Η νέα συνταγή του lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας και διασκέδασης

η-νέα-συνταγή-του-lockdown-με-απαγόρευση-κυκλ-1266214

Ο Δεκαπενταύγουστος είναι μπροστά μας και ο φόβος για νέα μέτρα, πιθανότατα και οριζόντια, που θα πλήξουν συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, ενδεχομένως τις μετακινήσεις, τα σχολεία την κυκλοφορία, είναι υπαρκτός.

Όσο πλησιάζουμε προς τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο τόσο ο φόβος για νέα μέτρα αυξάνεται, παρά τις δηλώσεις ότι δεν θα γίνει νέο lockdown. Και αυτό γιατί η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει, οι εμβολιασμοί τον Αύγουστο είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και όλοι περιμένουν το πρώτο σήμερα που θα δοθεί.

Τα σχολεία θα ανοίξουν στις 13 Σεπτεμβρίου. όμως η αγωνία είναι αν θα παραμείνουν ανοιχτά.

Η ίδια αγωνία επικρατεί σε πολλούς τομείς της οικονομίας και κυρίως στην εστίαση.

«Η οικονομία θα λειτουργήσει, η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή και η απάντηση στο πρόβλημα της μετάλλαξης Δέλτα δεν είναι το lockdown, είναι ο εμβολιασμός και η στοιχειώδης προστασία και η κοινή λογική», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη μαραθώνια συνέντευξη τύπου που έδωσε.

«Προφανώς και με προβληματίζει το γεγονός όσον αφορά τους εμβολιασμούς. Υπάρχει εξήγηση ότι ο καλοκαίρι ο κόσμος λείπει και άρα ο προγραμματισμός του εμβολιασμού είναι πιο δύσκολος αλλά είναι βέβαιο ότι πρέπει να επανέλθουμε δυναμικά και να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα. Αυτό είναι μια συλλογική προσπάθεια την οποία ελπίζω κι εύχομαι να μπορέσουμε να κάνουμε όλοι μαζί.

Από κει και πέρα, έχω πει ότι δεν θα πάμε σε νέο lockdown. Επίσης είναι λάθος τα όποια ελαφρά περιοριστικά μέτρα μπαίνουν σε περιοχές οι οποίες κατατάσσονται στην κατηγορία 4, όπως δύο περιφερειακές ενότητες της Κρήτης και η Ζάκυνθος, να χαρακτηρίζονται lockdown. Δεν είναι lockdown.

Θα το ξαναπώ: Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους. Η οικονομία θα λειτουργήσει, η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή και η απάντηση στο πρόβλημα της μετάλλαξης Δ δεν είναι το lockdown, είναι ο εμβολιασμός και η στοιχειώδης προστασία και η κοινή λογική».

Όπως φαίνεται λοιπόν η κυβέρνηση δεν θεωρεί lockdown όσα ισχύουν σήμερα στη Ζάκυνθο και σε μεγάλες περιοχές της Κρήτης. Όμως είναι μια μορφή lockdown όταν ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας τις νύχτες και δεν παίζει πουθενά μουσική, ενώ τα μαγαζιά κλείνουν μετά τα μεσάνυχτα.

Η κινητικότητα του καλοκαιριού που κορυφώνεται τον Δεκαπενταύγουστο σε συνδυασμό με τα ποσοστά εμβολιασμού που απέχουν κατά πολύ από τον αρχικό στόχο ανησυχούν τους ειδικούς που διακρίνουν εκ νέου πίεση στο ΕΣΥ και μιλούν μέχρι και για ρεκόρ κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας τις τελευταίες μέρες δείχνει αύξηση στα κρούσματα αλλά και άνοδο των σκληρών δεικτών.

Η απόλυτη κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα που φτάνει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο να επικρατεί σχεδόν στο 90%, πιέζει το σύστημα υγείας, καθώς παρατηρείται αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, ήταν ξεκάθαρος: εάν δεν «τρέξουν» οι εμβολιασμοί, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν σε αριθμούς ρεκόρ το φθινόπωρο.

«Αν συνεχίσουμε με όχι καλούς ρυθμούς τον εμβολιασμό θα φτάσουμε και τις 4.500 έως 5.000 κρούσματα σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.

«Υπάρχει μία ξεκάθαρα επιτάχυνση της αυξητικής πορείας», δήλωσε και έκανε προβλέψεις ότι οι ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ και διασωληνώσεις θα φτάσουν τις 400.

Το άνοιγμα των σχολείων

Ο νέος παράγοντας που μπορεί να επιδεινώσει την ήδη φορτική κατάσταση σχετίζεται με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς που θα αποτελέσει έναν ακόμη χώρο συνωστισμού και κατά συνέπεια εύκολης μετάδοσης του ιού.

Γι’ αυτό, όπως επισήμανε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, «η είσοδος στο σχολείο, δεν θα επιτραπεί στους εκπαιδευτικούς που δεν θα τηρήσουν τα μέτρα, θα υπάρξει αυτομάτως το οριζόντιο μέτρο από το υπουργείο Εσωτερικών που αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και σημαίνει ότι δεν θα παρέχουν υπηρεσίες, άρα συνεπάγεται ότι θα υπάρχει αναστολή εργασίας και δεν θα υπάρχει πληρωμή».

«Δεν μπορούμε να καταστρατηγήσουμε την νομοθεσία και να επιτρέψουμε να γίνει τυχούσα διασπορά από κάποιους που δεν θέλουν να τηρήσουν τη νομοθεσία. Θα είμαστε αμείλικτοι σε αυτό. Προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς όλο το καλοκαίρι και προγραμματίζουμε τη λειτουργία των σχολικών μονάδων με διττό στόχο, από τη μια να διασφαλίσουμε την υγεία των μαθητών και εκπαιδευτικών και από την άλλη, την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων και της εκπαιδευτικής, διδακτικής διαδικασίας, γιατί τα 2 τελευταία χρόνια, είχαμε πολλές παρενέργειες, αλλά την κρατήσαμε όρθια με την τηλεκπαίδευση» πρόσθεσε.

Και κατέληξε, τονίζοντας πως «το επίσημο κράτος έχει κάνει το χρέος του, έχει δώσει την δυνατότητα δωρεάν εμβολιασμού σε όλους, δεν είναι δυνατόν να αναλάβει την ευθύνη, να ανεχθεί πιθανόν τυχούσα διασπορά από ευθύνη όσων δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Παροτρύνουμε τους εκπαιδευτικούς, από τους οποίους το 80% έχει εμβολιαστεί και θέλουμε το 100%, να εμβολιαστούν όλοι, γιατί μιλάμε για σχολεία 300-400 μαθητών, για τάξεις έως και 25 παιδιών και πρέπει να αποφύγουμε την παραμικρή διασπορά»

iEidiseis

2 thoughts on “Η νέα συνταγή του lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας και διασκέδασης

  1. Τι έγινε άνοιξε η Ζάκυνθος? ανοίξτε τα και εδώ να χαρεί ο κόσμος, εξάλλου πιο πολλά κρούσματα έχουμε με το λοκ ντάουν, τώρα μαζεύονται σε σπίτια και διαμερίσματα μετά τις 01.00 σε κλειστούς χώρους δηλαδή που ειναι χειρότερο.. Πλέον επίσημα και οι εμβολιασμενοι μεταδίδουν τον υιό (μήπως πριν δεν τον μετέδιδαν? τζιμάνια) και στο Ισραήλ ψάχνονται να δουν τι δεν πάει καλά… Αποτυχία, και σίγουρα δεν μας λέτε την αλήθεια

  2. τους μουσικούς που ζούμε από την τέχνη μας τα καλοκαίρια θα μας στηριξει Η κυβερνηση; Ή μήπως φταίμε εμείς για τους χειρισμούς της κυβέρνησης που γέμισε το νησί covid και ανεμβολιαστους;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook