Η πανδημία τελείωσε; Στο… χρονοντούλαπο πιστοποιητικά, ανεμβολίαστοι και μέτρα – Τι εξετάζουν οι ειδικοί

η-πανδημία-τελείωσε-στο-χρονοντούλα-1423426

Ανακοινώνεται σε λίγες μέρες το τέλος όλων των μέτρων και η πανδημία του κορονοϊού μπαίνει στο χρονοντούλαπο μαζί με τα lockdown, τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις.

Δυόμισι χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει το τέλος κάθε υποχρεωτικού μέτρου και περιορισμού εξαιτίας της πανδημίας.

Την Άνοιξη είχε ανακοινωθεί η άρση σχεδόν όλων των μέτρων, είχε ωστόσο τονίσει ότι θα επαναξιολογηθούν από τον Σεπτέμβριο και ενδεχομένως κάποια να επιστρέψουν. Η ισχύς της άρσης λήγει την 1η Σεπτεμβρίου, όμως, τίποτα δεν δείχνει ότι τα μέτρα θα επιστρέψουν και σε αυτό συμφωνούν και κυβέρνηση και ειδικοί.

Ενδεικτική, η σημερινή δήλωση του καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη, ο οποίος ανέφερε «έχουμε πλέον σχέση με τον ιό μη θανατηφόρα».

Έτσι, η επόμενη φάση έχει ήδη έρθει με ανοιχτά τα πάντα και για όλους, ενώ μπαίνοντας στον χειμώνα δεν αναμένεται να υπάρχει διαχωρισμός στην εστίαση για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, για υποχρεωτική μάσκα στους κλειστούς χώρους -πλην λίγων εξαιρέσων όπως στα νοσοκομεία- ή για περιορισμούς στη χωρητικότητα.

Εξάλλου και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει τονίσει πολλές φορές ότι δεν υπάρχει πρόθεση για επιβολή μέτρων περιορισμού τον χειμώνα. Χαρακτηριστικά έχει δηλώσει:

«Αν χρειαστούν θα είναι στον απόλυτο ήπιο βαθμό. Δεν πρόκειται να ζήσουμε κατάστασης περιορισμού δραστηριοτήτων».

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Μαΐου 2022 τελείωσε η υποχρεωτική επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης, σε εστίαση, λιανεμπόριο και άλλους κλειστούς χώρους.

Τα πιστοποιητικά έχουν ημερομηνία λήξης και συγκεκριμένα:

  • Το πιστοποιητικό νόσησης λήγει στους 6 μήνες

 

  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους 9 μήνες για όσους ενήλικους έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει το παραπάνω χρονικό διάστημα από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης

Εφόσον λοιπόν δεν θα υπάρχει υποχρεωτικότητα επίδειξης των πιστοποιητικών, πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι εφαρμογές στα κινητά και τα εκτυπωμένα χαρτιά που λειτούργησαν για πολύ καιρό ως «πάσο» ανήκουν στο παρελθόν.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι κάνουν καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ένα rapid test την εβδομάδα για την εργασία τους. Εκτός από το ότι, αυτόν τον χειμώνα, θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα παντού χωρίς περιορισμούς, πλησιάζει η κατάργηση και του ενός υποχρεωτικού τεστ.

Αυτό το είχε προαναγγείλει, από καιρό, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Είναι ένα προληπτικό μέτρο, έχει έναν πολύ ήπιο χαρακτήρα – από τα δυο υποχρεωτικά τεστ αποσύραμε το ένα – και ο σκοπός είναι να παρακολουθήσουμε τους επόμενους μήνες την κινητικότητα του ιού μέσα σε αυτές τις ομάδες. Εννοείται, εάν δούμε σε βάθος χρόνου ότι δεν χρειάζεται, θα αποσυρθεί και αυτό το μέτρο».

Ο κ. Πλεύρης είχε πει πριν από μερικές μέρες, σε άλλη συνέντευξη, ότι ένα μέτρο πιθανότατα θα παραμείνει, όμως ακόμα εξετάζεται η υποχρεωτικότητα και η σύσταση για μάσκα. Πού δηλαδή θα πρέπει απαραίτητα να φοράμε μάσκα και πού θα υπάρχει απλά σύσταση για μάσκα. Οι δύο κλειστοί χώροι για τους οποίους συζητείται αυτό το θέμα είναι: τα νοσοκομεία και τα μέσα μεταφοράς.

6,5 εκατομμύρια νεκροί παγκοσμίως

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ανέρχονταν σε 6.485.233.

Οι ΗΠΑ, με 94.184.146 κρούσματα και 1.043.838 θανάτους εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός, παραμένουν το κράτος που κόσμου που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία.

Σε αυτές αναλογεί σχεδόν το 16% τόσο των κρουσμάτων, όσο και των θανάτων. Είναι η πρώτη και η μοναδική μέχρι σήμερα χώρα που έχει ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Η Ινδία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων (44.398.696), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (34.662.834). Άλλες χώρες που έχουν καταγράψει πάνω από 20 εκατομμύρια κρούσματα είναι ακόμη η Βραζιλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Νότια Κορέα και η Ιταλία, σύμφωνα με τους αριθμούς του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ειδικοί θεωρούν πως ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού παγκοσμίως είναι πολύ βαρύτερος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολόγιζε νωρίτερα φέτος πως ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας, άμεσα ή έμμεσα, είναι μάλλον πλησιέστερα στα 15 εκατομμύρια νεκρούς.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook