«Η ΝΔ εφαρμόζει μια πολιτική που είναι η χειρότερη εκδοχή της Τρόικας» – Κατάμεστο το ΕΒΕΧ για Τσακαλώτο – Σταθάκη | Video + Photos

η-νδ-εφαρμόζει-μια-πολιτική-που-είναι-1626584

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν από τα Χανιά οι πρώην Υπουργοί Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος στη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσιαση του βιβλίου του δεύτερου.

Στην αίθουσα του ΕΒΕΧ που γέμισε από κόσμο, έδωσαν το παρών ο κ. Ζερβάκης πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής  ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Παπαδεράκης , ο πρώην νομάρχης Γιώργος Κατσανεβάκης  και άλλοι.

«Η ΝΔ εφαρμόζει μια πολιτική που είναι η χειρότερη εκδοχή των χειρότερων διατυπώσεων που είχε κάνει ποτέ η Τρόικα» σημείωσε στον χαιρετισμό του ο κ. Σταθάκης. Επίσης απέναντι στην γραμμή Βαρουφάκη, τόνισε.

Στην ομιλία του, αναφέρθηκε σε βασικά σημεία της συμφωνίας του ’15 και της μετέπειτα διακυβέρνησης: «Μια πορεία με αρκετά σημεία νίκης αρκετά σημεία ήττας και άλλα σημεία που πήραν μια συμβιβαστική μορφή πιο αποδεκτή. Η κεντρικοί όμως πυλώνες παρέμειναν.» σημείωσε ο κ. Σταθάκης αναφερόμενος στην ρύθμιση του χρέους και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

«Αξιζε τον κόπο όλη αυτή η προσπάθεια; Η απάντηση είναι ναι. Και γρήγορα πρέπει να απαλλαγούμε από τη Νέα Δημοκρατία» είπε κλείνοντας την ομιλία του και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Κόκκινα Δάνεια

Ο κ. Σταθάκης νωρίτερα έκανε ειδική αναφορά στην προστασία των δανειοληπτών που χθες καταρρίφθηκε με την απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου κάνοντας λόγο για την μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος και ακινήτων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα εξήγησε πώς οι τράπεζες κατάφεραν να παρακάμψουν την νομοθεσία του 2015 για την προστασία 200.000 νοικοκυριών που προέβλεπε την ίδρυση της δευτερογενούς αγοράς των funds θέτοντας παράλληλα πολλούς περιορισμούς και να χρησιμοποιήσουν μια νομοθεσία του 2003 περί τιτλοποιήσεων για να να πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια και τελικά την Πέμπτη έφτασαν στην δικαίωση από τον Άρειο Πάγο και έκανε λόγο για ένα προκλητικά ευνοϊκό καθεστως υπερ των fynds.

Για την έξοδο από το ευρώ

«Το κόμμα της δραχμής δεν μακροημέρευσε στην Ελλάδα. Μια επιστροφή στη δραχμή θα σήμαινε αυτόματα μια υποτίμηση 40% που θα σήμαινε περαιτέρω μείωση 40% σε ήδη διαλυμένα και συρρικνωμένα εισοδήματα από τα δύο πρώτα μνημόνια.» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Για το βιβλίο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, σημείωσε: «Για το 2015 το πρώτο εξάμηνο, έχουν διατυπωθεί οι πιο παρδαλές θεωρίες… Τώρα έχουμε ένα βιβλίο στο οποίο συμμετέχουμε οι βασικοί διαπραγματευτές και αποτυπώνει τα γεγονότα βήμα προς βήμα μέχρι την έξοδο από τα μνημόνια το 2018. Είναι ουσιαστικά η πρώτη πραγματολογική γραφή» σημείωσε σε δήλωσή του ο τότε υπουργός.

Τσακαλώτος:« Ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει στην εκλογική μάχη με άλλο αέρα»

Νωρίτερα ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως η ΝΔ κυβερνά με βαθιά αντιδημοκρατικό τρόπο εκτιμώντας πως οι πολίτες θα απαντήσουν στην κάλπη.

Για την περίοδο 2015 – 2019 έκανε λόγο «μια δύσκολη εποχή με πολύ μεγάλες πιέσεις αλλά καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο, να στρώσουμε τον δρόμο για μια αναπτυξιακή πολιτική και καταφέραμε να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια».

Ερωτηθείς για το εκλογικό αποτέλεσμα ανέφερε πως «φαίνεται ότι με το τεράστιο έλλειμα δημοκρατίας που κυβερνάει η ΝΔ -με ξεπερνάει ότι παρακολουθούνται υπουργοί, πολιτικοί αρχηγοί, στρατιωτικοί – νομίζω ότι η ΝΔ φθίνει, ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει σε αυτή τη μάχη με άλλο αέρα σε σχέση με το αν με ρωτούσατε πριν το καλοκαίρι.

Τέλος σημείωσε πως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι «η κοινωνική ευημερία πρέπει να πάει χέρι – χέρι με την ανάπτυξη. Πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του λαού να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο να αυξήσουμε τους μισθούς για να κρατήσουμε και κάποια παιδιά εδώ».

Το βιβλίο

Ο συλλογικός τόμος Με την πλάτη στον τοίχο – Διαπραγματεύσεις για την Οικονομία και την Κοινωνία. 2015-2019» σε επιμέλεια Ευκλείδη Τσακαλώτου, πρόλογο Αλέξη Τσίπρα,περιλαβμάνει κείμενα  των συγγραφέων Γιώργου Γερμανού – Αδάμ Καραγλάνη – Μαρίας Κουμερτά – Βίκης Κουφορίζου – Δημήτρη Λιάκου – Δημήτρη Παπαγιαννάκου – Έλενας Παπαδοπούλου – Αντώνη Παπαζαχαρίου – Σπύρου Παπακωνσταντίνου – Γιώργου Σταθάκη – Ευκλείδη Τσακαλώτου – Χρήστου Τσίτσικα.

Το βιβλίο είναι ένα βιβλίο πολλών συγγραφέων, που γράφουν σε επικοινωνία μεταξύ τους, όπως ακριβώς δούλεψαν εκείνη την περίοδο. Ένας συλλογικός τόμος που καταπιάνεται με μια σειρά από ζητήματα που διαχειρίστηκε το Υπουργείο Οικονομικών: από τη ρύθμιση του χρέους και την έξοδο από τα Μνημόνια μέχρι τη δημιουργία του λεγόμενου Υπερταμείου, και από τη φορολογική πολιτική μέχρι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Οι συγγραφείς δεν καταγράφουν μόνο την εμπειρία τους, αλλά και τη δουλειά δεκάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις και στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής. Εμπλέκονται, επίσης, με την κριτική της διαπραγματευτικής τακτικής της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όντως χρέωσε την Ελλάδα με 80 δις επιπλέον χρέος; Ήταν η αιτία για ένα «τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο»; Σκοπίμως υπερφορολόγησε τα μεσαία στρώματα;

Παρόλο το Μνημόνιο κατάφερε να μειώσει τις ανισότητες; Διαπραγματεύτηκαν πάντα με μέριμνα των προστασία των ανθρώπων που υπέφεραν από την κρίση; Πώς παίρναν τις κρίσιμες αποφάσεις;”.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook