«Η ΟΧΥΡΑ ΘΕΣΙΣ ΚΡΗΤΗΣ» – Η παρουσίαση του βιβλίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

η-οχυρα-θεσισ-κρητησ-η-παρουσίαση-τ-1447561

Οι εκδόσεις «Αντιγόνη» σας προσκαλούν στην παρουσίαση της νέας -βελτιωμένης και οριστικής- έκδοσης του βιβλίου του Σταύρου Γ. Βλοντάκη «Η ΟΧΥΡΑ ΘΕΣΙΣ ΚΡΗΤΗΣ» (Χρονικό της γερμανικής κατοχής στα Χανιά από τον Οχτώβρη του 1944 ως τον Μάη του 1945 και της αγγλογερμανικής από τον Μάη ως τον Ιούλη του 1945), που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25-5-22, ώρα 7.00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Για τον συγγραφέα, την ιστορική περίοδο και τη δημιουργία του βιβλίου θα μιλήσουν οι:

  • Σήφης Μιχελογιάννης, νομικός, πρώην βουλευτής
  • Κώστας Μουτζούρης, φιλόλογος, πρόεδρος Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας
  • Γιώργος Βλοντάκης, σχολικός σύμβουλος, επιμελητής της έκδοσης.

Στο βιβλίο καταγράφεται -με εξαιρετική γλαφυρότητα και παράθεση πολλών ντοκουμέντων -μια ελάχιστα γνωστή σελίδα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας.

Το φθινόπωρο του 1944 μια σημαντική δύναμη του γερμανικού στρατού εγκλωβίστηκε στην Κρήτη γιατί δεν πρόλαβε να αποχωρήσει από την Ελλάδα, μετά τη ραγδαία προέλαση του Κόκκινου Στρατού στα Βαλκάνια. Αυτά τα στρατεύματα, με άφθονο βαρύ οπλισμό, περιχαρακώθηκαν σε ένα κομμάτι του βόρειου τμήματος του νομού Χανίων, που το ονόμασαν «Οχυρά Θέσις Κρήτης».

Έτσι, η γερμανική κατοχή επεκτάθηκε κατά εφτά επί πλέον μήνες -ενώ το υπόλοιπο τμήμα της Κρήτης είχε ελευθερωθεί- για να αναπτυχθεί εκεί μια ιδιότυπη αγγλογερμανική συνεργασία, από τον Μάη ως τον Ιούλη του 1945. Το γεγονός αυτό δημιούργησε εξαιρετικά ιδιόμορφες καταστάσεις, ενδιαφέρουσες όχι μόνο για τον ιστορικό αλλά και για κάθε έναν που ασχολείται με την ιστορία του τόπου του.

Την περίοδο αυτή ζωντανεύει το βιβλίο του Σταύρου Γ. Βλοντάκη, μετά από εμπεριστατωμένη ιστορική έρευνα, διανθισμένο και με την αφήγηση πολλών περιστατικών που βίωσε ο ίδιος ο συγγραφέας, στέλεχος της ΕΠΟΝ Χανίων εκείνη την εποχή.

Η παρουσίαση εντάσσεται στις εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κρήτης και άλλων τοπικών φορέων για την 81 η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Περισσότερα για το βιβλίο θα βρείτε εδώ.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook