Η πανδημία στην Κρήτη: Πότε έρχεται η αποκλιμάκωση – Τι αναφέρει για κάθε νομό ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης

η-πανδημία-στην-κρήτη-πότε-έρχεται-η-απ-1224039

Την εικόνα της πανδημίας και στην Κρήτη, αναλύει η ομάδα του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, διευθυντή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και διευθυντή της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από την ποσοτική ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, η αποκλιμάκωση της πανδημίας στην Κρήτη, φαίνεται να αργεί ακόμα και δεν θα έρθει πριν το τέλος του Μαίου.

Τι αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης για κάθε νομό ξεχωριστά:

-Στο Ηράκλειο, όπου εντοπίστηκαν 39 κρούσματα το Σάββατο, παρατηρείται μείωση σε σχέση με την Παρασκευή (Σχήμα 45). Λόγω των έντονων διακυμάνσεων που σημειώθηκαν στην πορεία της πανδημίας ως αποτέλεσμα του πολύ μεγάλου αριθμού φορέων του μεταλλαγμένου στελέχους Β.1.1.7, το Ηράκλειο είχε μεγάλη διασπορά του ιού και αυτή η δυναμική καθυστέρησε και συνεχίζει να καθυστερεί τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής ως κόκκινη. Το επιπλέον ανοδικό κύμα που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες και μάλλον οφείλεται σε αυξημένες συρροές λόγω του Πάσχα, έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αλλά με πολύ αργό ρυθμό.

-Στα Χανιά με 14 κρούσματα (Σχήμα 46) έχουμε μείωση σε σχέση με την Παρασκευή, και υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις (μετά από ένα ανοδικό κύμα που οφείλονταν σε συρροές των ημερών του Πάσχα) που δυσχεραίνουν τη συστηματική αποκλιμάκωση. Τα Χανιά θα παραμείνουν ανάμεσα στις κόκκινες περιοχές και μετά τις 30 Μαΐου.

-Μείωση κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 8 κρούσματα, στο οποίο η προ 15 ημερών έντονα ανοδική τάση, είχε περιέλθει σε πορεία ισχυρής αποκλιμάκωσης (Σχήμα 47), όμως η μικρή ανοδική τάση που έχει διαμορφωθεί, έχει φέρει την περιοχή ξανά πάνω από το όριο του χαρακτηρισμού ως κόκκινη.

-Στο Λασίθι παρατηρείται αύξηση σε σχέση με την Παρασκευή, καθώς εντοπίστηκαν 2 κρούσματα , και παρατηρούνται έντονες διακυμάνσεις (Σχήμα 48), παρόλα αυτά, η περιφερειακή ενότητα βρίσκεται κάτω από το όριο της κόκκινης περιοχής.

Πηγή:enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook