Η NASA σχεδιάζει πυρηνικό εργοστάσιο στο φεγγάρι και αναζητά προτάσεις

Εάν έχετε ιδέες για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα τροφοδοτείται με ουράνιο και θα χωράει μέσα σε έναν πύραυλο, τότε η NASA και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, θέλουν να τις ακούσουν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Εργαστηρίου Idaho (INL) του Υπουργείου Ενέργειας, το εργαστήριο συνεργάζεται με τη NASA για τον σχεδιασμό ενός ανθεκτικού πυρηνικού σταθμού που θα είναι ανεξάρτητος από τον ήλιο και θα τοποθετηθεί στη Σελήνη, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια». Οι δύο οργανισμοί αναζητούν προτάσεις από εξωτερικούς εταίρους για να ξεκινήσουν αυτό το μεγαλόπνοο έργο.

«Η αφθονία της ενέργειας θα είναι το κλειδί για τη μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος», δήλωσε ο Τζιμ Ρόιτερ, αναπληρωτής διοικητής της Διεύθυνσης Αποστολών Διαστημικής Τεχνολογίας της NASA στην Ουάσινγκτον. «Πιστεύω ότι τα συστήματα ενέργειας επιφανειακής σχάσης θα ωφελήσουν σημαντικά τα σχέδιά μας για τις αρχιτεκτονικές ενέργειας στο φεγγάρι και τον Άρη και θα προωθήσουν την καινοτομία για χρήσεις, εδώ στη Γη».

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων συνοδεύεται από ορισμένες βασικές κατευθυντήριες γραμμές. Οι προτάσεις θα πρέπει να αφορούν αντιδραστήρες πυρηνικής σχάσης οι οποίοι θα μπορούν να διασπούν βαρείς ατομικούς πυρήνες σε μικρότερους, απελευθερώνοντας ενέργεια ως παραπροϊόν.

Ο αντιδραστήρας θα πρέπει να ζυγίζει έως και 6.000 κιλά και να χωράει μέσα σε έναν πύραυλο μήκους 4 μέτρων και πλάτους 6 μέτρων. Ο αντιδραστήρας θα συναρμολογηθεί στη Γη και στη συνέχεια θα εκτοξευθεί στο φεγγάρι, όπου θα πρέπει να παρέχει 40 κιλοβάτ συνεχούς ρεύματος ηλεκτρική ενέργεια για 10 χρόνια. Ο αντιδραστήρας θα πρέπει επίσης να διαθέτει σύστημα θερμικής διαχείρισης ώστε να διατηρείται δροσερός, καθώς οι θερμοκρασίες στο φεγγάρι, μπορεί να φτάσουν πάνω από 127 βαθμούς Κελσίου, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το αίτημα υποβολής προτάσεων έρχεται ενώ η NASA εργάζεται πυρετωδώς πάνω στο πρόγραμμα Artemis, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μιας βιώσιμης ανθρώπινης παρουσίας στο φεγγάρι μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Το πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάζει την επιστροφή ανθρώπων στο φεγγάρι για πρώτη φορά από το 1972, εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 93 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι στις 19 Φεβρουαρίου 2022.

Πηγή: ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ