Η περιοχή της Ελλάδας που έσπασε όλα τα κοντέρ – Άγγιξε τους -18,1 βαθμούς Κελσίου

η-περιοχή-της-ελλάδας-που-έσπασε-όλα-τα-1364018
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Η κακοκαιρία Ελπίδα σάρωσε την ελληνική επικράτεια προκαλώντας σωρεία προβλημάτων σε πολλές περιοχές.

Τα ακραία φαινόμενα που έπληξαν την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, ξεκίνησαν να σφυροκοπούν τη χώρα μας από τη Δευτέρα (24/1). Όμως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (26/01) σημειώθηκαν πολύ χαμηλές αρνητικές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το meteo, από τον Φεβρουάριο του 2008 (25 εκατοστά) είχε να πέσει τόσο χιόνι στην Αθήνα, όσο αυτό που έπεσε κατά τη διάρκεια της κακοκαιρία «Ελπίς» (20 εκατοστά).

Σύμφωνα με με το Climatebook, κύριο χαρακτηριστικό του καιρού μετά το πέρας των χιονοπτώσεων, είναι το δριμύ ψύχος, κυρίως νωρίς το πρωί και λόγω του ανέφελου ουρανού όπου σε συνδυασμό με το φρέσκο χιόνι δημιούργησαν συνθήκες έντονης θερμοκρασιακής αναστροφής σε κλειστές πεδιάδες και οροπέδια.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πρωινό της 26ης Ιανουαρίου του 2022 πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας να καταγράψουν θερμοκρασίες και κάτω των -15 °C.

Ειδικότερα, ο αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός του Ε.Α.Α/meteo.gr στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας, στα 133μ υψόμετρο, κατέγραψε νωρίς το πρωί ελάχιστη θερμοκρασία -18.1 °C, μια τιμή χαμηλότερη και από… καταγραφές σε περιοχές αρκετά χιλιόμετρα βορειότερα του Αρκτικού κύκλου.

Όπως φαίνεται και στον χάρτη, το Λευκοχώρι Φθιώτιδας, μια πεδινή περιοχή της Κεντρικής Ελλάδος, κατέγραψε ελάχιστη θερμοκρασία κατά 8.6°C χαμηλότερη απ’ ότι το Hornsund στο Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, με την απόσταση που χωρίζει τις δύο περιοχές να είναι περίπου 4.300km!

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook