Η νέα τεχνολογία που έρχεται να αντικαταστήσει το «VAR»

η-νέα-τεχνολογία-που-έρχεται-να-αντικα-1382259

Σκέψεις για την αντικατάσταση του VAR με ένα νέο σύστημα, το VAR-light «VAR φωτισμού», κάνει η FIFA προκειμένου να μειώσει τα διαιτητικά λάθη.

Το ποδόσφαιρο έχει περάσει ήδη σε μία νέα εποχή, καθώς ολοένα και περισσότερα πρωταθλήματα χρησιμοποιούν το VAR, το οποίο μπήκε στις ζωές μας προκειμένου να βοηθήσει τους διαιτητές στην λήψη αποφάσεων και να αποφευχθούν λάθη.

Όμως η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται και η FIFA εξέφρασε ανοιχτά τις σκέψεις της για την εισαγωγή μίας νέας και ανανεωμένης μορφής του VAR, το οποίο ονομάζεται VAR-light. Η ονομασία του, «VAR φωτισμού», οφείλεται στον τρόπο που θα στηθούν ορισμένες κάμερες, οι οποίες θυμίζουν προβολείς ή φώτα, τα οποία θα βρίσκονται σε αρκετά σημεία γύρω από τον αγωνιστικό χώρο.

Η Αγγλία πρωτοστατεί

Η Αγγλική ποδοσφαιρική Λίγκα και η γυναικεία Super League Αγγλίας στοχεύουν να φέρουν το σύστημα VAR-light ως εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους σε σχέση με τους διαιτητές που χρησιμοποιούνται στην Premier League (εκτός γηπέδου, δηλαδή όσους βρίσκονται στο VAR).

Το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την αρχή της σεζόν 2023-24 και θα στοχεύει στην προστασία από… επιζήμια διαιτητικά λάθη, αλλά δεν θα έχει την τεχνολογία οφσάιντ ή τον ίδιο αριθμό καμερών που χρησιμοποιούνται στην κορυφαία κατηγορία.

Το Συμβούλιο της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας πρόκειται να εγκρίνει περισσότερες διοργανώσεις χρησιμοποιώντας το σύστημα VAR-light όταν συνεδριάσει στις 3 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι έχει δοκιμαστεί σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, και στο Πρωτάθλημα Γυναικών Συλλόγων της Ασιατικής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας.

Χαμηλό κόστος και… αντικατάσταση διαιτητών

Τα πρωτόκολλα της FIFA επιτρέπουν δύο κύρια συστήματα «VAR φωτισμού», το ένα χρησιμοποιεί έως τρεις κάμερες και το άλλο μεταξύ τεσσάρων και οκτώ.

Είναι αρκετά ευέλικτα ώστε να επιτρέπουν στις διοργανώτριες αρχές να αποφασίζουν για τον αριθμό του εμπλεκόμενου προσωπικού και το VAR-light απευθύνεται σε χώρες που δεν διαθέτουν τους πόρους για να εκτελέσουν το πλήρες σύστημα, με την παρουσία των ατόμων στις οθόνες του VAR.

Το VAR-light θα μπορούσε να είναι η τέλεια λύση καθώς θα αποφευχθούν οι οριακές κλήσεις που έχουν προκαλέσει διαμάχη κυρίως στην Premier League αλλά και σε άλλα πρωταθλήματα.

Ο αριθμός των καμερών είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει το κόστος του συστήματος, επομένως μπορεί να υπάρχει δίλημμα όσον αφορά το σύστημα που θα επιλέξει η εκάστοτε διοργανώτρια αρχή, δεδομένου ότι τα οκτώ σημεία που έχουν την δυνατότητα να «φιλοξενήσουν» κάμερες είναι ήδη διαθέσιμα στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς που παρέχουν ζωντανή κάλυψη των αγώνων.

Το Professional Game Match Officials Ltd (PGMOL), το όργανο που διαχειρίζεται τους επίλεκτους διαιτητές, έχει συζητήσει τόσο με την ομοσπονδία όσο και με τους υπεύθυνους για το γυναικείο ποδόσφαιρο προκειμένου να εφαρμόσει το νέο αυτό σύστημα το οποίο θα αντικαταστήσει πολλούς διαιτητές.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook