τα κριτήρια βάσει των οποίων εισάγονται οι υποψήφιοι σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσοτέρων υποψηφίων στη θέση του τελευταίου εισαγόμενου σε Σχολή ή Τμήμα. Αν μετά την εξάντληση όλων των κριτηρίων εξακολουθούν να υπάρχουν ισοβαθμούντες, εισάγονται όλοι οι ισοβαθμούντες, πλην εξαιρέσεων που περιγράφονται αναλυτικά στην ως άνω απόφαση.

Λιγότεροι εισακτέοι φέτος

Νέα μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ είχε προαναγγείλει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, πριν ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

«Θα μειώσουμε τους εισακτέους στα κεντρικά Πανεπιστήμια και θα τους αυξήσουμε στα περιφερειακά. Αυτό που εφαρμόστηκε πέρσι, μπορεί να εφαρμοστεί και φέτος» είχε δηλώσει κατά την επίσκεψή της στην Κοζάνη.

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής, που πέρυσι άφησε εκτός ΑΕΙ πάνω από 16.000 μαθητές προκαλεί αναταραχή και φέτος. Από τις 79.000 περίπου θέσεις εισακτέων καλύφθηκαν περίπου 63.000, ενώ πολλοί μαθητές δεν έκαναν μηχανογραφικό.

Αυτοί είναι οι συντελεστές βαρύτητας για όλες τις σχολές

Ποιοι είναι οι συντελεστές βαρύτητας που όρισαν για τις Πανελλήνιες 2022 οι σχολές.

Δείτε αναλυτικά τον συντελεστή ανά μάθημα για κάθε σχολή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook