Η περίπτωση Jumbo και η εργασία στο λιανεμπόριο

η-περίπτωση-jumbo-και-η-εργασία-στο-λιανεμπ-819736

Για διασταλτικές ερμηνείες της ισχύουσας νομοθεσίας για τις εργασιακές σχέσεις από τους εργοδότες σε εστίαση και λιανεμπόριο κάνουν λόγο οι συνδικαλιστές – Ατομικές συμβάσεις και εσωτερικοί κανονισμοί υπονομεύουν δικαιώματα

Σωρεία αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα κατά της διοίκησης της Jumbo, με αφορμή την καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για τον εσωτερικό κανονισμό εργασίας που έχει κοινοποιήσει στους εργαζομένους της, αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά τόσο τον «κοινωνικό αυτοματισμό», όσο και τις εκτροπές που αφορούν στις εργασιακές συνθήκες.

Ο όμιλος βρέθηκε στο στόχαστρο για το πλαίσιο που επιβάλλει, αν και αποτελεί σύννομο με τις τελευταίες ρυθμίσεις εργασιακών σχέσεων κατά το νόμο Χατζηδάκη. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς του λιανεμπορίου, η ατομική σύμβαση και ο εσωτερικός κανονισμός ταυτίζονται, ενώ κλαδική σύμβαση για τους εργαζόμενους στο χώρο δεν υπάρχει από το 2012 και μετά.

Σύμφωνα και πάλι με την αγορά, παρόμοιους όρους με εκείνους της Jumbo (μετακίνηση κατά το δοκούν σε άλλο κατάστημα, καθορισμός του «ανενεργού χρόνου» εργασίας, όπως η αλλαγή ενδυμασίας, διάλλειμα κτλ, οικονομικά πρόστιμα για καθυστέρηση κτλ.) εμπεριέχουν σε μεγάλη κλίμακα οι εσωτερικοί κανονισμοί της πλειονότητας των επιχειρήσεων.

Η Jumbo εν προκειμένω και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις αναφέρει πως ο κανονισμός εργασίας ισχύσει από το 2020, ωστόσο επικυρώθηκε τον περασμένο μήνα, και περιλαμβάνει διατάξεις της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας.

Σε ότι αφορά το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων, πηγές προσκείμενες στην εταιρεία υπενθυμίζουν πως αυτό καθορίζεται από την Πολιτεία, χωρίς ποτέ να έχει παραβιαστεί από την επιχείρηση. Παρόλα αυτά ως μέρος της οικονομικής δραστηριότητας και του λιανεμπορίου, η διοίκηση της εταιρείας είχε προτείνει επέκταση ωραρίου (12ωρο λειτουργία καταστημάτων και όχι εργαζομένων, όπως εμφατικά αναφέρουν) μετά τη λήξη του περυσινού lockdown, αλλά και το άνοιγμα καταστημάτων την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου του 2021, προκειμένου να αναπληρωθεί χρόνος από τη μείωση του ωραρίου φέτος.

Σημειώνεται ότι όλες οι παραπάνω προτάσεις υποβλήθηκαν στο αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και απορρίφθηκαν τόσο πέρυσι, όσο και φέτος.

Σε κάθε περίπτωση και πέραν της Jumbo, σωματεία εργαζομένων στον κλάδο αλλά και σε άλλους χώρους όπως η εστίαση, τα ξενοδοχεία, τις ταχυδιανομές κτλ. καταγγέλουν πως έχουν «μπερδευτεί οι γραμμές» μεταξύ του τι επιτρέπεται από το νόμο και πως αυτός ερμηνεύεται από τους εργοδότες.

Απουσία δε κλαδικών συμβάσεων, ή έστω συμβάσεων που προκύπτουν ανά επιχείρηση μετά από σχετική διαβούλευση με τους εργαζόμενους (όπως π.χ. συνέβη στην e-food), οι συνδικαλιστές εκτιμούν πως θα ενταθούν οι ανισότητες αλλά και η εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν, πως σε μεγάλο βαθμό, το κύμα της «μεγάλης παραίτησης» που εμφανίζεται στον κλάδο εστίασης (σερβιτόροι, μάγειρες κτλ), αποδίδεται στο γεγονός πως οι εργασιακές συνθήκες και οι μισθοί, «καθιστούν σχεδόν ασύμφορη την εργασία».

Πηγή: news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook