Η Ν.Δ. και το σκάνδαλο

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός του αμερικανικού δημοσίου με την εταιρεία Novartis Hellas σχολιάστηκε από τη Ν.Δ. και την κυβέρνηση ως δικαίωση της θεωρίας ότι υπάρχει σκάνδαλο, αλλά αυτό αφορά το εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει μόνον «σκευωρία».

Πάνω στη φούρια τους να φανούν δικαιωμένοι, οι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης δεν δίστασαν μάλιστα να υιοθετήσουν την ερμηνεία που δίνει στην εξέλιξη της υπόθεσης η ίδια η φαρμακευτική εταιρεία-κολοσσός.

Ετσι δεν φρόντισαν να διαβάσουν το κείμενο της απόφασης του αμερικανικού δικαστηρίου, όπου σαφώς αναφέρεται ότι η εταιρεία πρόσφερε ή υποσχέθηκε χρήματα και αντικείμενα αξίας σε «ξένους» (εν προκειμένω δηλαδή Ελληνες) αξιωματούχους ώστε να ενεργήσουν με πράξεις ή αποφάσεις ή να επηρεάσουν την κυβέρνηση προκειμένου να υπηρετηθούν τα συμφέροντα της εταιρείας.

Αλλωστε ο νόμος, με βάση τον οποίο ελέγχθηκε η Novartis Hellas, αφορά αποκλειστικά χρηματισμό αξιωματούχων, δηλαδή μελών ξένων κυβερνήσεων, όχι απλών πολιτών στο εξωτερικό («Foreign Corrupt Practices Act», FCPA).

Βέβαια είναι σαφές ότι οι αρχές των ΗΠΑ δεν μπορούν να ελέγξουν προσωπικά ούτε να κατονομάσουν δημόσια αυτούς τους «ξένους αξιωματούχους». Η ευθύνη γι’ αυτό ανήκει στις ξένες κυβερνήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που το FBI απευθύνθηκε εγκαίρως στις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Η Ν.Δ. είναι αυτή τη στιγμή παγιδευμένη στο αφήγημά της περί «σκευωρίας» και κάνει πως δεν καταλαβαίνει το περιεχόμενο των αποφάσεων των αρμόδιων οργάνων των ΗΠΑ (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – SEC και δικαστήριο του Νιου Τζέρσι).

Αλλά με τον τρόπο αυτόν εμφανίζεται να απαλλάσσει όχι μόνο τους «αξιωματούχους», στους οποίους αναφέρονται τα αμερικανικά έγγραφα, αλλά και την ίδια τη Novartis Hellas, εφόσον η βασική κατηγορία εναντίον της, για την οποία η εταιρεία υποχρεώθηκε να συμφωνήσει στα βαριά πρόστιμα, αναφέρεται ακριβώς σε χρηματισμό «αξιωματούχων».

Η όψιμη, λοιπόν, αναγγελία του Στ. Πέτσα ότι η κυβέρνηση αναζητά τρόπο να αποζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο για την υπόθεση είναι εξαιρετικά υποκριτική. Πώς είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που έχουν τεθεί στο απυρόβλητο οι «αξιωματούχοι», στους οποίους αναφέρεται η απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου;

Αυτή η ευθύνη βαραίνει προσωπικά τον σημερινό πρωθυπουργό που υιοθέτησε και σε αυτό το ζήτημα τη γραμμή Σαμαρά. Και τώρα το πληρώνει.

efsyn

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ