Η NASA επιστρέφει στην Γη τις πρώτες ντομάτες που καλλιεργήθηκαν στο διάστημα

η-nasa-επιστρέφει-στην-γη-τις-πρώτες-ντομά-1672392

Η NASA φέρνει στην Γη ντομάτες που καλλιεργήθηκαν σε ειδικές συνθήκες στο διάστημα, προκειμένου επιστήμονες να τις αναλύσουν και να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με τις δυνατότητες καλλιέργειας φρέσκου φαγητού.

Επιστημονικά δείγματα της NASA για την ανάπτυξη φυτών, την πυρασφάλεια αλλά και τις αλλαγές σε μύες και αρτηρίες, επιστρέφουν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σήμερα (15.04.2023) με την 27η αποστολή εμπορικών υπηρεσιών ανεφοδιασμού της SpaceX για την υπηρεσία. Μετά την εκτόξευση του Dragon, τα δείγματα από το διάστημα θα μεταφερθούν στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, όπου οι επιστήμονες θα πραγματοποιήσουν πρόσθετες αναλύσεις πριν από την πλήρη επίδραση της βαρύτητας.

Και ανάμεσα σε αυτά τα δείγματα, υπάρχουν και… ντομάτες! Το Veg-05 καλλιέργησε νανο-ντομάτες στην εγκατάσταση Veggie του σταθμού για να εξετάσει τις επιπτώσεις της ποιότητας του φωτός και του λιπάσματος στην παραγωγή φρούτων, την ασφάλεια από μικρόβια και τη θρεπτική αξία.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, η δυνατότητα καλλιέργειας φυτών στο διάστημα για φρέσκο φαγητό και για τη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας διαβίωσης των μελών του πληρώματος είναι το κλειδί για μελλοντικές αποστολές μακράς διάρκειας.

Οι τρεις συγκομιδές ντομάτας από τη NASA

Η δομή, ένα μικροσκοπικό θερμοκήπιο, θα μπορούσε να προσαρμοστεί για την παροχή φρέσκων προϊόντων σε όσους δεν έχουν πρόσβαση σε δυνατότητες καλλιέργειας στη Γη και για φυτοθεραπεία σε ηλικιωμένους ή άτομα με ειδικές ανάγκες. Το πλήρωμα πραγματοποίησε τρεις συγκομιδές την 90η, 97η και την 104η ημέρα καταψύχοντας τις ντομάτες μαζί με δείγματα νερού και επιχρίσματα του υλικού ανάπτυξης.

Τα δείγματα αυτά επιστρέφουν στη Γη για ανάλυση.

Δείτε βίντεο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook