Η «παγίδα» στον Νίκο Δένδια με την Νάιλα Μανγκούς – Ποια είναι η «σιδηρά κυρία της Λιβύης» με τις σπουδές στις ΗΠΑ

η-παγίδα-στον-νίκο-δένδια-με-την-νάιλ-1568199

Η Νάιλα Μανγκούς (Najla Mangoush) κατάφερε να γίνει η… πρωταγωνίστρια του επεισοδίου με τον Νίκο Δένδια στην Τρίπολη της Λιβύης. Τοπικά ΜΜΕ την αποκαλούν «η σιδηρά κυρία της Λιβύης», αλλά σίγουρα η «παγίδα» που επιχειρήθηκε να στηθεί δεν είχε το αποτέλεσμα που ήθελε η κυβέρνηση της χώρας.

Το «καψόνι» με την ξαφνική αλλαγή του προγράμματος του Έλληνα υπουργού και η παραβίαση του όρου να μην συναντήσει την κ. Μανγκούς, – η οποία τελικά τον περίμενε… με τις κάμερες στο αεροδρόμιο, δεν επηρέασε τον Νίκο Δένδια, ο οποίος δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας και αποχώρησε χωρίς να αποβιβαστεί από το αεροσκάφος.

Πρόκειται για την υπουργό στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα. Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Τι συνέβη σήμερα το πρωί με τον Νίκο Δένδια

Λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους στην Τρίπολη ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την άμεση απογείωση του για τη Βεγγάζη, χωρίς να υπάρξει αποβίβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, το βράδυ οι Λιβυκές αρχές τροποποίησαν το πρόγραμμα του Έλληνα ΥΠΕΞ. Ο κ. Δένδιας είχε βάλει ως όρο ότι δεν θα συναντήσει την ομόλογό του, η οποία υπέγραψε το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Όμως κατά την προσγείωση η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μανγκούς, βρισκόταν στο αεροδρόμιο και περίμενε τον Νίκο Δένδια, σε μια προσπάθεια να τον «εξαναγκάσουν» σε συνάντηση και να απαθανατίσουν την χειραψία με τις κάμερες που την συνόδευαν.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για «φάουλ πλέι», ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.

Όσα ξέρουμε για την Νάιλα Μανγκούς

Η Najla Mohammed El Mangoush είναι διπλωμάτης και δικηγόρος. Είναι υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης στην κυβέρνηση του Abdul Hamid Dbeibeh από τις 15 Μαρτίου 2021.

Είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, καθώς και η πέμπτη γυναίκα που κατέχει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών στον Αραβικό Κόσμο.

Γεννήθηκε στο Κάρντιφ της Ουαλίας αλλά μεγάλωσε στη Βεγγάζη, την πόλη στην οποία επέστρεψε η οικογένεια, όταν ήταν έξι ετών.

Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο της Βεγγάζης (τότε Πανεπιστήμιο Γκαριούνη) και αργότερα εργάστηκε ως επίκουρη καθηγήτρια νομικής στο πανεπιστήμιο. Κέρδισε υποτροφία Fulbright στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου αποφοίτησε από το Κέντρο Δικαιοσύνης και Ειρήνης στο πανεπιστήμιο EMU στη Βιρτζίνια.

Όπως αναφέρει το βιογραφικό της, ως εμπειρογνώμονας επίλυσης συγκρούσεων, ήταν εκπρόσωπος της χώρας στη Λιβύη για το USIP (Ινστιτούτο Ειρήνης των Ηνωμένων Πολιτειών). Έχει υπηρετήσει ως Υπεύθυνη Προγράμματος για την οικοδόμηση της ειρήνης και το παραδοσιακό δίκαιο.

Κατά τη διάρκεια της επανάστασης της Λιβύης το 2011, ήταν επικεφαλής της Μονάδας Δημόσιας Δέσμευσης του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC) που ασχολούνταν με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Τον Μάιο του 2021, δέχθηκε πίεση να παραιτηθεί αφού κάλεσε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα και τους μισθοφόρους από τη Λιβύη. Στις 6 Νοεμβρίου 2021, το Προεδρικό Συμβούλιο ανέστειλε την Μανγκούς με την κατηγορία ότι ασκούσε εξωτερική πολιτική χωρίς συντονισμό με το συμβούλιο.

Της απαγορεύτηκε επίσης να ταξιδέψει. Ο Πρωθυπουργός Abdul Hamid Dbeibeh αμφισβήτησε το δικαίωμα του Προεδρικού Συμβουλίου να αναστείλει την Μανγκούς, λέγοντας ότι η εξουσία διορισμού ή αναστολής υπουργών στην κυβέρνησή του είναι αποκλειστική του αρμοδιότητα.

Είναι ιδιαίτερα ενεργή στα social media και στον λογαριασμό της στο Twitter.

enikos.gr

One thought on “Η «παγίδα» στον Νίκο Δένδια με την Νάιλα Μανγκούς – Ποια είναι η «σιδηρά κυρία της Λιβύης» με τις σπουδές στις ΗΠΑ

  1. Τοσα χρονια ο Βαληνακης τους ελεγε να υπογραψουμε με την Λιβύη και να χωρισουμε τις ΑΟΖ αλλά οι αρχι-διαπραγματευτες τσακωνοταν για μερικα τετραγωνικα μετρα θαλασσα παραπανω. Τωρα ας το καταπιουμε, και μην νομιζουμε οτι θα αλλαξει η κατασταση του Τουρκολιβυκού με συμπεριφορα σαν παρεξηγημένες γκομενες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook